Wimbledon 2018: Extázis…

Rafael Nadal az év meccsét nyerte meg a Juan Martin Del Potro elleni negyeddöntőben!

Amikor kialakult ez a párosítás, már akkor tudhattuk, hogy ebből egy nagy mérkőzés lehet, de ez a két csupaszív gladiátor nemhogy egy jó meccset játszott, hanem olyan magasra emelték a képzeletbeli lécet, hogy még Federer kieséséről is elterelte a nagyérdemű figyelmét.

Rafa Nadal (2.) egy őrületes meccsen, már-már sötétedésben diadalmaskodott Juan Martin Del Potro (5.) felett. Az aktuális világelső és a US Open 2009-es bajnoka 4 óra 52 perces csatát vívott egymás ellen a legjobb 8 között. Nos, egy legendás meccs azért érdemli ki ezt bizonyos a jelzőt, mert tartogat magában legalább egy fordulatot. Itt most azonban nem egy volt! Az jelentette az állandóságot, hogy ha egyik fél kicsit is előnyben érezhette magát és az ellenfele egyből visszarántotta!

Del Potro azt tette, amiért annyian szeretik: szívvel-lélekkel küzdött
Kép forrása: twitter.com/TSNTennis

Az első ilyen pillanat a második játszma végén volt. Nadal szikla szilárd lábakon állva szoros küzdelemben nyerte meg az első szettet, de jelezte Del Potro a folytatásban, hogy ebből nem lesz “Roland Garros-elődöntő: ÚJRATÖLTVE”. A 4/4-nél elvette a Salakkirály szerváját, de nem ezután tudta kiharcolni az egyenlítést. Nadal ugyanis rögtön visszavette a breaket, majd minden rövidítésben dőlt el. Ott pedig 6-3-ra is vezetett a spanyol, de a 3 egymást követő játszmalabda, majd plusz további egy sem volt elég a 2-0-s szettelőnyhöz. Del Potro visszajött a meccsbe, olyan körülmények között, olyan minőségben, ahogyan azt 5 éve tette Novak Djokovic ellen, minden idők legnagyobb Wimbledoni elődöntőjében.

Ez a meccs pedig végül minden idők legnagyobb negyeddöntője lett, ami a szezon harmadik Grand Slam-tornáját illeti. “Tandil tornya” a harmadik szettben állt zenitjén, ekkor ugyanis valósággal leütötte a pályáról a szintén magas hőfokon égő és kevés hibával játszó Nadalt, aki hiába ütött 7 nyerője mellé mindösszesen csak 3 ki nem kényszerített hibát, ugyanez a mérleg az argentinnál 16-8 lett. Ekkor adogattak egyébként a legjobban a felek: egyetlen egy break esett ebben a szettben, az is az utolsó játékban született meg.

Egy szettre voltunk attól, hogy egy és ugyanazon a napon az első két kiemelt, azaz Federer és Nadal is kiessen. A Roland Garros egyeduralkodója azonban sokadjára is megmutatta, miért van ott a sportág legnagyobbjai között. Feljebb kapcsolt és letudott egy újabb játszmát 3 ki nem kényszerített hibával, de ehhez most már 13 viszonzatlan ütés párosult. Nadal elvette Del Potro adogatását a negyedik játszma elején, majd miután fogadóként jöttek az első lehetőségek az egyenlítésre, végül azt adogatóként érte el, negyedik szettlabdáját kiharcolva.

Már majdnem 4 óra telt el akkor, amikor a mindent eldöntő, ötödik játszmára álltak ki a felek. Szóval még nagyon messzinek tűnt a befejezés, főleg azután, hogy az öt fergeteges játszma közül az utolsó lett a leghosszabb: 71 perc! Ennyit általában a leglassabb salakpályákon képesek játszani, de ők megtették ezt a sportág egyik leggyorsabb terepén! Hiába esett végül csak egy break ebben a játszmában, ekkor alkották a legmaradandóbbat az Urak! Nadal újabb nyertes fogadójátéka azért jelezte, hogy az idő előrehaladtával egyre jobban kinyílt az olló és az ő javára, de Del Potro küzdeni tudásával megerősítette, s talán kibővítette amúgy is hatalmas rajongói táborát. Óriásit harcolt az argentin óriás, Nadal egy pillanatra sem vehette le a lábát a gázpedálról. Egyik maratoni game követte a másikat, ezalatt pedig rájuk sötétedett. A környezet, a színvonal és a drámai hangulat is percről percre egyre jobban hasonlított a 2008-as döntőhöz.

A győzelem pillanata
Kép forrása: twitter.com/channelstv

A 17-szeres Grand Slam-bajnok azonban célba ért és egy örökké emlékezetes meccsen diadalmaskodott. Győzelme pillanatában pedig megmutatta emberi arcát, ahogyan Del Potro is. Mindketten tudták, hogy ez a mérkőzés mit jelentett a közönségnek, s mit jelent a sportágnak. Ahogyan egymás keblére borultak, a gondolat sugárzott róluk, hogy “na hát, Barátom nagyon odatettük magunkat, minden elismerésem!”

Fergeteges csata volt, még a televíziót nézve is azt érezhette az ember, hogy szinte izzott a pálya a színvonal és a drámaiság tökéletes eszenciájától…

Végeredmény: Nadal (spanyol, 2.) – Del Potro (argentin, 5.) 6/4 6/7(7) 4/6 6/4 6/4

És akkor még hol van a torna vége?! A spanyol egy ilyen találkozó után játszhat majd pénteken a korábban továbbjutó Novak Djokovic (12.) ellen!

A másik ágon pedig a Federert kiejtő Kevin Anderson (8.) John Isnerrel (9.) fog elődöntőt játszani. Az amerikai óriás négy szettben (6/7(5) 7/6(7) 6/4 6/3) nyerte meg a nagy szerválók csatáját a két évvel ezelőtti döntős, Milos Raonic (13.) ellen. 

A kiemelt kép forrása: facebook.com/wimbledon

A hozzászólások le vannak zárva.