US Open 2018: Del Potro az első döntős! Nadal “elfogyott” a végjátékra…

Kilenc évvel karrierje legnagyobb sikere után újra Grand Slam-döntőt játszhat Juan Martin Del Potro!

Aki látta az első elődöntő résztvevőinek előző egymás elleni összecsapását, joggal lelkesedhetett az újabb Rafael Nadal (1.) – Juan Martin Del Potro (3.) mérkőzésért. A címvédő és világelső spanyol, illetve a 2009-es bajnok argentin is szórakoztató körítéssel menetelt el a legjobb 4-ig. Ám a szórakoztatás külön-külön értelmet nyert az egyik, s a másik teniszező esetében. Del Potro remekel(t) Flushing Meadowsban: kevés hibával és szettveszteség nélkül jutott el a negyeddöntőig, majd John Isner (11.) ellen is megőrizte magabiztos formáját az első elbukott játszma ellenére. Nadal azonban látványos és izgalmas meccsek közepette érte el az elődöntőt. A harmadik forduló óta ugyanis mindegyik meccsén elveszített legalább egy játszmát. Karen Khachanov (27.) ellen a harmadik fordulóban szett- és break-hátrányból felállva nyert, később pedig Dominic Thiemet (9.) úgy győzte le a szezon egyik legjobb meccsén, hogy az első játszmában még játékot sem tudott nyerni, de nehéz helyzetet követően megcsillogtatta páratlan küzdőszellemét.

Azonban a között, hogy mit és mennyit bír Nadal szíve (elvont értelemben persze), s hogy mennyit a teste, egyre nagyobb a különbség. Idén már másodjára fordul elő ugyanis, hogy a térde miatt nem tudott befejezni egy Grand Slam-mérkőzést. 

Pedig az első játszma még igazán szórakoztató volt. Kissé nehézkesen lendültek bele a meccsbe a felek, de utána nagy küzdelem vette kezdetét. Az első játszma közepén még Del Potro tűnt sebezhetőnek, de a hajrához közeledve egyre többször találta meg a rést Nadal pajzsán. Adogathatott is a vezetés megszerzéséért, sőt, még két szettlabdája is volt “Tandil tornyának”, ám annak ellenére tékozolta el ezeket a pontokat, hogy a labdameneteken belül ő került kedvező helyzetbe. A mallorcai végül visszavette a breaket, de ezután nagyon nem az történt, mint az idei Roland Garros-mérkőzésükön, hasonló szakaszán a tornának: akkor Del Potro közel volt az első szett megnyeréséhez, de 4/4-nél és break-labdáknál kedvenc ütésekor kerettel találta el a labdát, s az a pillanat sorsfordítónak bizonyult. Most azonban nem gurult a “Nadal-henger”. Amíg nem találta az argentin a játékát, addig elegendőnek tűnt a kissé passzív tenisz, de mint később kiderült, ez nem stratégiai tévedés volt, hanem egy sérülés első jelei.

Megint megálljt parancsolt a térd…
Kép forrása: twitter.com/DExpress_Sport

A felek ugyan még eljutottak a rövidítésig, de Del Potro már azt is viszonylag könnyen zsebelte be. Ő ezután persze megnyugodott és elkezdett olyan ütéseket és nyerőket bevállalni, ami csúcsformára utal, de Nadal testbeszéde időről időre árulkodóbb volt. Arról nem is beszélve, hogy a második játszma első breakje után már másodjára kérte ki az orvosi szünetet, hogy újfent kicseréljék a kötést a jobb térdén. Az olló viszont ezután egyre jobban nyílt közöttük, s aki látta a meccs ezen szakaszát, meg volt győződve arról, hogy a találkozó teljes lebonyolítása is veszélybe került. Nadal azért pályán maradt a második szettben, melyet dupla-break-kel veszített el, de belátta, hogy felesleges lenne folytatni. 4 órával többet teniszezett e meccs előtt, mint Del Potro, ennek pedig súlyosan kibontakozott a következménye. Hozzá sem fogtak már a harmadik szetthez.

Végeredmény: J. M. Del Potro (argentin, 3.) – R. Nadal (spanyol, 1.) 7/6(3) 6/2 0/0 – Nadal feladta

Az egyenlőtlen körülmények és a csonka mérkőzés viszont mit sem von le az argentin érdemeiből. Amíg a világelső egészséges volt, s megvolt az esélye az első szett megnyerésére, Del Potro tudott emelni játéka színvonalán, ha a helyzet megkövetelte. Teljes mértékben rászolgált karrierje második Grand Slam-döntőjére, amit 9 évvel az első finálét követően tudott kiharcolni – deja vu: akkor is Nadal ellen.

Három csuklóműtét, ugyanennyi alkalommal újrakezdett karrier – a türelem rózsája megteremni látszik Del Potrónak, ám az igazi kivirágzást egy újabb bajnoki cím hozhatja el
Kép forrása: twitter.com/SkySportsTennis

Del Potro nyilván nem tudott úgy örülni győzelmének, mintha egy teljes meccset játszott volna, de azok az órák-percek, melyek most a spanyol sérülése miatt “elmaradtak”, hasznosan töltheti, s várhatja utolsó ellenfelét, aki Novak Djokovic (6.) vagy Kei Nishikori (21.) lesz.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/MirrorSport

A hozzászólások le vannak zárva.