AusOpen döntő, Wawrinka-Nadal: Svájci csoki karácsonyra

2014. január 25.
by Írókéz

Holnap délelőtt a férfi egyes döntőjében új résztvevőt üdvözölhetünk Stanislas Wawrinka személyében. A helvét fiatalember teljesen megérdemelten jutott be a fináléba, ott azonban a létező legnehezebb feladat vár rá.

Tegnapelőtt, amikor Federer és Nadal elődöntője előtt kérdeztem, akciós jövendőmondó kristálygömbömön egy kis légypiszok-szerű folt volt, és így – bár a győztes személyét jól jelezte – megtévesztett engem, ami a lejátszott szettek számát illeti. Nem baj, most már nem viszem vissza. Most még megkérdezem tőle a döntő végeredményét, aztán a Roland Garrosig felteszem a legfölső polcra.  Addig nem veszem elő, hátha túlterheltem, és azért nem adott mindig hajszálpontos jelzést.

forrás: i.telegraph.co.uk

forrás: i.telegraph.co.uk

A felső ági elődöntőre visszatérve egy mondat erejéig: Azt hiszem, ha lesz  még a jövőben Grand Slam tornán Federer-Nadal mérkőzés, azt teljesen felesleges lesz lejátszani. Roger menjen az ikrekkel játszani, Rafa eddzen inkább egy jót, vagy menjen becsípődésbiztos alsónadrágot shoppingolni Xiscával, írják be a győztest, és jöhet Nadalnak a következő forduló.

Tavaly háromszor is lehetett volna Grand Slam versenyen Federer-Nadal – vagy ahogyan sokan csak emlegetik, Fedal – meccs. A svájci teniszkirály egész évben gyenge formát mutatott, valószínűleg elég egyértelmű spanyol győzelmek születtek volna azokon a találkozókon is. Nem jöttek létre ezek a meccsek, mert vagy Federer, vagy mindkét játékos az azt megelőző valamelyik fordulóban váratlan vereséget szenvedett. A Garroson két körrel korábban Tsonga állította meg a svájcit, Wimbledonban Nadal már az első, Federer pedig a második meccsén búcsúzott, a US Openen pedig közvetlenül a nagy találkozó előtti mérkőzésen Tommy Robredo győzte le a jelenlegi Grand Slam bajnoki csúcstartót, méghozzá életében először.

Most jó formában volt Federer, biztosan érezte magában újra az erőt és a hitet, hogy best of five mérkőzésen is legyőzheti a világelsőt. A végeredmény azonban ismét meglehetősen kiábrándító lehetett a számára. Szomorú ezt kijelenteni, de a nagy közönségkedvenc, ha ehhez Nadalt kell legyőznie, talán már soha nem fogja tudni megszerezni 18. Grand Slam trófeáját.

Na de térjünk vissza aktuális, fő témánkhoz, az Australian Open döntőjéhez.

forrás:i.dailymail.co_.uk

forrás:i.dailymail.co_.uk

Nem tudjuk, Rafa szereti-e a Sweizenegger-filmeket, de most bőven kijut neki svájciakból. Miután pénteken megakadályozta a történelem első helvét házidöntőjét, neki kell Wawrinkával farkasszemet néznie. Stan, sokak örömére, Grand Slam döntőt fog játszani, mellesleg életében először.

Itt most egy jópofa és érdeklődést felcsigázó esélylatolgatásnak kellene következnie, sejtelmesen utalva arra, hogy mindkét játékosnak van esélye a címre. Tény, hogy Wow-rinka csodálatosan teniszezik mostanában és teljesen megérdemelten jutott a fináléba. Erőtől duzzadó, gyors játéka, higgadtsága látszólag mind arra predesztinálja, hogy komoly kihívója legyen a világelsőnek.  Varázsgömbünk azonban kristálytisztán azt mutatja, hogy ezt a döntőt csak egy ember nyerheti meg, és az nem Stan Wawrinka.

