ATP-beharangozó: Indul az őszi fedett pályás szezon

2014. október 12.
by DGM96

A US Opent és Davis-kupát követő ázsiai kiruccanás után visszatér a mezőny az öreg kontinensre, ahol a hűvösebb időjárás miatt már zárt közegben fognak játszani. A következő héten három 250-es kategóriájú tornát rendeznek, mindegyiket fővárosban.

Az október második hététől kezdődő intervallumot azonban nem csak a fedett pályás, gyors tenisz jellemzi. Ezt az időszakot nyugodtan nevezhetjük a tenisz “deadline day”-jének (angol szakkifejezés az aktuális transzfer időszak záró napjára), hiszen innentől kezdődik a nagy hajrá a londoni VB-szereplést érő helyekért. Már csak négy szabad “jegy” van az O2-arénába. A két svájci, Djokovic és Nadal már ott lesz/lehet, Nishikori is hamarosan kvalifikálhatja magát, de mögötte óriási lesz a versenyzés. A maradék három helyért legalább hat teniszező fog versenyezni: Cilic, Berdych, Raonic, Ferrer, Murray, és Dimitrov. Mindenki játszani fog a héten, így érdemes lesz figyelemmel követni az eseményeket!

Bécs

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:Fedett pálya
Díjazás:€ 593,705
Címvédő:Tommy Haas
Haas Viena

Haas komoly vállsérülése miatt biztos, elmarad a címvédés az osztrák fővárosban
forrás: www.atpworldtour.com

A bécsi tornát 1974-ben rendezték meg először és az 1975-ös kihagyást leszámítva állandó szereplő a szezonokban. Számos nagy név tudott itt bajnok lenni, például Lendl, Sampras, Agassi, Ivanisevic, Federer, Djokovic, Becker, de még Taróczy Balázs is ott van a történelem könyvben, mint az 1978. évi páros verseny győztese.

A Londonba kívánkozók közül ketten, Ferrer (1.) és Murray (2.) fog a hazánkhoz legközelebbi ATP-tornán játszani, de itt lesz még a Sanghajban elődöntőző Feliciano Lopez (3.) és a hazaiak nagy reménysége, Dominic Thiem (8.) is. A tavalyi RG-döntős Ferrernek (az első 4 kiemeltnek) nem kell játszani az első körben. A legjobb 16 között a Kamke-Bolelli párharc győztese ellen fog “beszállni”, aztán Ivo Karlovic (6.) érkezhet. A négy közötti ellenfél-aspiránsa a német Philipp Kohlschreiber (4.), de ebben a negyedben találhatjuk még Thiem-et, a Tokióban jól szereplő Benjamin Beckert és a Nadalt Pekingben legyőző Martin Klizant is, kiélezett harc várható majd az elődöntőért.

Murray a kanadai Pospisil vagy egy selejtezős ellen fogja játszani karrierje első bécsi mérkőzését, majd a spanyol Garcia-Lopez (7.) várhat rá a legjobb nyolc között. Azonban ne menjünk el szó nélkül Jan-Lennard Struff neve mellett, aki Meztben elődöntőzött, előtte pedig a szczecini challangeren döntőzött, jó passzban lehet tehát a német és akár ő is összefuthat Murrayvel. Egy negyeddel feljebb Feliciano Lopez a legrangosabb résztvevő, de itt találhatjuk Lukas Rosolt (5.) is, nagy eséllyel ők ketten küzdhetnek meg az elődöntőért.

Stockholm

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:Fedett pálya
Díjazás:€ 593,705
Címvédő:Grigor Dimitrov
Dimitrov Stockholm

Címet kell védenie a bolgárnak, ha ott akar lenni Londonban
forrás: fr.scoresway.com

A svéd verseny még a bécsinél is idősebb azáltal, hogy 1969 óta mindig sor kerül a lebonyolítására. Az ország három nagy teniszezője- Borg, Wilander, Edberg- közül mindenki meghálálta legalább egyszer egy tornagyőzelemmel a hazai szurkolók biztatását, de rajtuk kívül is jó néhány olyan nagy formátumú bajnoka van a versenynek, akiket a legutóbbi bekezdésben is említettem.

