Wimbledon 2018: A férfi egyes beharangozója

Pénteken elkészült a főtábla sorsolása, így elkezdhetünk találgatni, mi is történhet majd a szezon harmadik Grand Slam-tornáján.

Roger Federer tavaly jött, látott, aztán győzött is, de olyan simán, ahogyan azt még soha sem tette az azt megelőző 7 tornagyőzelem során: szettveszteség nélkül. A svájci legenda 2017-es visszatérése kétség kívül a sportág egyik legnagyobb sztorija, ez pedig nem csak a szaksajtó memóárjaiban hagy nyomot, hanem a világranglistán is. Federer ez év elején visszaszerezte a világelsőséget, amit azóta a szintén legendás visszatérést végrehajtó Rafael Nadallal cserélget hetente. Tavaly az év jelentős részében – vagyis inkább amikor játszott – érinthetetlen volt, ez azonban már nem mondható el annyira 2018 kapcsán. Megnyerte ugyan újra az Australian Opent, és elérte az illusztris 20 Grand Slam-sikert, de Indian Wells-ben Juan Martin Del Potro legyőzte a döntőben, aztán Miamiben az első meccsén kikapott az akkor top 100-on kívüli Thanasi Kokkinakistól. A salakszezon újbóli kihagyása után pedig a Wimbledonra való felkészülést újra egy tornagyőzelemmel (Stuttgart) és egy vereséggel (Halle: döntő) zárta. Természetesen újra ő az esélyes, de az idei felkészülése nem olyan sima volt, mint a tavalyi: gondoljunk csak a Coric elleni vereségre, vagy a Benoit Paire elleni meccsre.

A legjobb 4 között összejöhet a tavalyi döntő visszavágója  – kép forrása: telegraph.co.uk

Szerencséje azonban, hogy nem kiáltottak ki senkit sem tényleges kihívónak. Nadalnak nem igazán megy itt a játék ebben az évtizedben, hiszen a 2010-es bajnoki cím és a 2011-es döntő után két nyolcaddöntője, két második és egy első körös veresége van, a salakszezon pedig egyre inkább nagy feladat elé állítja az állóképességét. Novak Djokovic fejlődése sem tűnik olyan léptűnek, hogy újra ott emlegessék, ahol azt már szinte megszokottnak véltük. Nála valamivel előrébb tarthat Del Potro, vagy még előrébb a Queen’s Club idei bajnoka és a tavalyi döntős, Marin Cilic, de az elődöntőben már összejöhet a 2017-es finálé visszavágója

Na, de akkor nézzük meg a sorsolást!

Felső ág

Federer (1.) az első meccsét a szerb Dusan Lajovic ellen játssza, aztán ha továbbjut, a szlovák Lukas Lacko vagy a francia Benjamin Bonzi következik. Első kiemelt ellenfele a harmadik körben az argentin Leonardo Mayer (32.) lehet, de könnyen kibabrálhat ővele az “ászok királya”, Ivo Karlovic is. A nyolcszoros bajnok svájci aztán a nyolcaddöntőben újra összecsaphat a fiatal horvát Corics-csal (16.), akitől kikapott a hallei döntőben. A legjobb 8 között a leglehetségesebb ellenfelei a tavalyi elődöntős Sam Querrey (11.) vagy az előző évi US Open-finalista, Kevin Anderson (8.) lehetnek, de a tábla ezen részén nem érdemes megfeledkezni a luxemburgi Gilles Müllerről, aki egy éve Nadalt legyőzve jutott el a legjobb 8-ig.

Egy negyeddel lejjebb van tehát Marin Cilic (3.), aki a japán Nishioka ellen kezd. Az Australian Open idei döntősének könnyű lehet az első három meccs, de a negyedik fordulóban a 8 közé jutásért várhatóan Lucas Pouille-jel (17.) vagy Milos Raonic-csal (13.) mérkőzhet meg. Az ő negyedébe sorsolták Grigor Dimitrovot (6.), aki most biztosan nem tudja hova tenni a tényt, hogy Stanislas Wawrinkával kell játszania az első mérkőzését. A svájci teniszező még mindig keresi legjobb formáját, de eddig eredmény nélkül, viszont tudjuk róla, hogy bárkit képes legyőzni, ha nem nyomja a őt a tét súlya. Amennyiben a bolgár továbbjut, lehet, hogy az egyetlen igazán komoly akadályt küzdi le azzal a 4. fordulóig, mondjuk ehhez egy körrel hamarabb esetlegesen a görög Tsitsipasnak (32.) is lehet egy-két szava. A negyeddöntőt várhatóan John Isner (9.) vagy Pablo Carreno Busta (20.) kellene kiharcolnia, kettejük közül pedig egyértelműen a spanyollal járna jobban, hiszen a hórihorgas amerikai a nagy szerváival füvön kétszer olyan komoly tényező lehet, mint úgy általában.

