ATP: Nyakunkon az év első Masters-tornája, a sorsolás már kész is van!

Kedd éjszakától már érdemiekben is lehet tippelgetni az Indian Wells Masters-re.

Nadal újra sérült, Murray nyárig nem játszik, Wawrinka még nem ép, Novak Djokovic (10.) most tér vissza, mindeközben Roger Federer (1.) régi-új világelsőként szinte szárnyal a pályán, a svájcinak ráadásul az idén eddig látottak alapján Marin Cilic (2.) és Grigor Dimitrov (3.) ellen sincs igazán félni valója. Elvileg minden adva van ahhoz, hogy a 20-szoros Grand Slam-bajnok megvédje címét Kaliforniában, illetve megőrizze 2018-as veretlenségét.

Nem szabad azonban ennyivel elintézni a találgatásokat, elvégre ez egy Masters-torna, ami Grand Slameket követő második legnagyobb kategória az ATP World Tour-on. Nézzük is meg, hogyan néz ki a kemény pályás borítású BNP Paribas Open 2018-as főtáblája férfi egyesben!

Felső ág

Bill Gates-el melegített az újabb tornára Federer
Kép forrása: youtube.com

A 96 tagú főtáblán a 32 kiemelt versenyző erőnyerő az első fordulóban, így ők a másodiktól kapcsolódnak be az eseményekbe. Federer az amerikai Ryan Harrison vagy az argentin Federico Delbonis ellen kezdi meg szereplését, s hadjáratát a rekordot jelentő hatodik címért itt a Kaliforniai sivatagban. Kiemelés alapján a szerb Filip Krajinovic (25.) következhet sikeres rajt esetén. A legjobb 16 között pedig a papírforma szerint Fabio Fognini-vel (16.) vagy Adrian Mannarino-val (20.) találkozhat. A svájci negyedébe Dominic Thiem (5.) került a top 10-ből. Az osztrák ígéretre nem vár könnyű út ettől eltekintve sem. Akár a görög tehetség, Tsitsipas ellen kezdhet, utána pedig a kanadai tinibe, Denis Shapovalovba is belebotolhat. A két #NextGen-játékos után pedig egy újabb tagja következhet a feltörekvő ifjúságnak, Hyeon Chung (23.) személyében, aki idén az elődöntőig jutott az Australian Openen. Igaz, a dél-koreai számára a nyolcaddöntő felé Tomas Berdych-en (12.) keresztül vezethet az út, a cseh pedig nem csak az osztrákra vagy rá, de még Federerre is veszélyes lehet.

Dimitrov, Rublev és Kyrgios az Australian Open után újra közel került egymáshoz a főtáblán

Grigor Dimitrov (3.) sem járt jól. Az ATP Finals tavalyi bajnoka akár Fernando Verdasco-val is megmérkőzhet kezdésként. A balkezes spanyol bár nem tartozik az elitbe, képességei valamennyire oda predesztinálták annak idején, az ehhez megfelelő játékra pedig máig is képes, bizonyította ezt két hete Rio de Janeiro-ban, ahol – ha nem is ugyanilyen borításon – Thiem-et is sikerült legyőznie. Az esetleges folytatás sem a megnyugvásról szólhat a bolgárnak, újra összefuthat ugyanis egy torna harmadik körében a fiatal orosz Andrey Rublev-vel (27.), aki az eddigi három egymás elleni meccsükből kettőn is nyert legalább egy játszmát. A legjobb 16 között várhatóan egy spanyol, a friss Dubai-i bajnok, Roberto Bautista Agut (13.) vagy Albert Ramos-Vinolas (19.) lehet az ellenfele. A bolgár negyedébe a US Open tavalyi döntőse, Kevin Anderson (7.) került, de nem is a dél-afrikai lehet a legnagyobb kihívója, hanem Nick Kyrgios (17.), akivel egy igazán élvezetes meccset játszott még év elején Melbourne-ben. Nem szabad megfeledkezni ebből a negyedből azonban a tavaly itt elődöntőt játszó Pablo Carreno Bustáról (11.) és a két hete Marseille-ben tornagyőzelemig jutó orosz Karen Khachanovról sem.

Alsó ág

Schwartzman és Edmund okozhat meglepetést az alsó ágon

Elég izgalmas küzdelmet hozhat a harmadik negyed, amelyben aktuális formát tekintve egy szinten álló teniszezők találhatók meg. Ám nem is Jack Sock (8.) vagy Alexander Zverev (4.) teheti érdekessé ezt a negyedet. A kiemelés és a ranglistás helyezés alapján nekik kéne összetalálkoznia a legjobb 8 között, de az elmúlt időszak nem az ő felemelkedésükről szólt. A fiatal németre az Australian Open idei elődöntőse, Kyle Edmund (21.) vagy a friss top 20-as, Diego Schwartzman (14.) lehet veszélyes, de a tábla ugyanezen szegmensében találhatjuk meg a 2016-os döntőst, Milos Raonic-ot (30.) is, bár ő jóformán még mindig a visszatérés folyamatában van. Sock-nak pedig honfitársa, Sam Querrey (18.) vagy Lucas Pouille (9.) okozhat nehézségeket.

Marci már a hét elején megérkezett
Kép forrása: facebook.com/fucsovicsmarci

Mi magyarok a legalsó negyedre figyelhetünk oda leginkább. Fucsovics Márton is ott van a főtáblán, miután a tartalmas és dicsőséget évkezdés után kisebb kényszer pihenőre vonult. A szerb Viktor Troicki-val mérkőzik meg az első körben, s ha nyer, a tavaly bázeli találkozó után újra összecsaphat Marin Cilic-csel (2.). Az idei Australian Open döntős horvát óriás harmadik körös ellenfele Philipp Kolhschreiber (31.) lehet, a nyolvaddöntőben pedig John Isner (15.), Gilles Müller (24.) vagy esetleg Gael Monfils várhat rá.

2017 után idén is összefuthat Indian Wells-ben Djokovic és Del Potro
Kép forrása: ibtimes.sg

És ennek a negyednek az érdekességei Marci jelenlétével még véget sem értek! Cilic-hez ugyanis az Acapulco-ból bajnoki címmel érkező Juan Martin Del Potro-t (6.) sorsolták. Ez az argentin-horvát párosítás igencsak pikáns lehet, de nem csak ez az egy opció létezik a negyeddöntőre. Ide került még be ugyanis két idei visszatérő, Kei Nishikori (22.) és a szintén hatodik bajnoki címéért harcoló Novak Djokovic is. Ők ketten a legjobb 32 között mérkőzhetnek meg. Mindkettejüknek kemény bemelegítést jelenthet a Del Potro elleni meccsre, ha azt nem hiúsítja meg a veterán spanyol, David Ferrer (29.), aki “Tandil tornya” lehetséges ellenfele lehet a harmadik körben.

Lehetséges negyeddöntők

Federer (1.) – Thiem (5.)/Chung (23.)/Berdych (12.)

Dimitrov (3.)/Rublev (27.)/Bautista Agut (13.) – Anderson (7.)/Kygrios (17.)

Zverev (4.)/Raonic (30.)/Edmund (21.)/Schwartzman (14.) – Sock (8.)/Querrey (18.)/Pouille (9.)

Cilic (2.) – Del Potro (6.)/Djokovic (10.)

A torna sorsolása megtalálható itt.

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.