AusOpen: Wawrinka a bajnok!

2014. január 26.
by Írókéz

Hatalmas meglepetéssel zárult az Australian Open sorozata. Az esélytelennek kikiáltott Stanislas Wawrinka élete első Grand Slam győzelmét aratta.

Mérgemben földhöz vágtam a jövendőmondó kristálygömböt. Nem hiszem el, hogy még egy Grand Slam döntő végeredményét sem képes megjósolni. Ahogy padlót ért, összetört, és kiderült, hogy nem is volt benne semmi, egyszerű üvegből készült.

Tartok tőle, hogy becsaptak. Sajnos, már vissza sem vihetem, hiszen összetört, és a szervizben is mindig azt nézik, hogy reprodukálja-e a hibát a készülék. Az biztos, hogy a tiszabői vásárt ezentúl messziről kerülni fogom, és csak ellenőrzött forrásból veszek terméket, mint például ezt a remek kis masinát, amit most rendeltem a tévéből, és garantálja, hogy 15 évet fiatalodni fogok és visszanő az összes hajam.

forrás: static.bbci.co.uk

forrás: static.bbci.co.uk

De térjünk vissza a döntőre. A mérkőzés egy remek, hosszú labdamenettel indult. Wawrinka, ahogy Djokovic ellen is szokott, parádésan kezdett. 2-1-es vezetésénél elvette Nadal adogatását, és lépéselőnybe került. A televíziós kommentátorok szuperlatívuszokban beszéltek a svájci teniszező játékáról. Lelkesedésükben nem vették észre, hogy a spanyol fiú egyáltalán nem úgy játszik, ahogy szokott. Ütései egyáltalán nem voltak olyan kemények, mint amilyenek szoktak lenni, és legtöbb labdája a T-vonalon belül pattant, amit persze Wawrinka könnyebben tudott megtámadni.

Hogy Nadal nincs rendben, az még egyértelműbbé vált akkor, amikor 5-3-as svájci vezetésnél 0-40-es állásnál három breaklabdához jutott. Stan megremegett ebben a fontos pillanatban, 4 első szervát rontott el egymás után, Rafa pedig, rá egyáltalán nem jellemző módon, a második szervák közül egyet sem tudott még pályára ütni sem. Ezt viszont már Wawrinka használta ki, és 6/3-ra hozta a szettet.

A második szett is svájci break-kel indult, Nadal továbbra is csak árnyéka volt önmagának. A harmadik játékban fájdalmas mozdulattal a derekához kapott, majd összegörnyedt. Folytatta még a játékot, nagyon nehezen hozta is a szerváját, de utána kikérte az ápolási szünetet.

Ebben a szituációban a nézők egy kis ízelítőt kaphattak abból, hogy mennyire a sztárok végső győzelmére van felépítve ez a modern gladiátorcirkusz, amit profi tenisznek hívnak. A világelsőt nem a pályán ápolták, hanem bement az öltözőbe. Így ellenfele természetesen nem láthatja, mit csinálnak vele ebben az időben, sőt azt sem tudja ellenőrizni, mikor kezdik el ápolni, és mikor fejezik be. Ápolásra ugyanis 3 perc áll rendelkezésre. Wawrinka kérte a székbírót, mondja meg, milyen sérülés miatt ápolják Nadalt, ezt joga van tudni, hiszen egy sérülésre csak egyszer lehet egy meccsen ápolást kérni. A bíró – teljesen szabálytalanul – ezt nem közölte az érintettel.

Így telt el 5-10 perc, majd a székbíró, a portugál Carlos Ramos közölte, hogy most indul az ápolási idő. Nadal a megadott időben visszatért, hogy folytassa a játékot, a svájci játékos pedig higgadtan hozta az adogatógémét.

forrás: ausopen.com

forrás: ausopen.com

A világelső láthatóan nagy fájdalmakkal küzdött. Nehezen mozgott, egyáltalán nem tudott elfordulni és beleforogni az ütésekbe, csak karból ütött. Első adogatásait is csak 130 km/h körüli sebességgel ütötte, ami a serdülő lányok mezőnyében is gyengének számítana. Wawrinka ezt ki is használta, 5-1-re elhúzott, majd fogadóként szettlabdához jutott. Nadal ekkor felment a hálóhoz egy gyenge adogatás után, úgy tűnt, azért, hogy miután elütnek mellette, egyből tovább sétáljon kezet nyújtani és feladni a meccset. A return a lábához érkezett, ezt finom mozdulattal visszatette, majd a kézbe kapott röptét beütötte, így hárította a breaklabdát. Ha már így alakult, folytatta a játékot, ellenfelét viszont láthatólag megzavarta ez a helyzet, és a spanyol játékos hozta az adogatását.

A következő játékban viszont már nem volt kegyelem, Stan kiszerválta a második szettet. A sérült Nadal ekkor tett egy lépést a háló felé, hogy kezet nyújtva feladja a küzdelmet. Majd meggondolta magát, és a pihenőpad felé vette az irányt, folytatta a játékot.

