Stefan Edberg: “Ez a tenisz aranykora”

A svédek élő legendája nemrégiben mondta el véleményét a “Nagy Hármas” uralta időszakról.

A hatszoros Grand Slam-bajnok, Stefan Edberg ezen a héten volt vendége a KickServeRadio.com podcastjának. A házigazda tenisz-szakírónak, Andy Zodinnak nyilatkozott arról, szerinte milyen hatással van a sportágra a jelenlegi éra, melyet Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic triója ural.

Edberg & Federer

Stefan Edberg 2014 és 2015 között edzette Roger Federert.
Kép forrása: wwos.mine.com.au

“A Nagy Hármas” hegemóniája 2003 óta tart, ekkor nyerte meg ugyanis Edberg korábbi tanítványa, Federer első Grand Slam-tornáját Wimbledonban. A svájci örök-ifjú azóta már 20 sikert számlál, akárcsak a Salakkirály Nadal, aki idén ősszel a 13. Roland Garros-sikerével érte be a 39 esztendős bázelit. A szerb világelső sincs azonban lemaradva nagyon, hiszen azzal, hogy Djokovic ebben az évben is megnyerte az Australian Opent, 17-re növelte Major-sikerei számát.  Az ominózus wimbledoni torna óta 71 GS-t rendeztek meg, ezekből pedig 57-et ők hárman nyertek meg: ez körülbelül 80 százalékos “részesedés”, a maradék 20-on pedig Andy Roddick, Gaston Gaudio, Marat Safin, Juan Martin Del Potro, Andy Murray, Stan Wawrinka, Marin Cilic és Dominic Thiem osztozik. Ez a dominancia a svédek egykori kiválóságát is lenyűgözi:

“Gyakorlatilag ők hárman nyertek meg szinte minden Masters- és Grand Slam-tornát az elmúlt 15 évben. Nagyon régóta csak ismételni tudom magamat, hogy ez egy hihetetlen generáció.  Nem hiszem, hogy láthatunk majd hasonlót a következő 100 évben!”

Federer, Nadal és Djokovic uralkodása lassacskán már a második évtizedébe lép. Örök és költői kérdés, hogy vajon hogy lehetséges ez? A sportág rajongói egyöntetűen abban keresik a választ, hogy a három klasszis egymást ösztökéli önnön sikereik gyarapítására Ez pedig egy öngerjesztő folyamatot indít be, melyekben “a többieknek” nagyon ritkán adatik meg kivenni a részüket.

“Hogy hogy tudnak ennyire elképesztőek lenni? Nos, azért mert mindig jobbak akarnak lenni, motiválja őket a versenyhelyzet, ami kialakult hármójuk között. Ráadásul figyelik is a másikat, hogy miben jók éppen, tanulnak egymástól, nagyszerű és egészséges helyzet. Ez a tenisz aranykora, hála nekik!” – folytatta Edberg.

Mindhárman már bőven a 30-as éveiben járnak, sőt, Federer jövőre 40 éves lesz. Így egyre népszerűbb azt a kérdést felvetni, ki mennyi győzelemmel hagyja abba a teniszt, s hogy ez az örökranglista hanyadik helyére lesz majd elég? A búcsú azonban még egyikőjük fejében sem fordult meg, örökségük ezért továbbra is gyarapodhat, a trónkövetelőknek pedig, úgy tűnik, saját maguknak kell kiharcolni majd az őrségváltást…

(via)

A borítókép forrása: tennis.com