Davis-kupa döntő: Eddig döntetlen, de egy kis csavarral

Eljött hát az a teniszesemény, amit idén különösen nagy érdeklődéssel követtek azok is, akik azt korábban nem tették. A nemzetek harca az ezüst salátástálért, amikor focimeccs hangulat van a teniszpálya körül. A pirosak és a kékek döntője ez a hétvége, nem kevésbé rögös úton jutottunk idáig, de egy nap után olyan kiélezett ez a helyzet, hogy bátran kijelenthetjük: semmi sem dőlt el.

A svájci csapat Forrás: skysports.com

A svájci csapat
Forrás: skysports.com

A svájci és a francia csapat Franciaországban játssza a döntőt. A gallok a pályaválasztók jogán Lille városának futballstadionjában alakítottak ki, mint azt már jó előre tudtuk: fedett salakpályát. Valahol érthető a franciák logikája, mert egy olyan csapatban ahol nincs top10-es játékos, bőven van idő átállni a salakra év végén, míg Wawrinkáék éppen a keménypályás szezonból érkeztek., és a Roland Garros első hetén játszottak utoljára élesben salakon, ami még májusban volt. A fedett salak pedig még ennél is különlegesebb, hiszen valahol kivész belőle az az extra, amit a tavaszi napsütés ad a játéknak, hogy akár negyed óra melegség után elkezd kicsit jobban száradni a pálya, és megváltozhat a játék képe.

A franciák döntésében azonban nem csak az volt benne, hogy miként kedvezzenek legjobban a sajátjaiknak, hanem az is, hogy miként fogják meg Roger Federert a gyenge oldalán. Mióta Stefan Edberg az edzője mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a szerva-röpte, és a hálójáték lesz a kulcs a jövőben a pontok rövidítésében, és ez működik is, hiszen illették már a fejlődését egy-két érdekes jelzővel, talán az egyik leghumorosabb volt a “like a mongoose on amphetamines”, azaz mint egy bedrogozott menyét, amivel az egyik kommentátor, Robbie Koenig jellemezte, miután Shanghaiban nyert Djokovic ellen.

A francia csapat Forrás: skysports.com

A francia csapat
Forrás: skysports.com

A salak az a borítás, ahol a szerva-röpte játék a legkevésbé érvényesülhet, és ahol kevésbé lehet szórni az ászokat. Összességében nem előnyt szerzett ezzel Franciaország, hanem kiegyenlítették a viszonyokat, mert nekik sokkal több idő állt rendelkezésre a felkészülésre, míg Federer és Wawinka egy hete még teljesen más körülmények között készültek a világbajnoki elődöntőjükre. Ezt pedig a kékek ki is használták, bár akkor még nem is sejtették, hogy Federer lesérül a döntőre. Sok pletyka látott napvilágot, és a közvéleménynek fogalma sem volt, hogy Wawrinka és Federer jóban vannak-e, Wawrinka helyrejön-e fejben, és hogy Federer háta rendbe jön-e a döntőre. Az első napon megkaptuk a válaszolkat.

A nap, és egyben a döntő hétvége első mérkőzése Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga találkozója volt, ahol bebizonyította Wawrinka, hogy tud játszani, nincs önbizalomhiánya, és rendben van a feje. Olyan játékot vett elő, amit a Grand Slam-bajnok Stan játszott, és rendíthetetlenül kezdte a mérkőzést, 6:1-gyel. A második szettben volt az Austalian Open bajnokának volt egy kisebb hullámvölgye, ennek eredményeképpen a játszmát Tsonga nyerte 6:3-ra. A három nyert szettig menő mérkőzésen egy játszmát elbukni még nem végzetes, azonban kettőt már az lehet, így amikor Wawrinka a harmadik szettet megnyerte (6:3), akkor komoly lépést tett afelé, hogy bizonyítson mindenkinek, és komoly lépést tegyen Svájc győzelme felé. A negyedik szettet 6:2-re nyerte, így a pirosak 1:0-ra vezettek összesítettben, amire nagyon sokan azt mondták volna 3-4 héttel ezelőtt, hogy a kupa megnyerését jelenti, ha Wawrinka nyer egy mérkőzést, mert Roger Federerben valahogy kevesen kételkedtek.

Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga Forrás: yimg.com

Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga
Forrás: yimg.com

Ez pedig helytálló is lett volna, ha vasárnap, vagy inkább szombaton nem történik az ami, és nem marad el a világbajnoki döntő egy hátsérülés miatt. Federer láthatóan továbbra sem elég fitt a mérkőzésekhez, különösen, hogy három nyert szettig játsszon. Természetesen Gael Monfils érdemeit nem vesszük el, hiszen ő fantasztikus teniszt húzott elő amellett, hogy remek játékos, és az igazán nagy veszélye abban rejlik, hogy csak az biztos a meccsein, hogy kiszámíthatatlan lesz. Egészen onnantól, hogy azt sem tudjuk biztosan lesz-e kedve játszani, vagy egyáltalán jól fog-e játszani, egészen addig, hogy mindig tud egy meglepő választ minden ütésre.

Federer nem játszott jól, rengeteget hibázott fonák oldalon, bár torzíthat az, hogy Monfils is ezt az oldalt erőltette, gyakran éles szögekkel, és inside-out tenyeresekkel. Miután a francia nyerte az első szettet, még benne volt a fordítás lehetősége, akkor is, ha az 6:1 lett. Monfils a hazai pálya és a francia szurkolók biztosította atmoszférában olyan motivált volt, hogy a második szettben szerzett breakelőnyét végigvitte, és 6:4-re nyerte azt.

A harmadik szettben érezhető volt, hogy Federer nem mozog jól, nem ment a játék, Monfils pedig megállíthatatlan volt, koncentrált, és bár sokat hibázott, amikor szükséges volt meg tudta lépni amit kellett, 6:3-ra nyerte a szettet, és így a mérkőzést sima három szettben fejezték be. Ezzel a svájciak a Wawrinka által szerzett előnyt elvesztették, az állás 1:1, ez pedig azt jelenti, hogy a páros holnap sokkal nagyobb jelentőséggel bír majd, mint várható volt.

Roger Federer és Gael Monfils Forrás: Getty Images

Roger Federer és Gael Monfils
Forrás: Getty Images

Ennek okai, hogy Roger Federer sérülése annak ellenére, hogy nem fogta rá az elveszített mérkőzést, de fontos tényező. Nem tudjuk kell-e jelentőséget tulajdonítani neki, de a táskáját sem maga vitte le a pályáról, bár ha ilyen fájdalmai lennének, az már erős túlzás lenne, hogy pályára áll. Federer év végi formáját elnézve sokan két győzelmet vártak tőle ezen a hétvégén, Wawrinka esetében pedig egyet reméltek. Most fordult a kocka, Wawrinkától vár svájc két győzelmet és Federertől remélik, hogy valahogy megnyer így egyet. A párosra ugyanis a franciáknak van több esélye, hiszen kiegyenlítettebb a csapat, több a lehetőség és páros Roland Garros bajnok játékosuk is van éppen kéznél. Ezzel szemben Svájcnak ott van Lammer (top500) és Chiudinelli  (top200), akikre nehéz lehet alapozni a Benneteau-Gasquet párossal szemben. A kiírás szerint ugyanis holnap ez a kvartett lép majd pályára, ami  a mai eredmények fényében Roger Federer állapotát illetően nem sok jót sejtet.

A Davis Kupa döntő első napjának eredményei:

Stan Wawrinka – Jo-Wilfried Tsonga: 6:1, 3:6, 6:3, 6:2

Gael Monfils – Roger Federer: 6:1, 6:4, 6:3

Svájc – Franciaország: 1:1

Kiemelt kép forrása: skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.