Elhalasztják a Fed-kupa döntőt

2020. március 11.
by andF

A Nemzetközi Tenisz Szövetség úgy döntött, hogy elhalasztja a budapesti Fed-kupa döntőt és az ezt követő, nyolc különböző országban zajló rájátszás mérkőzéseit is.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) koronavírussal foglalkozó tanácsadó csoportja február eleje óta figyeli a járvány terjedését és hatásait, folyamatos kapcsolatban állt a különböző független egészségügyi szervezetekkel, utazási tanácsadókkal,  a nemzetközi és regionális szervekkel.

Az ITF elnökségével valamint a magyar szervezőkkel való alapos konzultáció után – és a Magyar Kormány zárt térben rendezendő eseményekre irányuló korlátozása miatt – a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy elhalasztják az április 14. és 19. között tervezett Fed-kupa döntőt, valamint az azt követő play-off mérkőzéseket. A jeggyel már rendelkező szurkolókkal 48 órán belül felveszik a kapcsolatot.

Az ITF mindenképpen azt szeretné, hogy még idén pótolják a versenyt, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak a Magyar Kormánnyal, a Magyar Tenisz Szövetséggel és a WTA-val is. A Fed-kupa Olimpiai kvalifikációs esemény, így az Olimpiai Bizottsággal is egyeztetniük kell, hiszen egyes sportolók Tokiói szereplése múlhat azon, hogy mikor tudják megrendezni a tornát.

“Elképesztően csalódottak vagyunk, hogy meg kellett hoznunk ezt a döntést, de nem tehetjük kockára a játékosok, a nézők és a helyszínen dolgozók egészségét. Nem volt könnyű döntés, de a koronavírus jelentette fenyegetés nagyon komoly, és szervezetként, valamint magánemberként is azonnali intézkedések foganatosítására sarkallt minket. A jelenlegi helyzet már túlmutat a sporton.” – mondta David Haggerty, az ITF elnöke.

“A döntő és a rájátszás mérkőzésinek új időpontját a későbbiekben fogjuk bejelenteni, mely attól függ, hogy milyen hatást gyakorol majd a koronavírus a tenisz világára a közeljövőben. Folytatjuk az együttműködést az érintett szervekkel és azon leszünk, hogy a döntésünk a lehető legkisebb mértékben érintse negatívan a játékosokat, a versenyeket és a szurkolókat. A koronavírussal foglalkozó tanácsadó csoportunk közelről figyeli majd a fejleményeket, a jövőbeni döntéseinket a tényekre, hivatalos adatokra és a szakértők véleményére alapozzuk majd.”

A Fed-kupa döntő már a második teniszverseny, amelyet elhalasztanak vagy törölnek a héten, két nappal ezelőtt az Indian Wells-i férfi és női torna elmaradásáról szóltak a hírek.

Forrás

Kép forrása: fedcup.com