Kiket láthatunk az új Davis Kupában?

2019. november 18-24. között a madridi Caja Magica ad otthont az első Davis Cup Finals-nak, a 119 éves, tradicionális torna átszabott változatának. 18 nemzet csapata egy héten keresztül, csoportmeccses, majd kieséses rendszerben küzd meg a kupáért. Az új típusú rendezvényt az FC Barcelona védőjének, Gerard Piquet-nek a neve fémjelzi, az anyagi hátteret pedig a hozzá kapcsolódó Kosmos befektetőcég biztosítja.

A játékosokat, edzőket és szurkolókat egyaránt megosztja az új lebonyolítás. Az ellenzők hiányolják a hazai pálya hangulatát, és az időpontot is sokan kritizálják, hiszen az a londoni ATP Finals utáni hétre esik, egy hetet elvéve a játékosok amúgy is rövid pihenőjéből. Nem csoda hát, hogy a legjobb játékosok szereplése meglehetősen bizonytalan.

Rafael Nadal egyedüliként már a kezdetekkor biztosította a rendezőket, hogy játszani fog, amennyiben egészséges. Mivel Spanyolország és Oroszország egyazon csoportban szerepel, pikáns összecsapás lehet a US Open döntőjének visszavágója a spanyol és Daniil Medvedev között.

Novak Djokovic először elutasította a részvételt, döntését az ATP Finals és a januárban, Ausztráliában debütáló ATP Cup csapatbajnokság közelségével indokolta. A US Openen aztán megváltoztatta a döntést, és mégis bejelentette részvételét, hogy a Davis Kupában is képviselhesse hazája színeit.

Jelen állás szerint a nagy hármasból Roger Federer lesz az egyetlen hiányzó, amelynek egyszerű oka, hogy Svájc válogatottjának Federer és Stan Wawrinka hiányában nem sikerült kvalifikálnia a 18 csapatos döntőre. Piquet állítólag tárgyalásokat folytat a maestroval a 2020-as részvételről, bár a svájci korábban úgy nyilatkozott, az új Davis Kupa nem neki, hanem a fiatal játékosoknak lett kitalálva.

A brit csapat részéről Jamie Murray reméli, hogy testvérével, Andy Murray-vel párosozhat, annak ellenére, hogy utóbbi sérülés utáni visszatérése nem zökkenőmentes.

Alexander Zverev egyelőre nem kíván részt venni a német csapatban a rossz időpont miatt, Dominic Thiem viszont ott lesz Ausztria színeiben, akárcsak Marin Cilic horvát mezben.

Forrás

A kiemelt kép forrása: esmadrid.com