ATP Róma: Még mindig nincs ellenszere Nadalnak Djokovic ellen

A szerb világelső immáron 7 meccset és 15  játszmát (!) nyert zsinórban a mallorcai Salakkirály ellen. A negyeddöntő többi mérkőzésein Pouille, Murray és Nishikori jutottak tovább.

Bár, még fiatal, de valószínűleg ez Lucas Pouille karrierjének legszerencsésebb hete forrás: www.tennisactu.net

Bár, még fiatal, de valószínűleg ez Lucas Pouille karrierjének legszerencsésebb hete
forrás: www.tennisactu.net

Valakinek jó, valakinek rossz ómen volt péntek 13-a. Lucas Pouille előbbi kategóriába tartozik. Már az eddigi szereplése is a szerencse közbenjárásának volt köszönhető. Az erő-nyerő, de visszalépő Tsongát helyettesítette a kvalifikáció szerencsés veszteseként, így az első körben nem is kellett játszania. Persze, aztán a legjobb 16 között már rászolgált jelenlétének létjogosultságára, hiszen két szettben búcsúztatta David Ferrert (9.). Tegnap szintén továbbjutott, de játék nélkül. A Stan Wawrinkát (4.) kiejtő Juan Monaco visszalépett  tornától, megsérült a bal csípője. A fiatal francia így két meccs megnyerésével is bejutott pályafutása első Masters-elődöntőjébe.

Egy nagyon sima és egy nagyon szoros szettben jutott tovább Murray forrás: au.sports.yahoo.com

Egy nagyon sima és egy nagyon szoros szettben jutott tovább Murray
forrás: au.sports.yahoo.com

Andy Murray (2.) lesz az ellenfele, aki David Goffint (12.) győzte le. A belga úgy veszítette el az első szettet, hogy nem tudta hozni a szerváját. A folytatásban azonban méltó ellenfele volt már a skótnak, 3/1-re is vezetett, de ezután “nőies lett” a mérkőzés. A következő 7 játékból mindössze egyet nyert meg az adogató, jelen esetben Murray, aki így, még ha késleltetve is, de megfordította az állást. Pouille és Murray most fog játszani egymás ellen először. A világranglista jelenlegi 52. helyezettjén semmi teher nincs, eleve szerencsés volt az egész héten. Éppen ezért, ha kiélvezi a lehetőséget és felszabadultan játszik, okozhat a skótnak kellemetlen pillanatokat. Murray viszont nagyon ambiciózus, előfordultak érzelmi kirohanások a pénteki meccsen is nála, de inkább építő kritika volt gesztusaiban, nem pedig frusztráltság.

Nadal minden követ megmozgatott, de most sem ő fogadhatta a gratulációt forrás: www.afp.com

Nadal minden követ megmozgatott, de most sem ő fogadhatta a gratulációt
forrás: www.afp.com

Ezt követően jött a 49. (!!!!) “Djokovic (1.) vs Nadal (5.)”. Az előzmények azt sugallták, hogy megszakadhat a szerb dominancia (legutóbbi 6 meccs: Djokovic-győzelem, szettveszteség nélkül). Stabilan kezdték mind a ketten a találkozót, de az első szett közepe táján Nadal megcsinálta az első break-et, ennek köszönhetően 4/2-re is vezetett. A kétszeres címvédő ezután “jött meg a mérkőzésre”. Két nagyon hosszú játék megnyerésével egalizált. A színvonallal messze nem volt gond, ám nem csak egymás ellen, hanem a széllel is ádáz küzdelmet vívtak meg a felek. Djokovic aztán a hajrában erőt merített a nehéz kezdést követő feltámadásból. Fogadóként jutott szettlabdához, de Nadal nem adta egy könnyedén a bőrét. Újabb hosszú játék alakult ki, ahol a spanyol további két alkalommal megfosztotta Djokovicot az előnybekerüléstől, de a negyediket már kihasználta a világelső. Nem is akárhogyan, az utolsó pontban Nadalt “saját műfajában” verték meg:

Két salakos Masters: két elődöntő - kiegyensúlyozott a japán forrás: www.japantimes.co.jp

Két salakos Masters: Két elődöntő – kiegyensúlyozott a japán
forrás: www.japantimes.co.jp

A Salakkirály nem esett vissza a hátrány tudatában. Break-kel kezdte a második szettet, arra pedig nem volt jel, hogy előnye veszélybe kerülhet. A minőségi tenisz továbbra is maradt, addigi fordulatok hiányában is. Szerválhatott az egyenlítésért, ekkor azonban olyan váltást ütemezett be a szerb, hogy arra nem volt válasza Nadalnak. 5 (!) szettlabda hárítása után vette vissza a break-et Djokovic. A rövidítést aztán már nem tudták elkerülni. A lezárást jelentő 13. játékban viszont a világelső szervált jobban, csak kétszer bukott pontot, amikor ő nyitotta a labdamenetet, így meg is született a 26. Nadal ellen aratott győzelme, 2 óra 26 perc alatt. Kei Nishikori (6.) lesz az ellenfele a 4 között. A japán a Federert kiejtő Dominic Thiem-et (13.) búcsúztatta. A tehetséges osztrák jól kezdte a meccset pedig, mert 3/1-re is vezetett az első szettben, ám a kétjátéknyi előny kiharcolása után képtelen volt feliratkozni az eredményjelzőre. A második szett elején mindkét félnek több lehetősége volt a break-re, de a fej-fej melletti küzdelem maradt fent. 5/5-nél azonban Thiem megingott, semmire veszítette el a szerváját, Nishikori aztán a sajátjánál be is fejezte a meccset.

Eredmények:

N. Djokovic (1.) – R. Nadal (5.) 7/5 7/6(4)

K. Nishikori (6.) – D. Thiem (13.) 6/3 7/5

L. Pouille – J. Monaco MONACO VISSZALÉPETT

A. Murray (2.) – D. Goffin (12.) 6/1 7/5

Az elődöntők párosításai:

Djokovic – Nishikori

Murray – Pouille

Az első meccset a skót és a francia fogja játszani 14:30-kor, este 20:00-kor pedig jönnek Djokovicék.

A kiemelt kép forrása: facebook.com/TrollTennis

A hozzászólások le vannak zárva.