WTA összefoglaló – 2013. február

A 2013-as idényre visszatekintő sorozatunk februárral folytatódik. A hónap során három Premier kategóriás tornát is rendeztek Párizsban, Dohában és Dubaiban, ahol az élmezőny java része ott volt. Ezeken kívül három kisebb verseny zajlott még, melyeknek Pattaya City, Memphis és Bogota adott otthont.

 

Párizs (január 28. – február 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premierkemény$690,000Angelique KerberMona Barthel

 

Az Open GDF Suez az első fedett pályán rendezett torna a versenynaptárban, és a legnívósabb Franciaországban rendezett női esemény a Roland Garros után. 1993-as debütálása óta rengeteg nagy nevű játékos győzedelmeskedett Párizsban, élükön Amelie Mauresmoval, aki rekordnak számító három alkalommal lett bajnok, és karrierje utolsó győzelmét is itt aratta.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

2012-ben Angelique Kerber győzelmével zárult a verseny, aki viszont nem vett részt a 2013-as küzdelmekben. A torna első kiemeltje Sara Errani volt, az élmezőnyből részt vett még Petra Kvitova és Marion Bartoli is. Az első kiemelt viszonylag könnyen jutott a döntőbe a felső ágon, mivel a 2. fordulóban Rybarikova, az elődöntőben pedig Bertens adta fel ellene a mérkőzést, 4:0-ás illetve 5:0-ás Errani vezetésnél. Nem alakult viszont jól a verseny Kvitova és Bartoli számára: a 2. kiemelt cseh teniszező a fiatal francia Mladenovic ellen szenvedett vereséget a legjobb 8 között (6:3, 6:4), csakúgy, mint Bartoli, aki a későbbi győztes Barthel ellen búcsúzott (7:6, 6:4). Barthel sikerrel vette a Mladenovic jelentette elődöntős akadályt, és a döntőben egy szoros mérkőzésen, 7:5, 7:6 arányban múlta felül az esélyesebb Erranit. Az akkor a világranglista 45. helyén álló német teniszező olyan mezőnyben ért a csúcsra, ahol 7 top20-as játékos is szerepelt. Barthel tehát Hobart után ismét döntőt játszhatott és ezúttal meg is tudta nyerni azt.

.

Pattaya City  (január 28. – február 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Daniela HantuchovaMaria Kirilenko

A Thai tengerparti városban rendezett torna 1991-es debütálása óta jelentős fejlődésen ment keresztül, 2009-ben az International kategóriába került. 2010-ben a játékosok az év International kategóriájú tornájává választották a PPT Pattaya Opent.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A torna kétszeres címvédője a szlovák Daniela Hantuchova volt, aki 2011-es és 2012-es remekelése után 2013-ban csalódást keltő, második fordulós vereséget szenvedett az orosz Bratchikova ellen. A torna első kiemeltje Ana Ivanovic volt, rajta kívül szerepelt még Maria Kirilenko, Sabine Lisicki és a hobarti győztes Elena Vesnina is. Nem alakult jól a verseny az első kiemelt Ivanovic számára, hiszen már az első fordulóban búcsúzni kényszerült a japán Morita ellen (6:3, 5:7, 6:3), csakúgy, mint a 3. kiemelt Hsieh, aki Erakovictól kapott ki (6:2, 6:2). A döntőbe a felső ágon az 5. kiemelt Lisicki, az alsón pedig a 2. kiemelt Kirilenko került, ahol az orosz teniszező szetthátrányból fordítva, 5:7, 6:1, 7:6-ra nyerte a finálét. Kirilenko karrierje 12. döntőjét játszotta, melyek közül 7 ázsiai versenyen volt. A tornagyőzelmeit tekintve ez volt a 6., legutóbb 2008-ban sikerült versenyt nyernie, de akkor hármat is (Estoril, Barcelona, Szöul). A versenyen részt vett Babos Tímea is, aki az első fordulóban kiesett Watson ellen.

.

Doha  (február 11. – február 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier 5kemény$2,369,000Victoria AzarenkaVictoria Azarenka

 

ATP tornákat 1993 óta rendeznek Qatarban, a női tenisz népszerűsége azonban csak 2001-ben érte el az országot. A verseny ennek ellenére olyan neves tornagyőzteseket tud felmutatni, mint Martina Hingis, Szeles Mónika, Justine Henin és Maria Sharapova. 2008 és 2010 között itt zajlott az év végi WTA világbajnokság.

A címvédő Victoria Azarenka első kiemeltként indult a versenyen, és 4 mérkőzésen mindössze 15 játékot veszítve gázolt át a mezőnyön, és jutott be a döntőbe. Az első fordulóban nem volt meglepetés, a kiemeltek közül csak Kirilenko búcsúzott, aki már az első játszmában feladni kényszerült a mérkőzését honfitársa, a selejtezőből felkerülő Bychkova ellen. A második kör sem hozott csillaghullást, a kiemeltek közül csak Kerber, Vinci és Stephens esett ki.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A nyolcaddöntők során több, csemegének ígérkező mérkőzés is zajlott, ilyen volt többek között a Radwanska – Ivanovic (6:1, 7:6), a Stosur – Kuznetsova (6:4, 7:5) és a Kvitova – Petrova (4:6, 6:4, 6:3) összecsapás is. A negyeddöntők során sem lehetett panasza a nézőknek, ugyanis csak kiemelt játékosok kerültek a legjobb nyolc közé. Az elődöntőkbe végül az első 4 kiemelt jutott, ahol Azarenka Radwanskát (6:3, 6:3), Serena Williams pedig Sharapovát (6:3, 6:2) győzte le. A női tenisz jelenlegi két meghatározó alakja a várakozásoknak megfelelően szoros mérkőzést játszott: Azarenka rövidítésben nyerte meg az első játszmát, majd a második viszonylag sima elvesztése után a döntő játszmában emelni tudott játéka színvonalán, és megnyerte a mérkőzést – így alakult ki a 7:6, 2:6, 6:3-as végeredmény, ezzel ő lett a dohai torna 13 éves történetének harmadik címvédője. Ekkor még úgy tűnt, hogy a fehérorosz hölgy jó eséllyel pályázhat a világelsőségre, a későbbiekben kettejük párharca azonban meglehetősen egyoldalúan alakult – Williams javára.

