Carlos Alcaraz lett a Roland Garros bajnoka

Carlos Alcaraz végső győzelmével zárult a 2024-es Roland Garros. A spanyol teniszező a fináléban egy emlékezetes mérkőzésen öt szettben múlta felül a német Alexander Zverev-et. 

Két kőkemény hét telt el, ahol 128 játékos versengett azért, hogy 2024-ben a Roland Garros bajnoka legyen. Elérkezett a finálé napja, és már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: Alexander Zverev megszerzi karrierje első Grand Slam győzelmét, avagy Carlos Alcaraz háromból három Major torna döntőjét megnyeri. A két játékosnak eddig igen szoros volt az egymás elleni párharca, hiszen a német az örökmérleget 5-4 arányban vezette a finálét megelőzően.

Gyors break váltással kezdődött a találkozó, azonban az érezhető volt, hogy Alcaraz vette fel hamarabb a döntő ritmusát. A spanyol ostromolta ellenfele adogatását 1-1 után, és ennek igen hamar meg lett az eredménye. Zverev ráadásul a folytatásban sem játszott valami meggyőzően saját szervája mögött, ezáltal nem volt meglepő, hogy a spanyol 5-3-as vezetésénél fogadóként zárta le a szettet. A második felvonásban egy szempillantás alatt megváltozott a játék képe. Alcaraz igen sokat szenvedett adogatóként, még a másik oldalon a játék ezen eleme Zverev-nél maximálisan feljavult. A német amellett, hogy szerváinál nem sok esélyt adott riválisának, két alkalommal is breakelt. A torna negyedik kiemeltje tehát egalizálni tudott, igy 96 perc teniszt követően minden kezdődhetett előröl.

A harmadik etapban jó darabig magabiztos adogatójátékokat láthatott a párizsi közönség, majd szinte a semmiből Alcaraz tudott fogadóként érvényesülni. A spanyol 3-2-nél semmire nyerte el Zverev szerváját, majd ha nem is könnyen, de haladt a 2-1-es szettállás megszerzése felé. A kétszeres Grand Slam bajnok azonban az utolsó pillanatban mégsem tudott elég hatékony maradni adogatóként, és ennek köszönhetően a német visszajött. A folytatásban is Zverev pillanatai következtek, aki igen mélyről felkapaszkodva 6-5-nél már a játszma megnyeréséért szerválhatott. Küzdelmes játék következett a német számára, amit végül hatalmas harc árán sikerrel abszolvált. Zverev ezzel egyetlen játszmára került a Roland Garros győzelemtől.

Zverev óriási küzdelemben került egy szettre a Roland Garros győzelemtől
Kép forrása: twitter.com

Alcaraz egyáltalán nem jött zavarba az elveszített harmadik játszma miatt, és 1-0-nál egy káprázatos elütésnek köszönhetően elvette Zverev adogatását. A spanyol a folytatásban sem engedett a szorításból, és pillanatok alatt dupla breakkel már 4-0-ás előnyben teniszezett. A német a játszma további részében igyekezett tisztességgel felzárkózni, viszont csak kozmetikázni tudott az eredményen. Alcaraz nagyon magabiztosan 6-1-re söpörte be ezt a felvonást.

Zverev számára az ötödik játszma sem kezdődött túl fényesen. A német két könnyű röptével, és egy kettős hibával 1-1-nél elveszítette az adogatását. Alcaraz a következő játékban igencsak nehezen, de megtartotta a break előnyét, majd 3-1-es vezetésnél fogadóelőnye is volt. A németen ekkor látszódott, hogy a koncentrációja nem éppen a legoptimálisabb, azonban valahogy mégis összeszedve magát a spanyol nyomában maradt. Kis híján sokba került a torna harmadik kiemeltje számára a kihasználatlan break labda, hiszen Zverev-nek lehetősége volt kiegyenlítenie a játszmán belül. Alcaraz viszont megnyerte a game-met, majd remek tenisszel elvette újból a német adogatását, és a tornagyőzelemért adogathatott. A spanyol pedig 5-2-nél nagyon higgadtan és precízen teniszezve lezárta a találkozót, amivel megszerezte karrierje első párizsi Grand Slam trófeáját.

Alcaraz a végére felőrölte Zverev-et, és Roland Garros bajnok lett
Kép forrása: twitter.com

Carlos Alcaraz nagyon nehéz hónapokon van túl, hiszen alkar sérülése igencsak megnehezítette a dolgát a Roland Garros-ra való felkészülésben. A spanyol azonban mégis amikor kellett összeszedte magát, ráadásul a verseny végén két hatalmas mérkőzést tudott sikerrel abszolválni. Ferrero tanítványa tehát megszerezte harmadik Grand Slam győzelmét, és minden idők legfiatalabb játékosaként ezt három különböző boritáson tette meg.

Roland Garros, a döntő eredménye:

Carlos Alcaraz ( 3 )-Alexander Zverev ( 4 ) 6:3 2:6 5:7 6:1 6:2

Kiemelt kép forrása: twitter.com