ATP Finals 2022: Tsitsipas képtelen nyerni Djokovic ellen

Szórakoztató mérkőzéssel zárult a hétfői program Torinóban. Djokovic zsinórban nyolcadjára győzte le a görög teniszezőt.

Az őszi fedett pályás szezon alatt ez volt már a harmadik összecsapása Novak Djokovicnak (7.) és Stefanos Tsitsipasnak (2.). Az ATP Finals két korábbi bajnoka az Astana-i 500-as torna döntője és a Párizs Masters elődöntője után most az évadzáró verseny csoportkörében is összecsapott. Tsitsipasnak volt mit törlesztenie a szerb klasszissal szemben, ugyanis mindkét meccsen kikapott tőle. Hova tovább: a találkozót megelőző hét alkalommal is rendre Djokovic nyert, ezek közül pedig kétség kívül a tavalyi Roland Garros döntő lehet a görög számára a legkellemetlenebb, karrierje első és eddigi egyetlen Grand Slam-döntőjét ugyanis dupla-szettelőnyről veszítette el. Ez dominancia viszont inkább a végeredmények szempontjából mutatkozik meg. A mérkőzések nagyrésze nagyon szoros volt és mindig Djokovic volt az, aki valahogyan megtalálta a győzelemhez vezető utat.

S nem történt ez másképpen 12. összecsapásukkor sem. Remek estéje lehetett annak, aki ellátogatott a Para Alpitour arénába, hogy megtekintse a Vörös Csoport második mérkőzését. Nem volt hiány a látványos megoldásokból az alapvonalról és a hálónál sem. Volt egy pont a meccsen, mikor felváltva virították a klasszis megoldásokat és egymást követve buzdították a közönséget. Technikai sportos kifejezéssel élve viszont Tsitsipas kicsit “beragadt a rajtnál”, de ez az apró kihagyás éppen elég volt arra Djokovicnak, hogy megcsinálja a mérkőzés első, s végül egyetlen break-jét. A korábbi világelső szerb a nyertes fogadójátékot követően végig vitte előnyét és 38 perc után szett-előnybe került.

Djokovic 2007 óta mindössze egy ATP Finals-t hagyott ki és csak egyszer, a bemutatkozó évében kezdte a tornát vereséggel.
Kép forrása: indianexpress.com

Tsitsipas a folytatásban már jobban adogatott és Djokovic szerváira is nagyobb veszélyt jelentett, ám ahogyan a korábbi meccseken is, a fontos pontokat nem tudta megnyerni. Pedig a 21-szeres Grand Slam-bajnok az egyik adogatójátékban két kettős hibát ütött egymás után, amivel break-lehetőséghez juttatta ellenfelét, de a veszélyt határozott játékkal sikerült elhárítania. A második játszma végül rövidítésben dőlt el, a hét nyert pontig tartó játékok pedig Djokovic vadászterületének számítanak. A tie-break első hat pontjából csak egyet engedett Tsitsipasnak. Innen már nem volt visszaút a 2019-es győztes számára. Párharcukban ezzel már 10-2 az állás a szerb javára, aki már több, mint három éve – az akkori Shanghai Masters negyeddöntője óta – veretlen Tsitsipas-szal szemben.

Némi érdekesség, hogy a mostani torna előtt a görögnek megvoltak a matematikai esélyei az év végi világelsőséghez, ehhez azonban veretlenül kellett volna megnyernie a versenyt. Bajnok persze még lehet…

Végeredmény: N. Djokovic (szerb, 7.) – S. Tsitsipas (görög, 2.) 6/4 7/6(4)

A kereken száz percig tartó meccs utáni interjúban Djokovic elmondta, hogy nagyon gyorsnak találja a pályát, a fedett körülményekhez képest is, nehezen tudta kontrollálni a labdákat. Nos, a borítás sebességének megállapításában tényleg lehetet valami: láttuk már mind a nyolc résztvevőt játszani a tornán és mindegyik mérkőzésen játszottak legalább egy tie-breaket. A játék minősége azonban nem igazán csorbul emiatt, hiszen Andrey Rublev és Daniil Medvedev találkozója is szórakoztató volt.

Kedden újra a Zöld Csoportté lesz a főszerep, s bizony továbbjutások és kiesések is eldőlhetnek. Délután 14 órakor a túlélésért fog küzdeni Rafael Nadal (1.) és Felix Auger-Aliassime (5.). Vasárnap mind a ketten kikaptak első mérkőzésükön, így ha valamelyikük újabb vereséget szenved el, lemondhatnak az elődöntős szereplésről. Casper Ruud (3.) és Taylor Fritz (8.) viszont éppen a négy közé jutást biztosíthatja be a másik fél legyőzésével. A norvég-amerikai összecsapás 21 órakor kezdődik majd.

Borítókép forrása: tennistv.com