Szezonsumma 2017: Rafantastic

Folytatjuk évösszefoglaló sorozatunkat. Soron következő cikkünkben felidézzük, hogyan lett Rafael Nadal 3-szoros US Open-győztes és 16-szoros Grand Slam-bajnok.

A nyár vége és az ősz eleje a 2017-es ATP szezon egyik legérdekesebb s talán egyben legszürreálisabb szakasza volt. A US Opent megelőző felkészülési sorozat, a US Open Series végeztével nem lehetett megjelölni biztosan egy-két olyan teniszezőt, akitől közvetlenül előzetes eredmény alapján valami nagyot várhattunk volna Flushing Meadows-ban. A kezdés előtt egy héttel világelsővé váló Rafael Nadal (1.) sem Montrealban, sem Cincinnatiban nem jutott el minimum az elődöntőig a Mastersek közül, Roger Federer (3.) pedig a kanadai döntő után nem utazott el Ohioba hátsérülésre hivatkozva. Alexander Zverevet (4.) még az impozáns Washington-Montreal-dupla ellenére sem tartották sokan a favoritok között, ahogyan Cincinnati győztesét, Grigor Dimitrovot (8.) és döntősét, Nick Kyrgiost (14.) sem. Ekkora bizonytalanságok közepette a rutinra hivatkozva a sajtó végül Federert és Nadalt aposztrofálta nagy esélyesként.

Andy Murray játék nélkül határozta meg a tornát

A skót teniszező nem vett részt felkészülési tornán a nyáron, az elveszített wimbledoni negyeddöntőjét követően sehol máshol nem jelezte részvételi szándékát, csak a következő Grand Slam-en. Murray megjelent New Yorkban, edzegetett is a pályákon, de később mégis visszalépett a versenytől. Igen ám, de ezt a döntést akkor hozta meg, mikor már a sorsolás elkészült, emiatt igencsak ellentmondásos lépést tett meg. A skót volt ugyanis a torna 2. kiemeltje, a táblán pedig az 1. kiemelt Nadal és a 3. helyen rangsorolt Federer egy ágra került, így biztossá vált, hogy a két legnépszerűbb fiatalember közül csak az egyik kerülhetett be a döntőbe. Nagy kritikák tárgyává vált Murray ezzel, hiszen a közbeszéd idestova már egy évtizede epekedik azért, hogy a negyedik különböző Slam-en döntőjében is kialakuljon egy „Fedal”, ennek az esélyét azonban a skót néhánynapos tétovázása miatt elvette. A táblát pedig átalakítani már nem lehetett, így az alsó ág legaljára a 2014-es bajnok Marin Cilic került 5. kiemeltként.

Újabb főtáblás szereplés Fucsovics Mártontól

Kép forrása: kelet.hu

Mielőtt a Manhattan-i két hetet ténylegesen is összefoglalnánk, szót kell említeni a legmagasabban rangsorolt magyar férfi teniszezőről, Fucsovics Mártonról. A nyíregyházi srác 2016-hoz hasonlóan újra főtáblás volt a US Openen, de ezúttal alanyi jogon, amihez főleg a Winston Salem-i nyolcaddöntője járult hozzá. Marci elkerülte a nagy neveket a sorsolásnál, de így is emberére akadt. Vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy a rutinos francia, Nicolas Mahut akadt emberére honfitársunk személyében. Bár nem volt momentum, mikor a szettek tekintetében Fucsovics vezetett volna a meccsen, de Mahut előnyét követően kétszer is ki tudott egyenlíteni. Mi több, az ötödik játszmában többször is egy pontra volt attól, hogy a győzelemért adogasson, sajnos azonban a siker küszöbére még a lábát sem tehette rá. A nyertes kilétéről rövidítés, azon belül pedig a páros klasszis rutinja döntött. Marci azonban így sem vallott szégyent, nyílt sisakos küzdelemben kapott csak ki – végeredmény: 6/3 2/6 6/4 2/6 7/6(3).