Rafael Nadal ismét extra motivációval érkezik a döntőbe. Ez az egyetlen Grand Slam torna, amelyet még “csak” egyszer nyert meg, és ő ég a vágytól, hogy még egy strigulát húzhasson az öt éve, első győzelme után vásárolt plüss koalamaci nyakán lógó táblára. Manacor szülötte 19. döntőjét játssza a legnagyobb versenyeken, és ezekből 13-at meg is tudott nyerni, ami félelmetesen jó arány. Mérkőzésről mérkőzésre javuló teljesítményt mutat – ahogy szokta – és igen valószínű, hogy most is a döntőre lesz igazán kihegyezve és akkor fog a legjobban játszani. A bibi is lassan begyógyul a tenyerén, úgyhogy már az sem fogja zavarni. Ha valaki, akkor Nadal tudja, hogyan kell megnyerni egy Grand Slam döntőt.

forrás: cdn.images.express.co.uk

forrás: cdn.images.express.co.uk

A háló túloldalán egy olyan játékos áll majd, aki még sohasem volt abban a helyzetben, hogy a legnagyobb dicsőségért szálljon harcba. Nincs rutinja Grand Slam döntőkben, nem tudja, hogyan kell egy ilyen meccset megnyerni. Azt ugye mindenki tudja, hogy ez egy teljesen más műfaj, mint például egy negyed-, vagy elődöntő.

Wawrinka egykezes fonákot üt, akárcsak Federer, és bár valószínűleg a két svájci birtokolja a világ két legszebb és legjobb egykezes fonákját, láthattuk pénteken, mit ér ez a fonák Nadal ellen. Hasonló jellegű játékra lehet felkészülni, mint a Roger elleni elődöntőben – és valószínűleg hasonló végeredményre. Stan eddigi 12 összecsapásuk alkalmával még csak szettet sem tudott nyerni a balkezes topspin-király ellen. Nem találunk indokot, mi alapján feltételezhetnénk, hogy Wawrinka képes lehet megnyerni a döntőt. Hacsak nem tetováltatja magára a Samuel Beckett-idézet mellé Gonzo híres mondását, saját magára adaptálva. A chilei teniszező, miután 11 vereség után életében először legyőzte Roger Federert, lakonikusan csak ennyit jegyzett meg: “Senki sem győzheti le 12-szer egymás után Fernando Gonzalezt.”

"Bukj újra. Bukj jobban." forrás: www.20min.ch

“Bukj újra. Bukj jobban.”
forrás: www.20min.ch

Miután Wawrinka a pozitív gondolkodást tartja követendőnek, a magunk részéről egyáltalán nem lepődnénk meg, ha a svájci játékos karján friss tetkóként ott díszelegne a felirat, miszerint senki sem győzheti le 13-szor egymás után Stanislas Wawrinkát.

A svájci teniszező mellett szól, hogy döntőbe jutásával is már nem várt sikert ért el, ezért elvileg teljesen felszabadultan játszhat. Ennek viszont ellentmond, hogy győzelme estén Stan feljönne a világranglista 3. helyére. Mondja azt valaki, hogy egy Grand Slam győzelem esélye egy ranglista 3. hely ígéretével kombinálva nem jelent terhet egy játékosnak…

Szóval, minden a spanyol világelső mellett szól, aki valószínűleg tudatában van, hogy most könnyebb dolga lehet, mint Djokovic ellen 2 évvel ezelőtt, amikor minden idők leghosszabb döntőjét játszották. A címben is erre a könnyített pályára utaltunk, ugyanis Nadal neve  katalán nyelven karácsonyt jelent. A svájci csokit nem magyarázzuk.

Egyértelműek az esélyek. Utoljára 2009-ben volt ennyire egyesélyes egy Grand Slam döntő, amikor a hatszoros US Open bajnok, világelső Roger Federer a 19 éves Juan Martin del Potro ellen játszott az amerikai nyílt bajnokság döntőjében.

Ja, hogy azt a döntőt nem Federer nyerte? (fejvakarás)

Ránézve a varázsgömbre, akkor is fényesen ragyogva mutatja a győztest. Tippünk: Nadal, 3 szettben.