Roland Garros 2017: a férfi egyes beharangozója

Pénteken kialakult a főtábla, így már meg is tarthatjuk szokásos előzetesünket. Érdekes eredmények születtek.

Kategória:Grand Slam
Borítás:Salak
Díjazás: €16,790,000
Címvédő:Novak Djokovic

Egy éve már, hogy Djokovic megnyerte a Roland Garrost. Egy éve már, hogy messze van tudása legjavától
Kép forrása: indianexpress.com

Meglesz Nadalnak a 10. győzelem? Djokovic folytatni fogja javulását? Az új generációból Thiem vagy Zverev megfricskázza a mezőnyt? Most fog-e kilépni az árnyékából Murray? Ezek lehetnek a fő kérdései az idei Roland Garrosnak. Ezúttal sem hozott egyenletes végeredményt a sorsolás: előrehozott döntőt érők elődöntők, akár negyeddöntők alakulhatnak ki! Nézzük is, miért!

FELSŐ ÁG

Első negyed

Mi lesz veled, Andy?
Kép forrása: atpworldtour.com

A tavalyi döntős és aktuális világelső, Andy Murray (1.) idei (salak)szezonjából kiindulva a megszokottnál többen is azt érezhetik, hogy nem esélytelenek a skóttal szemben. Az első két körre két olyan teniszező juthat neki, akik soha sem jelentenek kellemes feladatot egy Grand Slam elején. Az első ellenfél kiléte már biztos: az orosz Andrey Kuznetsov. Aztán a második körben a szlovák Martin Klizan érkezhet. Papíron a legjobb 32 sem ígérkezik kellemesnek Juan Martin Del Potro (29.) jelenlétében, de az argentin óriás párizsi szereplése kérdésessé vált, hát- és vállproblémák miatt. A nyolcaddöntőre Tomas Berdych (13.) és John Isner (21.) futhat még be. Ebben a képlékeny mezőnyben azonban a cseh teniszező önmagához hűen, „csendben”, akár a legjobb 8-ig is eljuthat.

Szerez-e elég lendületet az ifjú Zverev római sikere után? A sorsolást nézve megvan erre az esélye
Kép forrása: atpworldtour.com

A ranglista vezető negyedébe Kei Nishikori (8.) és a friss római bajnok, Alexander Zverev (9.) került még be. A német szuper-tehetség Fernando Verdasco ellen kezd, akit Madridban már a vártnál simábban legyőzött az elmúlt hetek során. A japán teniszező pedig a sérüléséből lábadozó fiatal ausztrállal, Kokkinakisszal mérkőzik meg. Egy esetleges egymás elleni nyolcaddöntőig Zverevnek várhatóan az uruguayi Cuevas (22.), Nishikorinak Sam Querrey (27.) lehet az ellenfele később. Ha tényleg kialakul a 16 között a párosítás, ott az idei formát tekintve a német lehet az esélyes.

Második negyed

A 2015-ös bajnok, Stan Wawrinka (3.) selejtezőből kap vetélytársat kezdésként. Azt követően játszhat a Dolgopolov-Berlocq meccs győztesével. Utána akár komoly akadályba is ütközhet, de Fabio Fognini (28.) köztudottan kiszámíthatatlan, jobban, mint Wawrinka. A 16 között két gyengélkedő/lábadozó francia, Richard Gasquet (24.) vagy Gael Monfils (15.) érkezhet. Ebben a negyedben találhatjuk még Marin Cilicet (7.), Jo-Wilfried Tsongát (12.) és Nick Kyrgiost (18.) is. Kiindulva a svájci és a két francia jelenlegi visszafogottságából ez a három teniszező akár még az elődöntőt is kitűzheti célul.

ALSÓ ÁG

Harmadik negyed

Nadal az elődöntőig sima út előtt áll, aztán jöhet Thiem vagy Djokovic
Kép forrása: atpworldtour.com

A legnagyobb favorit, Rafael Nadal (4.) került be ide. A 10. Garros-győzelmére hajtó spanyol a hazai Benoit Paire ellen kezd, aki egy szintén kiszámíthatatlan versenyző, ám Nadal mostani kiegyensúlyozottságához lehet, hogy élete teniszével sem lesz képes felnőni. A Salakkirály első kiemelt ellenfele Gilles Simon (31.) lehet. A legjobb 16 között pedig az amerikai Jack Sock (14.), vagy honfitársa, Roberto Bautista-Agut (17.) ellen mérkőzhet meg. Nadal negyedébe sorsolták a tavalyi wimbledoni döntős, Milos Raonicot (5.). A fiatal kanadai a belga Darcis ellen kezd, első rangsorolt ellenfele pedig egy másik benelux, a luxemburgi Gilles Müller (26.) lehet. A nyolcaddöntőben a spanyol Carreno Busta (20.) vagy Grigor Dimitrov (11.) várhat rá. Ők ketten pedig akár fel is vehetik majd a kesztyűt, ha úgy alakult, hogy a kanadaival kell játszania valamelyikőjüknek.

Negyedik negyed

Egy körrel hamarabb jöhet össze a tavalyi elődöntő visszavágója
forrás: nwcable.net

A tábla legalja lett a legerősebb. Itt találhatjuk a címvédő Novak Djokovicot (2.), Dominic Thiemet (6.) és David Goffint (10.) is. Thiemnek már a kezdet sem ígérkezik egyszerűnek, hiszen Bernard Tomiccsal kell játszania az első fordulóban. A versenyzői adottságok azonban könnyen az osztrák malmára hajthatják a vizet. A legjobb 16 előtt még Borna Coriccsal vagy Steve Johnsonnal (25.) mérkőzhet meg. Ezután jöhet Goffin, aki selejtezős ellenféllel kezd, s először a kiemeltek közül Ivo Karlovic (23.) állhatja útját, ám a rutinos horvát salakon a leggyengébb. Djokovic a spanyol Granollersszel játszik az első fordulóban, aztán akár honfitársával, a nagy visszatérő Tipsareviccsel. A 32 között Mischa Zverev (32.) következhet, a nyolcaddöntőben pedig az idei Monte Carlói döntős, Albert Ramos-Vinolas (19.), vagy a budapesti bajnok, Lucas Pouille (16.) lehet az ellenfele. Utóbbi akár komoly akadályt is jelenthet a szerbnek, de a fiatal francia az itthoni tornagyőzelme óta nem remekel, „Nole” pedig Rómában már a javulás egyértelmű jeleit mutatta.

Várható negyeddöntők

Murray/Berdych – Nishikori/ A. Zverev

Wawrinka (?) – Cilic/Kyrgios/Tsonga

Nadal – Raonic/ Carreno Busta/ Dimitrov

Djokovic – Thiem/Goffin

Ahogyan az jó néhányszor előfordult már az elmúlt nagy tornák zömén, nem oszlanak el arányosan az erőviszonyok a felső és az alsó ág között. A Nadal-Thiem-Djokovic trió már egy esetleges finálé előtt sorsdöntő mérkőzés elé nézhetnek. Pont emiatt okozhat valaki meglepetést a felső ágon és könnyített úton hajthat végre nagy menetelést.

A kiemelt kép forrása: instagram.com

A hozzászólások le vannak zárva.