Djokovic legyőzője lett Doha bajnoka

Roberto Bautista Agut a világelső után a visszatérő Tomas Berdychet is legyőzte és tornagyőzelemig jutott Katarban.

Négy év után ismét spanyol bajnokot avattak a Qatar ExxonMobil Open férfi, kemény pályás tenisztornán. Rafael Nadal (2014) és David Ferrer (2015) után Roberto Bautista Agut (7.) lett az ATP 250-es kategóriájú verseny történelmének harmadik hispán bajnoka, miután a szombati döntőben háromszettes mérkőzésen diadalmaskodott a cseh Tomas Berdych felett.

A harminc éves teniszező az egész héten jól teljesített: úgy jutott el az elődöntőig, hogy az út során egy ellenfele sem vett el tőle játszmát, még Stan Wawrinka sem. Az első nagy dobás azonban a 4 között jött, ahol az 1. kiemelt és világelső, Novak Djokovic várt rá. A korábbi kétszeres bajnok ugyan megtörte Bautista Agut szett-szériáját, de a lendületét nem, így a szerb az elmúlt 31 mérkőzése alatt most szenvedte el csak harmadik vereségét.

Nem alakult rosszul Tomas Berdych visszatérése.
Kép forrása: twitter.com/Pojd_Tomas

Pályafutása 16. ATP-tornadöntőjében Tomas Berdych várt rá, akit ezen a héten a világranglista 71. helyén jegyeznek. Az elmúlt évek során nem ezt szoktuk meg a cseh teniszezőtől, ám 2018 nagy részében hátproblémákkal küszködött, s a júniusi Queen’s Clubban megrendezendő füves pályás verseny után többet már nem is láthattuk tavaly. Hat hónap kihagyás után a katari fővárosban tervezett ütőt ragadni, erre pedig meg is adták a lehetőségek a szervezők egy szabad-kártyával. A bizalmat követően nem maradt adós a cseh, hiszen Philipp Kohlschreibert, Fernando Verdascót (8.) és Marco Cecchinatót (4.) is legyőzte a héten. Így megadatott az esély, hogy a torna történelmének legalacsonyabban rangsorolt és legidősebb (33 év) bajnoka lehessen.

Visszatérését végül nem tudta Berdych megkoronázni. Bautista Agut Djokovic skalpja után az övét is begyűjtötte. A két teniszező közel két órán keresztül küzdött egymás ellen, s összességében csak 5 labdamenettel nyert meg többet a spanyol, mint a cseh. A világranglista 24. helyezettje két statisztikában bizonyult jobbnak ellenfelénél: a második adogatások mögött és a break-labdáknál tudta jobb arányban hozni a pontokat.

Végeredmény: R. Bautista Agut – T. Berdych 6/4 3/6 6/3

A spanyol ezzel 9. tornagyőzelmét szerezte meg karrierje során és a 8. sikere született meg kemény pályán – nemzetisége ellenére salakon még sosem nyert versenyt. 250 ranglista ponttal és közel negyedmillió amerikai dollárral lett gazdagabb. Míg Berdych markát 118 320 dollár üti e heti teljesítménye után, ám sokkal jobban örülhet neki, hogy jövő héten valamivel előrébb, az 57. helyén lesz majd a világranglistának.

A kiemelt kép forrása: atptour.com 

A hozzászólások le vannak zárva.