Djokovic negyedszer lett Róma bajnoka

A felkészülés mondhatjuk, hogy véget ért a Roland Garrosra az Internazionali BNL d’Italia döntőjével. Ahogyan idén az már előfordult két alkalommal is, a világ jelenleg két legjobb teniszezője csapott össze egy trófeáért, név szerint Novak Djokovic (1) és Roger Federer (2).

Találkoztak már idén Dubaiban, ahol Federer volt a jobb, majd nem sokkal később Indian Wellsben is, ahol pedig Djokovic. Egymás elleni összesített mérlegük 20:18 volt a svájci javára, ma pedig ez a két meccses rés egyre csökkent. Novak Djokovic megállíthatatlan idén, fontos tornán még nem veszített meccset. Megnyerte az Australian Opent és eddig öt Masters1000 versenyből négyet. Madrid lehet, hogy csak azért hiányzik a sorból, mert nem indult el. Az a két ember aki nyerni tudott ellene Ivo Karlovic volt még januárban, majd pedig Federer ahogy említettük Dubaiban. Ma gyűjtötte be idei tizenötödik győzelmét TOP10-es játékos ellen.

Djokovic jutott elsőként döntőbe Kép forrása: thesportrewiew.com

Djokovic már négy Masters tornát nyert idén
Kép forrása: thesportrewiew.com

Persze sorolhatnánk még az eredményeket, hogy még mélyebbről szedjük össze az állunkat, de lássuk mi történt a mai döntőben. Amíg Djokovic David Ferrerig nem jutott kicsit döcögősen nyerte a meccseket, szetteket veszített és mondhatjuk itt-ott meg is szorongatták. Azonban a minden körülmények között veszélyes Ferrert kiegyensúlyozottan 6:4, 6:4 eredménnyel verte és onnantól látszott, hogy nehéz lesz megállítani, magabiztosan várta Federert a döntőben.

Azt a Federert, aki a Rafael Nadalt kiejtő, fantasztikus teniszt játszó Stan Wawrinkát úgy felőrölte az elődöntőben, hogy szinte féltünk, ismét a barátságuk rovására megy az eredmény. Federer egész héten végtelenül kiegyensúlyozott volt, szettet nem veszített és csak Kevin Anderson ellen szerválta ki nehezen a találkozót, de összességében ott sem mondhatjuk, hogy problémája lett volna. Ma pedig a két fenomén egy olyan torna döntőjében találkozott, amely azon ritka versenyek egyike, melyet Roger Federer nem tudott még megnyerni, történetesen tizenöt próbálkozása és a maival bezárólag négy elvesztett döntője ellenére sem. Motiváció tehát volt.

Az első szettben mindketten jól kezdtek és gondot egyedül csak a pálya szörnyű minősége okozott nekik. Adogatásaik stabilak voltak, a nehéz helyzeteket is jól kezelték, minden jel arra utalt, hogy tiebreak dönthet majd. Azonban 5:4-es vezetésnél fogadóként Djokovic már-már rutinosan egy kis szintlépéssel fordítani tudott és egy először simának kinéző Federer adogatójátékban szettlabdáig jutott, majd 6:4-re meg is tudta nyerni azt.

Federer két játszmás győzelmével jutott a negyeddöntőbe Kép forrása: perfect-tennis.co.uk

Federer negyedik döntőjét veszítette el Rómában
Kép forrása: perfect-tennis.co.uk

Federer ezzel egyre távolabb került a hiányzó Masters trófea begyűjtésétől, akkor pedig még messzebb érezhette a serleget, mikor a második szett elején a szerb adogatójátékához alig tudott hozzászólni, majd sajátját elveszítette és percek alatt 3:0 hátrányba került. Innen Djokovicnak nem volt már megállás, 4:1 állásnál is csak haladt előre, a célról egy pillanatra sem vette le a szemét. Nem rettent meg attól, hogy Roger Federer áll vele szemben és csak azon járhatott az esze, hogy ha ezt a tornát megnyeri, akkor az a Roland Garrosra való felkészülésének a tökéletes megkoronázása lehet. Federer következő adogatójátékait tartotta, így 5:3-nál fogadnia kellett a mérkőzésben maradásért. Nem látszott rajta, hogy bármikor is feladta volna, a lelkét a pályára tette a pontokért, de ez ellen a Novak Djokovic ellen ma még ez sem volt elég, 6:3-ra meg tudta nyerni a második szettet is, így negyedjére vésték ma fel a nevét a római bajnokok listájára.

Jelenleg tehát két ember van aki 10:0 győzelmi mutatóval érkezik a Roland Garrosra és egyik sem Rafael Nadal. Andy Murray és Novak Djokovic ez a két teniszező, de egyre hangosabban mondhatjuk ki, hogy ezzel az önbizalommal, ezekkel az eredményekkel, ennyire toronymagasan a világranglista élén a szerb az, akit az egy hét múlva kezdődő Grand Slam torna első számú esélyeseként emlegethetünk. Most pedig van annyira összeszedett, hogy nem remeg meg és nem üt kettőshibát meccslabdánál a döntőben.

Kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.