Nadal győzelemmel kezdett, Wawrinka rögtön búcsúzott Baselben

Hétfőn elrajtolt az ATP 500-as Baseli torna, ahol az első naptól kezdődően a nevezési lista szerint vett legnagyobb sztárok is megkezdték szereplésüket. Nadal simán nyert, Wawrinka viszont meglepetésre máris csomagolhatott.

nadal4

Nadal könnyedén jutott a második fordulóba Baselben
Kép forrása: rafaelnadalfans.com

Rafael Nadal két hete ugyan elindult Shanghaiban, azonban akkor vakbélgyulladásának köszönhetően nem tudott közel sem 100 %-os formában teniszezni. A betegség jeleit az olasz Simone Bolelli ellen már nem láthattuk rajta, az első játéktól kezdve uralta ezt a mérkőzést. A spanyol 2-1-nél nagyon break előnybe került, tenyereseiből pedig folyamatosan tolta le ellenfelét a pályáról. Bár Bolellinek is akadtak szép megmozdulásai a meccs első felében, sok ellenállást mégsem tudott tanúsítani, Nadal 6/2-re nyerte a nyitó szettet. A második játszmában a salakkirály 3-2-re vezetett, amikor a tőle már megszokott „kifliként” hívott elütéssel elvette Bolelli szerváját és úgy tűnt el is döntötte a mérkőzést. Nadal innentől pedig már több game-et nem veszített és magabiztos 6/2 6/2-vel bejutott a legjobb 16 közé, ahol majd a francia Pierre-Hugues Herbert ellen folytathatja menetelését a tornán.

kukushkin

Kukushkin szolgáltatta a torna eddigi legnagyobb szenzációját
Kép forrása: sg.sports.yahoo.com

A verseny első meglepetésére se kellett annyira sokat várni, bár feltételezhetően ennek a Baseli közönség már kevésbé örült. StanWawrinka ugyanis máris készülhet a következő tornára, mivel az orosz születésű, azonban már Kazahsztán színekben teniszező Mikhail Kukushkin igen gyorsan kiejtette a torna harmadik kiemeltjét. Az első játszmában a kazah játékos részéről több parádés megoldást láthatott a publikum fontos pillanatokban, ráadásul 2-2-nél meg is szerezte a break előnyt. Innentől kezdve Kukushkin rendkívül higgadt maradt adogatóként és nem engedte vissza Wawrinkát a játszmába. A második játszmában a svájci kezdett némileg magára találni, dinamikusabban is ütött, break előnyét mégse tudta végigvinni, a rövidítésben pedig már szinte az életéért kellett küzdenie. A Tiebreak viszont csak 1-1-ig volt szoros, mivel Wawrinka zsinórban hat megnyert ponttal kiharcolta a döntő szettet. Majd egy fordulatos harmadik játszma, ahol az egymás után hozott három játékok eldöntötték a továbbjutás kérdését. Előbb 3-0 Kukushkinnak, majd egy szempillantás alatt 3-3, végül a kazah játékos ismét elképesztően stabil játékot előszedve 6/3-mal lezárta az összecsapást. Megszületett tehát a torna eddigi legnagyobb bravúrja, Kukushkin három játszmában legyőzte az idei Australian Open bajnokát.

raonic3

Raonic továbbra is harcban a londoni szereplésért
Kép forrása: ontennis.com

Néhány további kiemelt is pályára lépett a tegnapi napon, akik viszont nem kényszerültek gyors búcsúra Svájc fővárosától. Milos Raonic még küzd a londoni szereplésért, ehhez mérten lépett túl két játszmában az amerikai Steve Johnsonon. Rajta kívül  a hetedik és a nyolcadik kiemelt is bejutott a nyolcaddöntőbe. David Goffin és Ivo Karlovic is 7/6 6/3-ra győzte le aktuális ellenfelét az első fordulóban.

Az első forduló eredményei:

Vasek Pospisil-Jarkko Nieminen 6/3 6/7(4) 6/4

Mikhail Kukushkin-Stan Wawrinka 6/4 6/7(1) 6/3

Benjamin Becker-Gastao Elias 6/3 6/2

Kenny De Scheeper-Federico Delbonis 7/6(3) 7/5

Ivo Karlovic-Lukas Rosol 7/6(4) 6/3

David Goffin-Dominic Thiem 7/6(4) 6/3

Ivan Dodig-Marco Chiudinelli 6/4 6/7(7) 6/4

Donald Young-Carlos Berlocq 7/6(5) 6/4

Milos Raonic-Steve Johnson 7/6(4) 6/4

Pierre-Hugues Herbert-Edouard Roger-Vasselin 6/3 6/7(5) 6/3

Rafael Nadal-Simone Bolelli 6/2 6/2

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.