RG18: Óriások csatája a legjobb 8 között

Del Potro könnyedén, Cilic nehezebben hozta a papírformát – egymás ellen negyeddöntőznek majd

A felső ág második negyedében kialakult a lehető legerősebb párosítás, ami csak összejöhetett a sorsolás eredményeként férfi egyesben, az év második Grand Slam-tornáján, a salakpályás Roland Garroson. Azok után, hogy Rafael Nadal (1.) újabb szettveszteség nélküli győzelmet söpört be, illetve Diego Schwartzman (11.) hősies diadalt aratott, Juan Martin Del Potrón (5.) és Marin Cilicen (3.) volt a sor, hogy megmutassák magukat a párizsi közönség előtt.

A két nagyra nőtt teniszező nagyjából egy időben játszotta a maga mérkőzését. Del Potro a Suzanne Lenglen-on játszott a szintén hórihorgas John Isnerrel (9.), Cilic pedig a Philippe Chatrier-n mérettetett meg Fabio Fognini (18.) ellen. Az egyszeres US Open-bajnokok közül az argentin nyújtotta a jobb teljesítményt. Mi több, Del Potro olyan jól adogatott, hogy az egész mérkőzésen kellett mindössze két break-labdát hárítania, amerikai ellenfele pedig még ezeket a lehetőség morzsákat sem tudta felcsipegetni. A stabil adogató játék mellé eredményes fogadó játék is dukált: “Tandil tornya” mind a három szettben kiosztott egy-egy breaket. A 25 nyerő mellett pedig csak 14 hibát ütött és 2 óra 1 perc után már kezet is foghatott Isnerrel. Del Potro mostani sikerével hat év után jutott be újra a legjobb 8 közé a Roland Garroson.

Nem érdemes csomót keresni a kákán: makulátlan volt Del Potro
Kép forrása: rolandgarros.com

 

 

 

Ezalatt Cilic emberére akadt a híresen hektikus olasz személyében. Fabio Fognini az elmúlt hetekben szebbik arcát mutatta. Azok után, hogy a római Mastersen a negyeddöntőig menetelt, ahol elvett egy szettet Nadaltól, most hét év után újra közel volt ahhoz, hogy itt is hasonló magasságokba jusson. Pedig az első két játszmát 70 perc alatt veszítette el. Az olasz azonban talpra tudott állni. Precíz játékkal szépített, majd úgy nyerte meg a negyedik szettet rövidítésben, hogy előtte hárított egy meccslabdát. A horvát azonban játékban és fejben is kiegyensúlyozottabb volt vetélytársánál, akinek a döntőjátszmára szétesett a tenisze: háromszor annyi hibája volt Fognininek az utolsó játékrészben, mint nyerője (5-15). Cilic egy 3 óra 41 perces ütközetet nyert meg és tavaly után ismét eljutott a negyeddöntőig a Francia Nyílt Teniszbajnokságon.

Nem tántorította el Cilicet, hogy eltékozolta a dupla-szettelőnyt
Kép forrása: twitter.com/head_tennis

Del Potro és Cilic 13. alkalommal fog összecsapni. Az egymás elleni mérleg az argentinnak kedvez (10-2), aki ráadásul legutóbb 2011-ben kapott ki soron következő vetélytársától. Érdekesség, hogy Grand Slam-tornán legutóbb szintúgy itt a Garroson találkoztak, 2012-ben a legjobb 32 között, akkor is Del Potro nyert (6/3 7/6(7) 6/1). Fontos azonban megjegyezni, hogy annak idején Cilic még nem azt a nívót képviselte, mint napjainkban. Mivel egyikőjük sem visszakozik ütőerejük fitogtatásától, szórakoztató mérkőzésnek nézhetünk elébe, ahol az dönthet, ki ragadja meg jobban az apró lehetőségeket fogadóként.

Eredmények

Del Potro (argentin, 5.) – Isner (amerikai, 9.) 6/4 6/4 6/4
Cilic (horvát, 3.) – Fognini (olasz, 18.) 6/4 6/1 3/6 6/7(4) 6/3

Kedden fény fog derülni az egyik elődöntőre, az alsó ágon ugyanis már a negyeddöntők küzdelmei következnek. A 2016-os bajnok, Novak Djokovic (20.) az idei Garros meglepetés-szereplőjével, az olasz Marco Cecchinatoval játszik, a másik találkozó pedig a két lehetséges őrségváltónak kikiálltott fiatalember, Dominic Thiem (7.) és Alexander Zverev (2.) között lesz.

A kiemelt kép forrásai: twitter.com/SI_Tennis ÉS twitter.com/Tennis

A hozzászólások le vannak zárva.