Feltörekvő fiatalok, feltörekvő „sokad vonal” és a papírforma nihillje

Denis Shapovalov montreali menetelése nem volt véletlen, bizonyította ezt New York-ban
Kép forrása: pinterest.com

Már féltávnál lehetett tudni, hogy ez a US Open az évtized egyik legszürreálisabb kiírása lesz a négy nagy közül, amiatt, hogy azok a kiemelt versenyzők, akiktől eredményes szereplést lehetett volna várni, ideje korán kiestek, helyeiket pedig olyanok vették át, akiket korábban el sem képzelhettünk egy kéthetes verseny hajrájában. Az első nagy zakót Alexander Zverev húzhatta fel magára, a 20 éves német a második fordulóban kortársától, a horvát Borna Corictól kapott ki négy játszmában. Coric honfitársa, Cilic is csak egy fordulóval jutott messzebb, őt a pöttöm argentin, Diego Schwartzman (29.) ejtette ki. Viszont ez még csak a meglepetések kis töredéke voltak. Voltak ugyanis olyan történések, melyek kapcsán a feltörekvő fiatalságot is lehetett dicsérni. A Montrealban színre lépő, 18 éves Denis Shapovalov például Jo-Wilfired Tsongát (8.) búcsúztatta két játszmában a 64 között, s a kanadai tinédzsert csak a kaotikus erőviszonyokat remekül kihasználó Pablo Carreno Busta (12.) tudta megállítani a legjobb 16 között.

Andrey Rublev volt a másik #NextGen-játékos, aki bemutatkozott a világnak
Kép forrása: eurosport.com

Andrey Rublev pedig a felső ágon remekelt. Az orosz az első fordulóban Grigor Dimitrovot búcsúztatta, majd eljutott a nyolcaddöntőig, s ha már ott volt, David Goffint (9.) is legyőzte és karrierje első GS-negyeddöntőjébe kvalifikálta magát. A szürreális történések közepette Carreno Bustán kívül még Kevin Anderson (28.), Sam Querrey (17.) és a korábban említett Schwartzman jutott el a legjobb 8-ig az alsó ágon. S hogy miért volt szürreális? Azért, mert a tábla ezen felén a harmadik fordulóra a 10. kiemelt John Isner vált legmagasabban rangsorolt teniszezővé, de végül ő a nyolcaddöntőig sem jutott el.

Nadal és Federer „beragadt” a rajtnál

Az fent olvasottak mellett az is borzolhatta a rajongók kedélyét a torna első napjaiban, hogy a két favorittá avanzsáló klasszisnak is nehézségei akadtak az első fordulókban. Különösen Federernek, akinek az első és a második körben is ötszettes meccset volt kénytelen játszania. Előbb a 19 éves, amerikai Tiafoe vett el tőle két játszmát, majd a 35 éves orosz, korábbi kétszeres elődöntős Mikhail Youzhny.

Meglepő volt Federer rajtja
Kép forrása: hindustantimes.com

Nadal ekkora akadályokba nem ütközött, viszont neki látványosan mindig az első játszmák voltak a nehezek, az első körben a szerb Lajovic ellen még megmenekült a korai hátránytól, de utána Taro Daniel és Leonardo Mayer is elmondhatta magáról, hogy vezetett a spanyol világelső ellen. Végül mint ő, mint a svájci ahogyan egyre előrébb haladtak a versenyen, egyre magabiztosabban játszottak és kétség sem fért ahhoz, hogy jogosan jutottak-e be a legjobb 8 közé.

Juan Martin Del Potro, az ünneprontó hős

Ha lehetne Grand Slam-tornán közönségdíjat osztani, valószínűleg az idei US Openen azt az argentin Juan Martin Del Potro (24.) kapta volna. „Tandil tornya”, sokak kedvence a felső ág második negyedében megmutatta, hogy alacsony kiemelése ellenére ő a tábla ezen részen a legjobb képességekkel megáldott teniszező. Ehhez mérten magabiztosan jutott el a negyedik fordulóig. Ott viszont az osztrák Dominic Thiem (6.) ellen borzalmasan kezdett, végül még is nyert, mialatt a meccs az év egyik legjobbja lett.

Nem akármilyen fordítást vitt véghez Del Potro Dominic Thiem ellen
Kép forrása: eurosport.com

„Delpo” úgy jutott dupla-szetthátrányba az első két játszma alatt mindössze három játékot tudott nyerni, ráadásul nem is tűnt valami egészségesnek. A mellette mindig kiálló, mindig elképesztő argentin rajongó táborral azonban nem tehette meg azt, hogy nem harcol foggal-körömmel a tisztes helytállásért minimum. Ennek az eredménye végül győzelem lett. Szépített, majd két meccslabdát hárított a negyedik szettben, két ásszal. Az ötödik játszmát pedig egy break-kel eldöntötte. Bár Thiem nem került a közönség célkeresztjébe, mégis elmondható, hogy az osztrák a fontos pillanatokban kiszolgáltatottá vált a külső körülmények miatt – végeredmény: 1/6 2/6 6/1 7/6(1) 6/4

