Swiatek nem elégedett a WTA versenynaptárával

A világelső Iga Swiatek szerint kellemetlen helyzetet teremtett, hogy a héten csak egyetlen WTA torna került megrendezésre.

A női élmezőny a héten a Dohában megrendezett Qatar Total Openen szerepel, vagy próbált meg szerephez jutni – más lehetőség ugyanis nem volt. A tornának 32-es a főtáblája, ezért sokan maradtak le róla, vagy kényszerültek selejtezőn keresztül bekerülni, ahogyan például Karolina Pliskova is tette. A héten még csak WTA 125-ös tornák sem indultak, így aki nem akart tétlenkedni, annak maradtak az alacsonyabb szintű ITF események.

A háromszoros Grand Slam bajnok Iga Swiateknek nem volt gondja ezzel, saját elmondása szerint is élvezi azt a luxust, hogy ott indul, ahol csak szeretne, viszont aggódik a többi játékos sorsa miatt. A hónapban hét WTA tornát rendeznek világszerte – négy WTA 250-es, két WTA 500-as és a jövő héten Dubaiban zajló WTA 1000-es (nem Mandatory) van a versenynaptárban. A mostani az egyetlen olyan hét, amikor csak egy verseny fut.

“Nem tudom, mi okozta ezt a helyzetet, remek játékosoknak kellett selejtezőt játszaniuk, vannak akik nem jutottak főtáblára, elég kellemetlen szituáció.” – nyilatkozta Swiatek a Danielle Collins elleni győztes meccse után.

“Jó lenne, ha szélesebb lenne a választék. Én olyan pozícióban vagyok, hogy tudom, ott leszek minden tornán, de nem mindenki ilyen kiváltságos. Nagyon együttérzek azokkal, akik a leginkább érintettek a helyzetben, mert ők is játszhatnának, szerezhetnék a pontokat és pénzt kereshetnének, de nem tudnak.”

“Elég csak megnézni, hogyan alakult az első forduló a tornán és egyértelművé válik, hogy milyen kemény a sorsolás. Minden meccs nagyon nehéz, de azért szeretném azt látni, hogy van választási lehetőség, hogy fut egy másik torna is egy másik városban.”

Összehasonlításképp az ATP Touron majdnem dupla annyi, számszerint 12 versenyt rendeznek februárban. A férfi teniszezők Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika és a Közel-Kelet helyszínei közül válogathatnak, heti szinten három opció is van. Ezen felül Challanger szinten is ugyanennyi verseny került a naptárba.

Gyakran fogalmazták meg az évek során azt a kritikát a női versenyzőkkel kapcsolatban, hogy nem teljesítenek elég kiegyensúlyozottan. Swiatek ennek a tökéletes ellenpéldáját mutatta be 2022-ben: nyolc tornát nyert és 37 meccses győzelmi sorozatot produkált, viszont így egyesek számára pont a dominanciája volt aggasztó.

“Az a célom, hogy kiegyensúlyozottan teljesítsek, ez már a kezdetektől fogva így van.” – mondta Swiatek, “Bárcsak sokáig tartani tudnám ezt a szintet, mindig elődöntőbe, döntőbe jutni. Tavaly megmutattam, hogy képes vagyok rá, most viszont le kell szállnom a földre, tudom, hogy nem fogom megnyerni az összes versenyt.”

“Ami a többi játékost illeti, nem tudom, hogy valami változott-e mostanában, vagy sem, lehet, hogy csak véletlen, de lehet, hogy olyan játékosok jelentek meg, akik kicsit stabilabbak, nagyobb ambíciókkal rendelkeznek, ezt nehéz eldönteni.”

Swiatek címvédőként és első kiemeltként szerepel az idei tornán, és már csak egy lépésre van attól, hogy duplázzon. A mai elődöntőben nagyon simán, 6:0, 6:1-re nyert Kudermetova ellen. A döntőben a második kiemelt Jessica Pegula lesz az ellenfele. Dohában legutóbb 2013-ban volt címvédés, akkor Victoria Azarenkának sikerült nyernie kétszer egymás után.

Forrás: ubitennis.net

Borítókép: sport.fakt.pl, Karim Jaafar/AFP