ATP Sydney: Szülővárosában döntőzik az ausztrál tini

Alex de Minaur 18 évesen két héten belül a második ATP-elődöntőjébe jutott be. Brisbane után azonban Sydneyben már nyerni tudott a 4 között. A finálét pedig a nem sokkal idősebb Daniil Medvedev ellen vívja.

Foghatják a fejüket az ausztrálok mostanság, hiszen Lleyton Hewitt 2016-os visszavonulásával jelentős örökséget hagyott maga mögött egy tehetséges generációnak. Thanasi Kokkinakist eddig sérülések hátráltatták a fejlődésben, Bernard Tomic és Nick Kyrgios pedig a magatartásuk miatt botránkoztathaznak meg gyakran és tehet rájuk szemrehányást a sajtó, amiért polgárpukkasztó viselkedésükkel megakadályozták azt, hogy kihozzák magukból tudásuk legjavát. Bizalomra azért van ok, hiszen egyrészt tavaly nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Kyrgios-szal felálló ausztrál válogatott bejusson a Davis Kupa döntőjébe, másrészt pedig napjainkban elkezdett felbukkanni egy újabb név az ország teniszében.

De Minaur 2017 végén egy hazai torna megnyerésével szerzett szabadkártyát az idei Australian Openre, ahol Tomas Berdych-hel játszik az első körben
Kép forrása: tennis.com.au

A mindössze 18 éves Alex de Minaurról van szó, aki uruguayi édesapa és spanyol édesanya gyermeke, de ő már Sydneyben látta meg a napvilágot. Ezen a héten pont itt versenyez, múlt heti remek formáját pedig nem hagyta Brisbane-ben és szülővárosában is menetel. Akkor kiejtette a tavaly ilyenkor világranglista 3. Milos Raonicot, az elődöntőben pedig két pontra volt attól, hogy legyőzze az amerikai Ryan Harrisont. Ezen a héten is gyűjtötte a skalpokat. A lajstrom első szereplője Fernando Verdasco volt, őt követte a torna 7. kiemeltje, Damir Dzumhur (bár, a bosnyák másfél szett után feladta a meccset), majd a negyeddöntőben Feliciano Lopez. Egyikőjük ellen sem veszített szettet. Ezt a jeget törte meg az elődöntőben a francia Benoit Paire a pénteki elődöntőben. Az első szett nagyon szoros volt, de a hajrában breakelni tudta a fiatal ausztrált és előnybe került. Paire azonban ezúttal is bizonyította, hogy miért tartják a mezőny legszeszélyesebb teniszezőjének. A meccs hátralevő részében gyakorlatilag semmiféle ellenállást nem tanúsított de Minaurral szemben, aki a második játszmától kezdve mindössze két játékot veszített el és összesen ötször breakelte a franciát. 1 óra 50 perc alatt diadalmaskodott és Taylor Fritz 2016-os Memphisi szereplése óta a legfiatalabb ATP-döntőssé vált.

Medvedev szereplése is bravúros, ő a selejtezőből kezdte a Sydney-i tornát
Kép forrása: atpworldtour.com

Hogy 2000 óta először ünnepelhetnek-e hazai bajnokot az ausztrálok (akkor Hewittot), arról az orosz Daniil is Medvedev dönthet. Az oroszok 21 éves tehetsége a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára, ahol aztán további győzelmeket szerzett. Kezdésnek rögtön a 6. kiemelt Philipp Kohlschreibert búcsúztatta, később az elődöntőbe jutást is kivívta. Pénteken pedig a legjobb 4 között a 4. kiemelt Fabio Fogninire mért vereséget. A Paire-hez hasonlóan szeszélyes olasz pedig ugyanúgy megnyerte az első szettet, de ugyanúgy tovaszállt előnye. Hozzá kell tenni azonban, hogy Fognini sokkal jobb helyzetben volt a meccs alatt, mint Paire, mert az olasz break-előnyben is volt a második játszma elején, de 6/2 3/1-es állás után mindössze két játékot tudott megnyerni, Medvedev pedig 6 perc híján 2 óra alatt harcolta ki a győzelmet és karrierje második ATP-döntőjét.

Végeredmények

D. Medvedev – F. Fognini 2/6 6/4 6/1

A. de Minaur – B. Paire 4/6 6/1 6/1

Világranglistás helyezés szempontjából “felérhet” egyébként ez a finálé egy Challenger torna utolsó meccsével, hiszen Medvedev ezen a héten a 84., de Minaur pedig a 167.

A kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.