Nem tudhatjuk, Wawrinka érzékelte-e, hogy kétszer is csaknem feladták ellene a döntőt, mindenesetre a harmadik szettben kissé megzavarodott, és nem tudott élni a lehetőséggel, hogy kivégezze ellenfelét. A győzelem kapujában izgulni kezdett, gyermeteg hibákat vétett, így Nadal kezdett életjeleket mutatni. 4 breaklabdáról hozta a szerváját, majd elvette Wawrinkáét. Előnye kitartott a játszma végéig, de ehhez kellett a svájci fiú segítsége is. Nadal úgy nyerte meg a harmadik szettet, hogy egymás után háromszor hozta 15-40-ről a saját adogatógémét.

A negyedik szettben Stan simán nyerte az adogatójátékait, és továbbra is szorongatta Nadalt a fogadójátékokban, a spanyol viszont negyedszer is megnyerte 15-40-ről a szerváját. Látszott, hogy ha Wawrinka picit meg tud nyugodni, akkor ennek a meccsnek gyorsan vége lesz, Nadal ugyanis képtelen volt gyors és erőteljes mozdulatokra, a jobban kihelyezett labdákra legtöbbször el sem indult.

Ez a pont akkor következett el, amikor a mallorcai ötödször is 15-40-es hátrányba került a saját szervájánál.

forrás:cdn.images.express.co_.uk

forrás:cdn.images.express.co_.uk

Ezt már ki tudta használni a legnépszerűbb svájci, és 4-2-es vezetésre tett szert. Itt azonban ismét megremegett, és gyorsan elbukta a szerváját. A következő game azonban ismét Wawrinka-breaket hozott, így a 28 éves fiatalember 5-3-nál élete első döntőjében élete első Grand Slam győzelméért adogathatott. Szép szervákkal – közte egy külső vonalas másodikkal – megnyerte a játékot, a játszmát, a mérkőzést, a bajnokságot, és a világranglista 3. helyét.

Történelmi győzelem volt ez. Stanislas Wawrinka az első számú svájci teniszezővé lépett elő. 2009 óta az első játékos lett, aki a nagy négyes (Nadal, Djokovic, Federer, Murray) kivételével Grand Slamet tudott nyerni. Sergi Bruguera 21 évvel ezelőtti Roland Garros-győzelme óta ő az első játékos, aki úgy tudott Major tornán diadalmaskodni, hogy a világranglista első két helyezettjét győzte le a végső sikerhez. Hogy is van az az idézet a szép bukásokkal?

Itt most annak kellene közhelyszerűen következni, hogy győzelmének értékéből semmit nem von le, hogy egy sérült játékost kellett legyőznie, stb.

Dehogynem. Bár Wawrinka nagyot alakított ezen a tornán, de lássuk be, egy egészséges Nadal ellen vajmi kevés esélye lett volna. Még egy mozogni alig képes Rafa is tudott ellene nyerni egy szettet. Az viszont biztos, hogy Djokovic bravúros legyőzésével Stan megérdemelte, hogy a címért játszhatott. Tény, hogy Wow-rinka nem tehet arról, hogy Nadal megsérült. Ő legyőzött mindenkit, akit ezen a tornán a sorsolás az útjába kerített, ennél többet pedig senki nem tudott volna tenni. A sikerhez szerencse is kell, neki ez most egy sérülés képében jelentkezett. A sorsnak van érzéke a drámai és meghökkentő fordulatokhoz.

A díjátadást követő köszönőbeszédben Nadal azt mondta, hogy örül barátja sikerének, és hogy nagyon megérdemelte. Az, hogy egy ilyen körülmények között elveszített döntő után ilyen szavakat tudott mondani, a mentalitást mutatja, amely a spanyol fiút naggyá tette. A sajtótájékoztatón, amikor sérüléséről faggatták, elhárította a kérdéseket, mondván, “ez Stan napja”. Végül, kitartó faggatózás után annyit tudtak kihúzni belőle az újságírók, hogy már a bemelegítésnél is érezte a hátát.

Véget ért hát az idei Australian Open, egy újabb őrült Grand Slam torna, amely majdnem annyira őrült volt, mint a tavalyi wimbledoni. Jó verseny volt, csak azt sajnáljuk, hogy vége van, és most majdnem 4 hónapot kell várni a következőre. Addig is lesznek azonban jó versenyek, amelyeket oldalunkon természetesen követhetnek hűséges olvasóink .

Én meg közben kaptam egy e-mailt, miszerint egy sikeres jósnő végkiárusítást tart, mert elmegy toronydaru-kezelőnek, és 50-70%-os kedvezménnyel meg lehet vásárolni a jövendőmondó segédeszközeit. Hm… ez egész érdekes…

Kiemelt kép forása: ausopen.com