A tábla tetején Tomas Berdych (1.) áll. A hórihorgas cseh egyre “színtelenebb”, mégis még mindig ott van az elitben. Idén azonban rendesen kell majd tepernie a londoni részvételhez. Az első lépések könnyűnek tűnnek. Egy hazai szabad-kártyás vagy egy selejtezős ellen kezdi meg szereplését, utána pedig várhatóan Joao Sousával (8.) játszhat majd az elődöntőbe jutásért. A másik negyedben találhatjuk az a Leonardo Mayert (5.), aki ötször is egy pontra volt attól, hogy ne Roger Federer legyen a sanghaji bajnok, ennél fogva ő a negyed legerősebbnek vélt tagja. Ugyan itt van még az ukrán Dolgopolov (4.) is, de ő a nyári térdsérüléséből visszatérve inkább a meccsrutin visszaszerzését tűzheti ki célul.

Dimitrov (2.) címvédő hadjáratát a Gabashvili-Falla-meccs győztese ellen kezdi. A nyolc között pedig a francia Chardyval (6.) vagy Jack Sockkal mérkőzhet meg. Az elődöntőben már egy komolyabb név, Kevin Anderson (3.) várhat rá, ha érvényesíti a papírformát. A dél-afrikai sem áll nehéz út előtt, még a spanyol Verdasco (7.) sem okozhat túl nagy akadályt.

Moszkva

Kategória:ATP World Tour 250
Borítás:Fedett pálya
Díjazás:$ 855,490
Címvédő:Richard Gasquet
Cilic Sanghai

Marin Cilicnek most már mutatnia kell(ene) valamit…
forrás: tenisz.hu

A Kreml-kupát a “Vasfüggöny” leomlása után, 1990-ben bonyolították le először. A torna legeredményesebb teniszezője Yegveny Kafelnikov, aki 1997 és 2001 között zsinórban ötször diadalmaskodott, rajta kívül még Nikolay Davydenko is háromszor lett bajnok a hazaiak közül.

Bécshez hasonlóan itt sem fog sor kerülni a címvédésre, ugyanis Gasquet nem nevezett a versenyre. A kanadai szervagyáros, Milos Raonic (1.) tűnik a legesélyesebbnek. Ráadásul a sorsolás után is azt mondhatjuk, hogy a döntős szereplés lehet a minimális elvárás. Mindenféleképpen egy selejtezőből érkezett teniszezővel játszik majd a 16 között, utána Bautista-Agut (5.) érkezhet a negyeddöntőben. A négy között jó eséllyel Gulbis (3.) lehet az ellenfele, de a lett negyedében van a cseh Vesely, aki legutóbbi két challengerjén vívott elődöntőjével nem ok nélkül bizakodhat egy újabb, jó szereplésben. Rajtuk kívül itt találhatjuk még a 2012-es bajnok Andreas Seppit (8.), aki szintén odaérhet, ha megnézzük, mennyire ingadozó Gulbis játék iránti kedve.

Ha Marin Cilic (2.) pillanatnyi formáját nézzük, akkor nehéz, de megoldható feladat lehet a fináléba jutás. Első ellenfele az izraeli Sela, vagy a hazai szabad-kártyás Donskoy lehet. A negyeddöntőben Tommy Robredo (6.) várhat rá, aki a Murray ellen elveszített shenzeni döntő után minden bizonnyal éhes a sikerre.  A négy között pedig jó eséllyel a 2009-es bajnok Youzhny (7.) vagy Fabio Fognini (4.) vetélytársaként küzdhet meg a döntőbe jutásért.

A tornák sorsolásai az alábbi linkeken megtalálhatóak:

Bécs

Stockholm

Moszkva

A kiemelt kép forrása: www.emotion.at

A hozzászólások le vannak zárva.