Alsó ág

Nadal egy jó ideje már kiszámíthatatlan Wimbledonban
Kép forrása: tennisnerd.net

Természetesen Nadalt (2.) találhatjuk a tábla legalján. A Salakkirály első ellenfele az izraeli Dudi Sela lesz, aztán a korábbi negyeddöntős Pospisil vagy a kazah Kukushkin ellen folytathatja, a harmadik fordulóban pedig akár az idei Roland Garros meglepetés-emberével, az olasz Marco Cecchinatoval (29.), vagy Mischa Zverevvel is összecsaphat. A legjobb 16 között aztán a párizsi negyeddöntő után először játszhatna Diego Schwartzmannal (14.), vagy ha nem vele, akkor Fabio Fogninivel (19.) – mindkettejük okozott a mallorcainak nehéz pillanatokat a közelmúltban. Juan Martin Del Potrót (5.) sorsolták az ő negyedébe. A 2013-ban elődöntőig jutó argentin a német Gojowczykkal mérkőzik meg az első fordulóban, őt követheti jó eséllyel Feliciano Lopez, aki mindig jól játszik ezen a borításon. “Tandil tornyának” ezután sem lehetne majd miért fellélegeznie, mert az első kiemelt versenyző, akivel találkozhat, az Denis Shapovalov (26.) lehet. Vagy éppen Andy Murray! A visszatérő korábbi kétszeres bajnok ott van a főtáblán és a rapszodikus franciát, Benoit Paire-t sorsolták hozzá. Amennyiben Del Potro eljut a negyedik fordulóig, ott jó eséllyel Jack Sockkal (18.) vagy David Goffinnel (10.) találkozhat.

Az alsó ágon, de egy negyeddel “arrébb” találhatjuk Alexander Zverevet (4.). A fiatal német az ausztrál Duckworth ellen kezd, továbbjutás esetén pedig az amerikai Fritz vagy az olasz Sonego ellen folytathatja. A 16-on kívüli kiemeltek közül a bosnyák Dzumhurt (27.) sorsolták hozzá, aki a Roland Garroson igencsak megszorongatta őt, még meccslabdát is kiharcolt ellene. Ennél nagyobb akadályt jelenthet a negyedik fordulóban Nick Kyrgios (15.), aki szereti ezt a borítást és két elődöntővel hangolt Wimbledonra. A fiatal ausztrálnak viszont a harmadik fordulóban várhatóan Kei Nishikorival (19.) kellene játszania.

Julien Benneteau lesz Fucsovics Márton ellenfele az első körben
Kép forrása: debmedia.hu

És ők még csak az első hét lehetséges ellenfelei lehetnek az ifjabbik Zverev-fivérnek! Dominic Thiem (7.) került ugyanis az ő negyedébe. A friss Garros-döntős osztrák a 12 évvel ezelőtti elődöntős Marcos Baghdatis-szal találkozik az első körben. Ha nyer, nagy erőpróba elé állíthatja mind David Ferrer, mind Karen Khachanov. A legnagyobb magyar álmok teljesítése esetében pedig Fucsovics Marcival mérkőzhetne meg a harmadik körben. Legjobb férfi teniszezőnk Julien Benneteau-val játszik az első fordulóban, vele azonban érdemes lesz vigyáznia, hiszen a rutinos francia eleve trükkösen játszik, ráadásul ő képes volt korábban ezen a tornán szett 2-0-ra is vezetni Federer ellen! A találkozó nyertese Fernando Verdascóval (30.) vagy a fiatal amerikai, Frances Tiafoe-val játszik, utána következhet Thiem.

Az osztrák sem járt azonban sok szerencsével, hiszen a papírforma alapján a legjobb 16 között Novak Djokoviccsal (12.) játszana. A háromszoros bajnok szerb megmutatta Queen’s-ben, hogy már alakul a játéka, így elérni a legjobb 8-at, nem egy földtől elrugaszkodott elképzelés. “Nole” az első meccsét az Australian Openen idén negyeddöntőig eljutó, de azóta igencsak “eltűnő” Tennys Sandgrennel játszik, őt biztosan egy argentin követheti, Zeballos vagy Andreozzi. Ezután pedig jó eséllyel a brit Kyle Edmunddal (21.) játszhat, aki megnehezítheti a dolgát (lásd: a Madrid Masters idénről)

Várható negyeddöntők

Federer (1.) – Anderson (8.)/Querrey (11.)

Cilic (3.)/Raonic (13.) – Dimitrov (6.)/Isner (9.)

A. Zverev (4.)/ Kyrgios (15.) – Thiem (7.)/Djokovic (12.)

Nadal (2.) – Del Potro (5.)

Legérdekesebb párosítások az első fordulóban: Dimitrov – Wawrinka, Gasquet (23.) – Monfils, Verdasco (30.) – Tiafoe, Murray – Paire, Ferrer – Khachanov

A férfi egyes főtbáblájának teljes sorsolása megtalálható itt.

A kiemelt kép forrása: wimbledon.com

A hozzászólások le vannak zárva.