Nitto ATP Finals: Federer az első elődöntős

Az abszolút favorittá előlépő svájci három szettben győzte le Alexander Zverevet.

Kedden már a továbbjutás volt a fő kérdés Londonban, a szezonzáró ATP Finals-on. A „Boris Becker-csoport” ugyanis a második fordulónak vágott neki. Azok után, hogy délután Jack Sock (8.) életben tartotta reményeit Marin Cilic (5.) ellen, este az első forduló nyertesein, Roger Federer-en (2.) és Alexander Zverev-en (3.) volt a sor, hogy a másikat legyőzve bebiztosítsák helyüket az elődöntőben.

Kép forrása: atpworldtour.com

Az aktuális forma alapján svájci győzelemre lehetett számítani, viszont az sem elenyésző tényező, hogy a 20 éves német az elmúlt két évben már kétszer is legyőzte az idén két Grand Slam-tornát nyerő rutinos teniszezőt. Az első játszmában nem lehetett nehéz helyzetbe hozni az adogatókat, leszámítva azt, hogy Zverev az első játékot semmi-40-ről veszítette el, Federer pedig a tie-break kapujában veszített el egy nagyon hosszú játékot, amiben két szettlabdája is volt fogadóként. Végül csak megnyerte a játszmát Federer, de nagy hátrányból kellett talpra állnia. Zverev 4-0-ra is vezetett a rövidítésben, majd miután a svájci megfordította az állást, mégis eljutott szettlabdáig, azt azonban Federer hárította adogatóként, majd a lehető leghamarabb kiharcolta a kétpontos különbséget és játszmaelőnybe került 56 perc alatt.

Mischa Zverev kisöccse elég nagy lehetőséget szalasztott el, aminek következtében simán lehetett arra számítani, hogy visszaesik a teljesítménye. A második játszma ehhez mérten kezdődött el, Federer rögtön break-előnybe került. A német azonban korántsem adta fel a küzdelmet, hamar visszavette az elvesztett adogatást, ezzel folytatódhatott az első szetthez hasonló kiélezett harc. Sőt, a második játszma hátralevő részében Zverev volt a hatékonyabb fogadó, csak ő tudott break közelébe kerülni. A lehetőséget aztán pont a legjobbkor, 6/5-ös állásnál sikerült kihasználnia és Federer szervájánál harcolta ki a döntőjátszmát.

Alexander Zverev akkor küzdött tovább, amikor mások feladták volna, s akkor adta fel, mikor mások tovább küzdöttek volna
Kép forrása: in.reuters.com

A fiatal német viszont ezután veszítette el a kontrollt. A harmadik szettben rengeteg hibát ütött, ennek következtében pedig háromszor is elveszítette az adogatását. Federer 2 óra 15 perc alatt harcolta ki a győzelmet, s mivel a második találkozóját is megnyerte a csoportban, biztosan ott lesz a legjobb 4 között. Zverevnek pedig így elég egyszerűen kell hozzáállnia harmadik csoportmeccséhez Jack Sock ellen: aki nyer, az jut tovább.

Végeredmény: R. Federer (svájci, 2.) – A. Zverev (német, 3.) 7/6(6) 5/7 6/1

Szerdán a „Pete Sampras-csoport” is megkezdi a második fordulót. Délután az első forduló két nyertese, Grigor Dimitrov (6.) és a Nadalt legyőző David Goffin (7.) száll harcba a továbbjutás bebiztosításáért, este pedig a visszalépő világelsőt helyettesítő Pablo Carreno Busta (9.) az első meccsét elveszítő Dominic Thiem (4.) ellen debütál az O2-Arénában.

A kiemelt kép forrása: skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.