Ismét Federer-Nadal egy Grand Slamen

2014. január 23.
by Írókéz

Az AusOpen elődöntőjében holnap ismét egymás ellen lép pályára Roger Federer és Rafael Nadal. Pontosan 2 éve annak, hogy a két teniszlegenda Grand Slam tornán utoljára összecsapott. A helyszín is ugyanaz: a melbourne-i Rod Laver  Arena.

 

Jó ez a jövendőmondó kristálygömb… Megint jól látta az elkövetkező eseményeket, Wow-rinka tényleg 4 szettben nyert, ahogy jósolta. Lehet, hogy mégsem viszem vissza.

Roger Federer és Rafael Nadal mérkőzéseire előszeretettel szokták használni az “örökrangadó” kifejezést. Való igaz, hogy a sokak szerint valaha élt két legnagyobb teniszező párviadala mindenképpen a sportág klasszikus sorozata, azonban már jó ideje nem nyújtja sem azokat az izgalmakat, sem azt a színvonalat, amelyet például egy Sampras-Agassi, vagy jelenleg egy Nadal-Djokovic összecsapás.

forrás: i.telegraph.co.uk

forrás: i.telegraph.co.uk

Az örökmérleg meglehetősen egyoldalú, a spanyol teniszező 22-10-re vezet. Mivel majdnem 10 éve játszanak már ők meccseket egymással, célszerű időszakokra bontani történetüket.

Az első időszak 2007-ig terjedt, addig, ameddig tartott Federer egyeduralma a teniszben, a hegemónia, amelyet éppen Nadal tört meg. Az első találkozójuk bizonyára befolyásolta későbbi mérkőzéseiket is, ugyanis 2004-ben a pályafutása csúcsán lévő svájci világelsőt legyőzte a 18 éves, pimasz kis mallorcai, ráadásul “hazai” terepen, keménypályán. 2007-tel bezárólag 14 meccset játszottak, Nadal 8-at nyert meg ebből, viszont 7 találkozót rendeztek salakon, ami ugye Rafa felségterülete. Ha ezeket az összecsapásokat kivesszük az összehasonlításból, azt láthatjuk, hogy füvön és keménypályán még Roger volt a domináns, 5-2 a mérlege ezeken a borításokon.

Minden megváltozott azonban a 2008-as wimbledoni döntő során, ahol Federer “kertjében”, a füves centerpályán is győzni tudott a balkezes spanyol. Már előző évi döntőjük is ötszettes volt, akkor azonban a svájci még megőrizte a koronát, egy évvel később viszont, minden idők egyik legkiélezettebb mérkőzésén Nadal végleg átvette az uralmat Federertől. Valószínűleg jól látjuk, hogy ez a vereség meghatározta kettejük további versengését.

Innentől kezdve sajnos legtöbbször meglehetősen egyoldalú mérkőzéseket játszottak. A svájci teniszlegenda immár hatodik éve esélytelennek bizonyul Nadal ellen három nyert szettre menő Grand Slam versenyeken. Szinte hihetetlen, de 2007 óta csak négyszer tudta legyőzni spanyol riválisát, és azok mind két nyert játszmára menő mérkőzések voltak. Egy közülük közvetlenül Nadal egy éves kihagyása után került sorra. Kettő fedett pályán volt, év végén, a World Tour Finals keretében, egy pedig Indian Wells-ben.

Az évek során masszív Nadal-fóbia alakult ki Federerben. Legtöbbször, amikor pályára lép ellene, szemmel láthatóan a töredékét sem képes nyújtani valós tudásának, miközben a spanyol fiú rendkívül magabiztosan teniszezik. Utolsó 12 meccsükből 10-et a jelenlegi világelső nyert meg.

forrás:www.optimumtennis.net

forrás:www.optimumtennis.net

Az az igazság, hogy Nadal nagyon ritkán kap ki jobbkezes, egykezes fonákot ütő játékosoktól. Taktikája egyszerű, de rendkívül hatékony: Rettegett balkezes tenyeres keresztjeit magasan felpörgeti az ellenfél fonákjára. Lemérték, hogy ezek az ütések sokszor 4000/perc feletti fordulatszámmal pörögnek, miközben a többi játékos maximum 2500-zal pörgeti a tenyerest. Nadal labdája fejmagasságba pattan, ahol egy kézzel már nem tudják megfelelően megtámasztani a pörgetett fonák ütést ezek a játékosok, innentől kezdve kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ennek következtében Rafa mérlege a jelenleg top 15-be tartozó, egykezes fonákot ütő jobbkezes játékosok (Wawrinka, Gasquet, Haas, Almagro) ellen egészen hihetetlen: 39-1.

A holnapi mérkőzés mégis más képet mutathat. Federer ugyanis nagyon motivált és nagyon jó formában van. A pálya gyorsabb, mint az elmúlt években volt, és alacsonyabbra pattan a labda, ami szintén a 32 éves zseninek kedvez. Edberggel biztosan kitalálnak valami új taktikát, amellyel Rogernek esélye lehet a győzelemre. Federer valószínűleg minden eddiginél többet fog röptézni, talán még szerva-röpte játékra is vállalkozni fog időnként.

Van még valami, ami Federer malmára hajthatja a vizet, és ez Nadal kézsérülése. A spanyol játékost már Dimitrov ellen is láthatóan nagyon zavarták a kezén lévő vízhólyagok, nem is játszott jól, egy rutinosabb játékos ezt biztosan kihasználta volna. A Baby Federer elleni játék valószínűleg kevés lesz az igazi Federer ellen. De hát Rafa Nadal éppen attól Rafa Nadal, hogy fel tud nőni a nagy feladatokhoz. Minden bizonnyal így lesz ez holnap is.

Bízunk benne, hogy ezúttal örökrangadóhoz méltó, izgalmas mérkőzést láthatunk. Federer diadala esetén vasárnap a tenisztörténelem első svájci Grand Slam döntőjére kerül majd sor. A fogadóirodák Nadal győzelmére 1,6-szoros szorzóval fizetnek, Federer sikere 2,4-szeres pénzt ér. Tippünk: Nadal, 4 szettben.

Kiemelt kép forrása: www.anshumusing.co.in