Kevin Anderson nagyon szeretheti New Yorkot

A dél-afrikai teniszező azok után, hogy tavaly a US Openen a döntőig menetelt, idén is nagy mérföldkövet ért el a “Nagy Almában”. Azzal, hogy megnyerte az ATP World Tour legújabb tornáját, karrierje legjobb helyezését, a 9. helyet érte el a világranglistán.

A borítás fekete színű, a trófea egy festmény az adott játékosról, a bajnok pedig minden meccsén elveszített egy szettet. Nagyon érdekes volt az ATP World Tour legújabb versenye, a New York Open. A közel 750 ezer dollár összdíjazású esemény a Memphis Open örököse idéntől, azaz fedett pályán rendezik meg. A külsőre a tavaly debütáló Laver Cup adott példát, így “a teniszezők Ryder Kupája” után már ezen a tornán is fekete a pálya.

Sam Querrey
Kép forrása: twitter.com/newyorkopen

Annak ellenére, hogy az ATP hierarchiájában a 250-es kategória a legalacsonyabb, rangjához képest nem gyűlt össze gyenge mezőny. Természetesen a magas és nagy szerváló teniszezők többségben voltak, de azért jelen voltak a technikásabb versenyzők is. Pont e két kategória képviselői maradtak versenyben az elődöntőkre. Az egyik ágon az 1. kiemelt, Kevin Anderson mérkőzött meg az idén az elitbe visszakívánkozó Kei Nishikorival (5.) A másik ágon pedig Sam Querrey (2.) játszott a trükkös és balkezes francia, Adrian Mannarino (4.) ellen.

Végül mindkét fronton a magas nagy szerválók diadalmaskodtak, de nem volt könnyű dolguk. Előbb Querrey játszott és szetthátrányból kellett fordítania (6/7(5) 7/5 6/3), Andersonnak pedig a döntőjátszma rövidítésében került 1-3-as hátrányba (6/1 3/6 7/6(4)). Vasárnap következhetett így a tavalyi US Open-negyeddöntő visszavágója. Anderson azon a meccsen tudta először megtenni azt a lépést, amit előtte 2015-ben nem tudott megtenni, bejutni a legjobb 4 közé egy Grand Slam-en. Ezen a meccsen pedig nem engedte, hogy Querrey visszavágjon neki azért a vereségért.

2015-ös Winston-Salem-i sikere után örvendhetett újra tornagyőzelemnek Anderson
Kép forrása: twitter.com/newyorkopen

Pedig még az amerikai került először szett-előnybe. Ezután viszont nagy különbség alakult ki a felek között. Anderson a második szett első 5 játékát megnyerte és ez elegendő volt az egyenlítéshez. A döntőszettben adogattak mindketten a legjobban (fun-fact: a pontok körülbelül 10 százaléka ért véget ásszal), őket ismerve pedig ez elborítékolta a mindent eldöntő tie-breaket. Ott viszont nem alakult ki kiélezett küzdelem: Anderson megnyerte az első 6 pontot, innen pedig még ő sem veszíthette el a találkozót – pedig megszokottan nagy hírében áll az elszalasztott lehetőségeknek.

A találkozó 2 óra 15 percig tartott és 4/6 6/3 7/6(1)-os végeredménnyel zárult.

Ez volt Kevin Anderson 4. tornagyőzelme a World Tour-on. Az elmúlt 365 napban nagyon sok minden történt vele: Tavaly ilyenkor egy súlyos sérülés miatt a top 10 mezsgyéjéről a világranglista 80. helyéig zuhant vissza, onnan azonban 2017-ben szépen visszaküzdötte magát. Az év második felében a gyors borítású versenyeken domborított sokat, de azon részsikerek eltörpülnek amellett, hogy a US Openen, ugyanebben a városban jutott be karrierje első GS-döntőjébe. Azzal a szerepléssel visszatért megszokott helyére, mostani sikerével pedig még korábbi ranglistás csúcsát is megdöntötte egy pozícióval – ezen a héten a 9. helyen áll.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/newyorkopen

A hozzászólások le vannak zárva.