ATP Doha: Generációk csatája lesz a döntőben

Gael Monfils negyedszer, Andrey Rublev először döntős Katar fővárosában

Idén a “Nagy Négyes” kaliberű teniszezők nem jelentek meg Dohában, pedig az ATP 250-es kategóriához képest igen magas összdíjazás (2018-ban körülbelül 1,3 milló dollár) évenkénti jelleggel csábítja ide a sztárokat, hogy itt kezdjék meg az új szezont. A nagyágyúk hiánya azonban nem egyenlő a szórakoztató tenisz hiányával – bizonyították ezt az e heti történések. Pedig a negyeddöntőkre a 8 kiemeltből csak pont az első, a világranglista 5. Dominic Thiem maradt versenyben (Berdych, Carreno Busta, Ramos-Vinolas, de még Gasquet is ideje korán csomagolhatott). A fiatal osztrák ráadásul szettveszteség nélkül érte el a pénteki elődöntőt. Onnan azonban lázas megbetegedés miatt visszalépett. Ellenfele, Gael Monfils így ötödik dohai elődöntőjében játék nélkül harcolta ki negyedik fináléját.

A bohókás francia szabadkártyásként vesz részt a tornán, miután tavaly újabb sérülése miatt egy év alatt 40 helyet esett vissza a világranglistán (6. –> 46.). A szervezők bizalmát azonban kellőképp meghálálta, itteni eredményességét pedig tovább gazdagítja. Ezen eredményességből pont a végső győzelem hiányzik, pechére viszont 2006-ban (Federer), 2012-ben (Tsonga) és 2014-ben (Nadal) is papíron erősebb ellenfelet kapott a fináléban. Ebben az évben azonban más lesz a helyzet, hiszen a döntőben a 20 éves orosz, Andrey Rublev vár rá. Bár a nagyon tehetséges játékos megelőzi ezen a héten soron következő ellenfelét a világranglistán (39.), a tapasztalat Monfils mellett szólhatna. Igen ám, de a “showman” eddigi 26 ATP döntőjéből csak 6-ot nyert meg.

Rublev nem mellesleg a pénteki elődöntőben az argentin Guido Pellát győzte le, meccslabdát hárítva. A #NextGen-játékos a döntőszett hajrájában a meccsben maradásért adogatott, és a korábban a 4. kiemelt Ramos-Vinolast kiejtő Pella fogadóként volt egy pontra a győzelemtől. Az orosz azonban 4/5 és 30-40-nél egy ásszal nyerte meg a kritikus labdamenetet. A köztudottan hard rock- és heavy metál-rajongó Rublev zenei ízléséhez illő dinamikával teniszezte végig a meccset, tempóját pedig a világranglista 64. helyezettje is fel tudta venni és egy szoros mérkőzést csikartak ki a találkozóból. A US Open tavalyi negyeddöntőse 2 óra 10 perc alatt 26 nyerőt ütött és 6/2 4/6 7/6(2)-ra nyert. Bejutva ezzel négy éve tartó karrierjének harmadik döntőjébe

Monfils és Rublev a szombati döntőben fog először egymás ellen játszani.

A hozzászólások le vannak zárva.