ATP Finals 2022: Drámai meccsen maradt versenyben Stefanos Tsitsipas

A görög teniszező nagyon szoros csatát vívott Daniil Medvedevvel, aki második veresége után már biztosan nem jut tovább a Vörös Csoportból.

Szerda este igazán pikáns mérkőzésre készülhettek a nézők a torinói Para Alpitourban. Az ATP Finals negyedik játéknapjának esti egyéni meccsén Stefanos Tsitsipas (2.) és Daniil Medvedev (4.) győzelmi kényszer terhe alatt nézhetett farkasszemet a másikkal, ugyanis első csoportmérkőzésüket elveszítették, egy második vereség pedig a biztos kiesést jelentette volna, azonban a nyertes számára is csak az elődöntős remények megtartását jelentette volna a szezonzáró torna erősebbnek vélt csoportjában. A torinói csarnok villámgyors pályájából kiindulva nagy előnyt élvezhetett az, aki jól adogatott, vagy a másiknál jobban. A labdamenetek minősége azonban ennek nem látta kárát: az alacsonyabbra pattanó labdák több hálójátékot, ezzel pedig látványosabb labdameneteket eredményeztek.

Tsitsipasnak sikerült a legelső adódó alkalommal elvennie Medvedev szerváját, előnyét pedig végig tudta vinni az első szettben és 33 perc után megszerezte a vezetést. A folytatásban a tavalyi US Open-bajnok orosz már jobban odafigyelt az adogatásaira és nem engedte még egyszer olyan lehetőséghez ellenfelét, mint a meccs elején, ellenben fogadóként neki sem termett sok babér, így a második játszmát tie-break döntötte el. Itt kezdett el kicsúcsosodni egymás elleni 11. összecsapásuk. Medvedev egy viszonylag kényelmes, 4-1-es előnyt harcolt ki, ám visszaengedte Tsitsipast a rövidített játékba, ami majdnem a versenyébe került. A második kiemelt három ízben is mérkőzéslabdához jutott, ám mindegyik alkalommal ő volt a fogadó és Medvedev sikeresen hárította mindet. Az újdonsült apuka végül a negyedik szettlabdáját használta ki és ezzel kiegyenlített.

Az extázis fokozódott. Azt érezhette az ember, de kár, hogy valamelyiküknek lényegében véget fog érni a torna e mérkőzés után. Medvedev a döntőjátszma elején megcsinálta első break-jét, s nagyon úgy tűnt, hogy a maratoni tie-break megnyerése elegendő lendületet ad majd neki a győzelemhez. El is jutott odáig, hogy kiszerválja a meccset, de nem tudta feltenni az i-re a pontot. Szinte ugyanaz történt, mint a második játszma rövidítésében: Tsitsipast megint visszaengedte, ám most már nem tudta megállítani a görögöt. Egy újabb tie-break ugyan kialakult, de korántsem volt ez olyan szoros, sőt. A görög mindössze egy pontot veszített el, így a Cincinnati Masters elődöntője után ismét legyőzte a korábbi világelsőt.

Tsitsipas Medvedev ATP Finals 2022

Kép forrása: sportskeeda.com

A torna 2019-es bajnoka maradt ezzel talpon, s készülhet egy szintén pikáns mérkőzésre a szintén orosz Andrey Rublev (6.) ellen. Mindkettejüknek 1-1-es a mérlegük két meccs után, így a képlet egyszerű: a győztes jut be a legjobb négy közé. A csoport zárófordulójának másik meccse már inkább csak formalitás lesz a biztos továbbjutó Novak Djokovic (7.) és az így biztos kieső Medvedev ellen.

Végeredmény: S. Tsitsipas (görög, 2.) – D. Medvedev (orosz, 4.) 6/3 6/7(11) 7/6(1)

Csütörtökön lezárulnak a Zöld Csoport küzdelmei. Délután 14 órakor rendezim meg az idei Roland Garros-döntő visszavágóját Rafael Nadal (1.) és Casper Ruud (3.) között. Ezen a meccsen ugyanaz a helyzet, mint a pénteki Djokovic-Medvedev összecsapáson: a norvég két győzelem után már biztosan elődöntős, míg Nadal két vereség után már nem reménykedhet a továbbjutásban. Ellenben az esti program során a továbbjutásért lép pályára majd egymás ellen a torna két újonca, Felix Auger-Aliassime (5.) és Taylor Fritz (8.).

Borítókép forrása: tennis.com