ATP Finals 2022: Toni nagybácsi második tanítványa két szettben legyőzte az elsőt

Felix Auger-Aliassime még reménykedhet a Zöld csoportból való továbbjutásban, Rafa Nadal már nem. A spanyol vereségével az is eldőlt, hogy fiatal honfitársa, Carlos Alcaraz lesz az év végi világelső.

Kedden már a második fordulós csoportmeccseket rendezik Torinóban a szezonzáró ATP Finalson. Délután Rafael Nadal (1.) és Felix Auger-Aliassime (5.) azért lépett pályára, hogy életben tartsák továbbjutási reményeiket, a torna nyitónapján ugyanis mind a ketten kikaptak.

Az karrierrel kapcsolatos különbségek ellenére a 22 éves kanadai várhatta optimistábban a találkozót, hiszen az őszi kemény pályás idény során 16 meccses győzelmi szériát produkált, ami három tornagyőzelmet és egy elődöntőt eredményezett a Párizs Mastersen. Nadalt ezzel szemben a Wimbledoni elődöntőtől való visszalépése óta csak három ATP-tornán láthattuk, ezekből kettőn rögtön az első mérkőzésein kiesett az adott tornán. Ilyen előzmények után Auger-Aliassime vereséggel történő bemutatkozása meglepetésnek számított Casper Ruud ellen, ám arra sem számítottak sokan, hogy Nadal 6/1-re fogja elveszíteni a második játszmát Taylor Fritz ellen.

Két nappal később tehát a bentmaradás volt a tét mindkettejük számára. Egymás elleni harmadik meccsük pikantériáját természetesen az adta, hogy Auger-Aliassime edzője éppen Toni Nadal, Rafa nagybátyja, aki kis túlzással az első ütésektől 16. Grand Slam-győzelméig (2017, US Open) patronálta unokaöccsét. Auger-Aliassime felkészítését a tavalyi salakszezon kezdetén vállalta el, akkor még csak ideiglenesen, azóta viszont már teljes megbizatásban dolgozik neki. A kanadai teniszező serdülő éveiben visszatérő vendég volt a Nadal család akadémiáján Mallorcán, innen volt meg a kapcsolat az egykori sikerkováccsal.

Alliassime idén ősszel begyűjtötte Novak Djokovic skalpját a Laver Kupán, néhány hét elteltével pedig Rafa Nadal neve is felkerülhet a lajstromra. Ha pedig ehhez még hozzátesszük a Federer elleni győzelmét Halléban, akkor kipipálhatja a “Nagy Hármast”. A kanadai a meccs egészében jól adogatott, minden break-labdát hárított, miközben a labdamenetek alatt is többször helyezte a Grand Slam-rekordert nyomás alá. Nadal ezúttal is hét játékot tudott megnyerni, most azonban arányosabb eloszlásban, mint Fritz ellen.

Végeredmény: F. Auger-Aliassime (kanadai, 5.) – R. Nadal (spanyol, 1.) 6/3 6/4

A Salakkirálynak a torna előtt még volt matematikai esélye arra, hogy megfossza fiatal és tehetséges honfitársát, Carlos Alcarazt az év végi világelsőségtől, de Nadal biztos kiesése után ez a veszély már nem fenyegeti sérülés miatt távol maradó US Open-bajnokot.

Este 21 órakor a vasárnapi nap két nyertesén, Casper Ruud-ön (3.) és Taylor Fritzen (8.) lesz a sor. A képlet egyszerű: aki nyer, az már biztosan ott lesz az elődöntőben.

Kép forrása: twitter.com/hu_shichen