Boncasztalon az Australian Open

Mindig örömmel fogadjuk, ha egy olvasónk is “tollat” ragad, és leírja véleményét egy tornával vagy játékossal kapcsolatban. Kapitány Zoltán olvasónkat most a nem rég véget ért Australian Open ihlette meg, és küldött nekünk egy nagyon jó írást. Íme:

Véget ért a 2015-ös Australian Open, ilyenkor egymást érik az elemzések, értékelések, a szakírók igyekeznek az  eseményeket a nekik fontos szempontok mentén elrendezni és átfogó képet adni a  bajnokságon történtekről. Természetesen ez sokkal könnyebb akkor, ha valaki olyan szerencsés, hogy a helyszínen van lehetősége megnézni a meccseket. Legtöbben persze csak a televíziós közvetítésre hagyatkozhatunk, ezért elsősorban a férfi és női egyes küzdelmeiről tudunk értekezni. A tornát befolyásoló külső tényezőket sem tudjuk így megfelelően érzékelni, annyi azonban a közvetítésekből is leszűrhető, hogy a Melbourne-ben már megszokott embert próbáló hőség ezúttal elmaradt, sőt, a női egyes döntőjét eső szakította félbe. Tekintettel arra, hogy a televízióban sem tudtam a programot teljes egészében végigkövetni, mindenre kiterjedő analízisre nem vállalkozom, inkább néhány pontban megpróbálom megválaszolni a kérdést:

MIT TUDTUNK MEG AZ IDEI AUSTRALIAN OPEN MÉRKŐZÉSEIBŐL?

 1. Forrás: skysports.com

  Forrás: skysports.com

  Roger Federer híveinek lassanként meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy kedvencük, bár még mindig képes extra teljesítményre, ezt nem mindig tudja hosszú távon fenntartani. Kifejezetten gyenge és briliáns időszakok váltják egymást, úgy tűnik, hogy az életkor nála az állandó jó teljesítmény fenntartását rombolja le. A 2014-es éve remekül sikerült, de az év végén a nagyszerű bázeli győzelem és a Davis-kupa siker közé is beékelődött egy sima két szettes vereség Raonictól Párizsban és a hátsérülés miatt feladott londoni Mesterek Tornája-döntő. 2015-ben folytatódott a jó sorozat a Brisbane-ben szerzett tornagyőzelemmel, meggyőző teljesítménnyel a döntőben Raonic ellen, és tartott ez egészen az AusOpen első fordulójáig. Bolelli ellen a második körben már nem játszott a tőle elvárható színvonalon, Seppi ellen pedig már a 2013-as Federer állt ki. Arra, hogy ez egyszerű megingás volt-e, vagy tartós visszaesés, a salakpályás szezon adja meg a választ.

 2. Forrás: indianexpress.com

  Forrás: indianexpress.com

  Novak Djokovic 2015 év elején megkérdőjelezhetetlenül a legjobb férfi teniszező. Ezt nemcsak a világranglistás helyezése árulja el, hanem a két hét alatt mutatott játéka is ezt támasztja alá. Elképesztően erős fejben és fizikálisan, hatalmas az önbizalma, kivételes a védekezése és koncentrációja, valamint a lehető legjobb időben hozza elő az extra teljesítményt magából. Ez a négy jellemző így együtt olyan teljesítményben egyesül, ami szinte legyőzhetetlenné teszi őt egy három nyert játszmáig tartó mérkőzésen. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nem volt egyenletesen megbízható a játéka, ezen a tornán kérlelhetetlenül végigmenetelt, az elődöntőben és a döntőben pedig a két legkomolyabb kihívóját is hat nullás utolsó szettel küldte haza. Igaz ugyan, hogy az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon messze a legeredményesebb a GS tornák közül, mostani sikerét nem lehet a borításra fogni, sokkal inkább a fentebb felsorolt erényekre, képességekre. Ezt Federer kedvelőjeként is el kell ismernem, és erre biztatok másokat is: fejet kell hajtanunk a szerb zseni előtt és sportszerűen el kell ismernünk, hogy ez most Nole időszaka

 3. Andy Murray fejlődése jól látható, élete meccsét játszotta a döntőben, biztosan az új edző (Amelie Mauresmo) munkájának is köszönhető, hogy a fináléig jutott. Ennek ellenére fejben, kitartásban, küzdeni akarásban még van mit fejlődnie, egy paraszthajszál még hiányzik, hogy a nagy négyes másik három tagjának eredményességét megközelítse.
 4. Forrás: sportinglife.com

  Forrás: sportinglife.com

  Rafa Nadal a sérülések és a műtét következtében még mindig sebezhető, és bár a közvetítéseket vezető sportriporterek szerint Berdych nagyszerű játékkal verte meg őt, én inkább úgy éreztem, hogy a meccset Nadal nem bírta. Egy formában lévő Nadal ellen a cseh játéka egy játszmára sem lett volna elég. Az ő esetében is a következő hetek-hónapok szereplése árulja majd el, hogy vissza tudja-e nyerni szokásos formáját. És nála különösen fontosak lesznek a salakpályás tornák: ha a Garroson is elkapják, akkor nemcsak a közvélemény és a többi játékos hiszi majd azt, hogy lezárult egy korszak, hanem az ő hite is megrendülhet.

 5. Stan Wawrinka bizonyította, hogy vele is feltétlenül számolni kell bármelyik nagy torna potenciális győzteseként. Végérvényesen beérett, fejben és játékban is, igaz, a mostani Djokovic ellen még ez sem volt elég. Viszont ezektől a fonákoktól, ha megfelelő koncentráció és győzni akarás áll mögötte, senki sincs biztonságban.
 6. Forrás: dailymail.co.uk

  Forrás: dailymail.co.uk

  A fiatalok még nem vették át a hatalmat, ezt beláthatjuk, ha önmagában a férfi és a női egyes döntőseit felsoroljuk. A trónkövetelők közül Dimitrov teljesítménye volt a legmeggyőzőbb, hatalmas meccset játszott Murray ellen, igazi Grand Slam hangulattal, kicsivel alul maradva jóval tapasztaltabb ellenfelével szemben. Biztos vagyok benne, hogy egy-két éven belül magasabb csúcsokat is ostromolhat. Nishikori hozta ugyanazt, amit már láttunk tőle korábban is, a gyorskezű és gyorslábú japán is sokkal tovább juthat, ha tudja tartani a fejlődési ütemet. Raonic viszont fejben még kevés. A hozzá hasonlóan magas, a szervákra építő játékosok közül messze ő mozog legjobban a pályán és neki van a legsokszínűbb játéka, viszont mintha hiányozna a motiváció, a küzdelem, az akarás. Djokovic ellen látszott ez legjobban, mintha nem egy GS versenyen lenne, nem tett meg mindent, nem halt meg a pályán a győzelemért. Ha tartósan az elithez akar tartozni és nagy tornákat nyerni, ebben sürgősen és nagyot kell fejlődnie. Ez nem tenisztudás és fizikai felkészültség kérdése: gondoljuk csak meg, hogy Djokovic mire ment volna önmagában a játékával (még úgy is, hogy kivételes játékos), ha nem akarja mindennél jobban a győzelmet.

Még nincs vége a cikknek, holnap folytatjuk.

Kiemelt kép forrása: telegraph.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.