AusOpen 2023: Djokovic könnyen, Ruud nehezebben vette az első kanyart

Andy Murray győzelmén kívül más meglepetés nem történt a férfi egyes második napján.

Hőségriadó és esőszünet is tarkította a szezon első Grand Slam-tornájának keddi játéknapját. Helyi idő szerint délután a 35 fokos hőség miatt a külső pályákon ideiglenesen felfüggesztették a játékot, a program tördeltsége miatt számos meccset be sem tudtak fejezni kedden. Szerencsére viszont a Melbourne Parkban három pálya is befedhető, így ezeken a játékra alkalmas körülmények folyamatosan garantáltak voltak.

A kedd esti program főszereplője egyértelműen Novak Djokovic (4.) volt. A szerb klasszis tavalyi viharos távolmaradása után visszatért most a Rod Laver Arénába, ahol a népes létszámú szerb közönség gondoskodott a pozitív fogadtatásról. A kilencszeres bajnok, s most is esélyesnek kikiáltott egykori világelső pedig kellőképpen megélte a pillanatot: mindössze hét játékot engedett spanyol ellenfelének, Carballes Baenának. Djokovic a szakértők szerint önmagához képest kifejezetten agresszíven játszott, sok labdamenetet nyerővel zárt le. A 21-szeres Grand Slam-győztesnek ez volt zsinórban a 64. (!!!) elsőkörös győzelme a négy nagy torna valamelyikén. Sokakhoz hasonlóan még ő is vár követező ellenfelére.

A játéknap legmagasabban rangsorolt résztvevője, Casper Ruud (2.) volt. A kétszeres GS-döntős norvégra hosszú nap várt, mert a Margaret Court Aréna korábbi meccsei is elhúzódtak, így az övé is később kezdődött el. A túlóráról aztán a cseh Tomas Mahac is gondoskodott, aki Ruud-ből két tie-breaket és egy helyi idő szerint éjjel egy óráig tartó meccset is kicsikart, nem volt messze attól sem, hogy kiegyenlítsen dupla-szetthátrányból. Ruud a 64 között az amerikai Brooksbyval játszik.

Ruud AusOpen 2023

Casper Ruud a vártnál nehezebben nyert, de így is volt humorérzéke a mérkőzés után.
Kép forrása: facebook.com/Eurosport

Magyar idő szerint még a kora hajnali órákban le tudta játszani mérkőzését Andrey Rublev (5.), aki a torna 2020-as döntősével, Dominic Thiem-mel játszott. A korábbi US Open-győztes osztrák csuklósérülése után igyekszik új lendületet venni pályafutásában, emiatt csak szabadkártyásként lehetett ott a főtáblán. Habár az elsőkörös párosítása jól csengett, Rublev végül érvényesíteni tudta a pillanatnyi papírformát és három szettben nyert. Az elsőszámú orosz teniszező is még ellenfélre vár. Két regnáló Masters-tornagyőztes is továbbjutott. A dán tini, Holger Rune (9.) a szerb Krajinovicot három, az amerikai Taylor Fritz (8.) négy szettben ejtette ki a georgiai Basilashvilit. Kettejük közül Fritz tudhatja már ki ellen játszik legközelebb: Indian Wells címvédője a hazai szabadkártyás Alexei Popyrinnel játszik majd. Igazán nagy meglepetés Matteo Berrettini kiesésén kívül nem történt, az alacsonyabban kiemeltek közül is csak Miomir Kecmanovic (26.) búcsúzott a torna második napján.

A férfi egyes összes végeredménye keddről megtekinthető itt.

Borítókép forrása: indiatoday.in