Az argentin aztán Federert is kiejtette
Kép forrása: tn.com.ar

A 2009-es bajnok diadalmenete viszont ezzel még korántsem ért véget. Heroikus győzelmét követően készülhetett a Federer elleni negyeddöntőre. A nyolc évvel ezelőtti finálé óta most találkozott a svájcival először ezen a tornán és újra sikerült legyőznie őt. Ezt a meccset is beválasztotta számos orgánum 2017 legjobbjai közé. Az első két játszmán, egy-egy breakkel még osztozkodtak a felek, s hogy az izgalmak tovább fokozódjanak, a harmadik is kiélezett volt. Végül ez a játékrész és egy rövidítés döntött. A tie-breakben Federer négyszer is szettlabdához jutott, de végül egyiket sem tudta kihasználni, míg ugyanez sikerült az argentinnak az első adódó alkalommal. Aztán Del Potro ezt meglovagolva magabiztosan behúzta a negyediket és 2009 után újra meghiúsított egy Federer-Nadal rangadót az amerikai nyílt bajnokságon.

A végjáték: Nadal majd három év után nyer újra tornát kemény pályán

Szenzációsan teniszezett az utolsó fordulókban a világelső
Kép forrása: si.com

A világelső spanyolnak tehát megtettek egy nagy szívességet, ő még viszont előtte a maga negyeddöntőjét nagyon simán nyerte meg az ifjú Rublev ellen, mindössze 5 játékot elveszítve. Következett ezután a Del Potro elleni csata a fináléért. Az argentin vele szemben is veretlen volt a meccs előtt ezen a tornán, és az első szett végeztével is úgy álltak a dolgok, hogy az ő szemszögéből továbbra is pozitív maradhat ez a mérleg. Nadal azonban az elveszített negyedik játszma után valami elképesztő, relatíve agresszív játékkal rukkolt elő: a Salakkirály az elsőt követő három szettet összesítve 36 nyerővel és csak 10 hibával zárta és a korai hátrány ellenére kétséget sem engedett győzelméhez, bejutva ezzel harmadik Grand Slam-döntőjébe 2017-ben.

Pablo Carreno Busta is szívesen fog visszaemlékezni erre a US Openre
Kép forrása: in.reuters.com

A fináléba a másik ágon a dél-afrikai Kevin Anderson jutott be. A magas és rutinos versenyző hazája első GS-finalistája lett 1984 és Kevin Curren óta. A negyeddöntőben kis túlzással, mintha a tükörképével játszott volna, hiszen az amerikai Sam Querrey (17.) is nagyokat szervál és nagyokat üt. Querrey azonban nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyeit és a wimbledoni elődöntő után a US Openen „be kellett érnie” a negyeddöntővel, négy szettben kapott ki. Anderson a hőn áhított finálét aztán Carreno Busta ellen harcolta ki, aki összes addigi ellenfeléhez hasonlóan Schwartzmant is játszmavesztés nélkül ejtett ki. Ezen az elődöntőn két nagyon eltérő játékstílus mérte össze az erejét, s bár a spanyol valóságos „squash-fal teniszével” megnyerte az első szettet, nem tudta megzabolázni Anderson dinamikus játékát, a dél-afrikai négy játszmában nyert ezúttal is.

Ez a bizonyos Nadal-Anderson finálé pedig aztán nem is tartogatott magában meglepetéseket. Néhányan számoltak azzal, hogy Anderson a nagy szerváival, rövidítve a labdameneteket kizökkentheti a spanyolt a ritmusból, de a világelső remek fogadásaival még ennek a lehetőségét is elvette. A meccs végül csak addig volt izgalmas, amíg a spanyol meg nem tudta nyerni valamelyik maratoni fogadójátékát a nyitójátszmában. Az elődöntő utolsó három szettjéhez hasonlóan most is igazán imponáló játékot nyújtott. Tőle azért nem szokatlan, ha két és félóra alatt mindössze 11 hibát vét, de emellé 30 nyerő párosult – na ez a szám szokatlan, ennyi a meccs játékainak számának tükrében (6/3 6/3 6/4).

Flushing Meadows döntősei 2017-ben
Kép forrása: atpworldtour.com

Ez volt tehát Nadal 3. New Yorki és 16. Grand Slam-győzelmének története. A spanyol ahogyan az év elején, most is három sikerrel van elmaradva Federertől. Bár a végeredmény nem lett meglepetés, ami azt előzte meg, az volt igazán érdekes, hiszen Andersonon kívül még számos olyan versenyző fért oda a tűzhöz két hét erejére, akik talán nem nagyon fognak karrierjük hátralevő részén. Eleve csonka volt a mezőny, majd nagyon furcsa eredmények születtek, de pont ezért sikeredett emlékezetesre a 2017-es US Open.

A kiemelt kép forrása: gq.com

A hozzászólások le vannak zárva.