.

Memphis  (február 17. – február 23.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Sofia ArvidssonMarina Erakovic

 

A Racquet Club az egyetlen olyan privát teniszklub, amely férfi és női profi tornát is rendez – a férfiak 1976, a nők pedig 2002 óta versenyezhetnek Memphis városában. Olyan neves teniszezők emelhették itt magasba a trófeát, mint Davenport, Venus Williams, Azarenka és Sharapova. 2014-ben ez a WTA esemény Rio de Janeiroba költözik.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A torna címvédője a svéd Arvidsson 2. kiemeltként indult 2013-ban, és már a második fordulóban búcsúzni kényszerült a selejtezőből felkerülő későbbi győztes Erakovic ellen. Az első kiemelt a belga Flipkens volt, aki a harmadik fordulóig jutott. Az alsó ági elődöntőbe Erakovic mellett a 4. kiemelt Watsont legyőző svájci Voegele került, a felső ágon pedig a 3. kiemelt Lisicki és a 7. kiemelt Rybarikova. A döntőbe Lisicki és Erakovic jutott, ahol a német hölgy az első játszma 1:6-os elvesztése után feladta a mérkőzést. Erakovic az első új-zélandi teniszező 1989 óta, akinek sikerült WTA tornát nyernie – akkoriban ő még csak 1 éves volt.

 

A tornán Czink Melinda is részt vett, aki az első fordulóban még le tudta győzni az orosz Puchkovát, a következő körben azonban búcsúzott a későbbi döntős Lisicki ellen.

.

Dubai  (február 18. – február 23.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premierkemény$2,000,000Agnieszka RadwanskaPetra Kvitova

 

A Dubai Duty Free Tennis Championships 2001 óta szerepel a WTA versenynaptárában, és már az első alkalommal az év Premier tornájává választották a játékosok szavazásán. Justine Henin rekordot jelentő négy alkalommal tudta megnyerni a versenyt, rajta kívül Davenport, Hingis, Mauresmo, Venus Williams és Kvitova is büszkélkedhet dohai győzelemmel.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A torna címvédője a lengyel Agnieszka Radwanska volt, aki harmadik kiemeltként indult, ám már a legjobb nyolc között búcsúzni kényszerült a későbbi győztes Kvitova ellen (6:2, 6:4). Az első kiemelt Azarenka visszalépett a tornától, helyét szerencsés vesztesként Suarez Navarro vette át. Visszalépett Serena Williams is, ennek második fordulós ellenfele, Bartoli örülhetett, aki így játék nélkül jutott tovább. Az első fordulóban nem történt meglepetés, és a második körben is csak a 4. kiemelt Kerber Roberta Vinci elleni búcsúja “borzolta” a kedélyeket. Az elődöntőben a felső ágon olasz párharc zajlott Errani és páros partnere, Vinci között, melyet a magasabban rangsorolt Errani nyert 6:3, 6:3 arányban. Az alsó ágon Kvitova és Wozniacki küzdött a döntőbe jutásért, ahol a cseh teniszező szetthátrányból fordítva 4:6, 6:1, 6:4-el nyert. A döntő játszmába torkolló fináléban a 6. kiemelt Kvitova 6:2-re nyerte az első játszmát, amire Errani 6:1-el válaszolt. A harmadik szett ismét sima eredményt hozott, ezúttal Kvitova tudott 6:1-re nyerni, amivel bezsebelte a tornagyőzelmet.

.

Bogota  (február 18. – február 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000Lara Arruabarrena-VecinoJelena Jankovic

 

A Copa Claro Colsanitas 1993 és 1997 között ITF tornaként szerepelt, 1998-ban pedig WTA eseménnyé nőtte ki magát. Azóta Latin-Amerika egyik legjelentősebb sporteseményének számít. A bogotai születésű Fabiola Zuluaga pályafutása 5 tornagyőzelme közül négyet itt szerzett.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A verseny címvédője a spanyol Lara Arruabarrena volt, aki ezúttal csak a legjobb 8 közé jutott. Első kiemeltként a szerb Jelena Jankovic indult, a 8. kiemelt pedig Babos Tímea volt, aki az első fordulóban legyőzte a spanyol Garcia Vidagany-t, a következő körben azonban a luxemburgi Minella két játszmában megálljt parancsolt neki (6:1, 6:4). A felső ágon Jankovic jutott a döntőbe, az alsón pedig az argentin Ormaechea, aki menetelése során többek között a 4. kiemelt Schiavone-t is búcsúztatta. A döntő sima, 6:1, 6:2 arányú Jankovic győzelmet hozott. A szerb teniszező karrierje 13. tornagyőzelmének örülhetett, melyek közül 6 salakpályán született.

.

A hónap játékosának a Dohában Serena Williamst legyőző és ezzel címet védő Victoria Azarenkát választottuk.

.

A kiemelt kép forrása: news.xinhuanet.com

A hozzászólások le vannak zárva.