Dominic Thiem tornagyőzelemmel melegített a Roland Garrosra, de vajon erre volt-e most szüksége?

2018. május 27.
by DGM96

Osztrák sikerrel zárult a Lyon-i ATP 250-es verseny. Thiem a francia Gilles Simont győzte le a fináléban.

Mi, magyar teniszrajongók természetesen Fucsovics Márton fantasztikus szereplésével, s annak még fantasztikusabb befejezésével lehettünk elfoglalva ezen a héten, mindamellett, hogy e sorok íródása közben veszi kezdetét az év második Grand Slam-tornája, a Roland Garros. Rendeztek azonban egy másik tornát is az ATP World Tour keretei között, mégpedig Lyonban, ahol top-favoritként ért révbe Dominic Thiem (1.).

A világranglista 8. osztrák teniszező idén is Rafa Nadal egyik legnagyobb kihívója lehet Párizsban. A világelsőt sikerült idén is legyőznie salakon, káprázatos játékkal, felkészülési teljesítményét azonban kicsit árnyalhatja az, hogy Monte-Carlóban még nagy verést kapott a Salakkirálytól (0/6 2/6), Barcelonában enerváltan játszva szenvedett kétszettes vereséget a görög Tsitsipas-tól, a madridi döntőben látszólag nem tudta elviselni az esélyesség terhét Alexander Zverev ellen, Rómában pedig az első meccsén kikapott Fabio Fognini-től. Afféle vigaszt nyújthatott ezek után a mostani sikere, de fel lehet tenni a kérdést, nem vállalja-e túl magát ezzel?

Ugyanis ezen a héten összesen 8 óra 39 percet (!) töltött a pályán és csak a legelső meccsét tudta hozni szettveszteség nélkül! Tette mindezt úgy, hogy a negyeddöntőkre már csak ő és John Isner (2.) maradt versenyben a kiemeltek közül. A 8 között a spanyol Garcia-Lopez ellen 3 órát játszott, a szerb Lajovic-csal az elődöntőben kettőt. Gilles Simon ellen a fináléban pedig 2 és felet. Hogy milyen nevek ellen és mennyi órát játszott napokkal a szezonja legfontosabb tornája előtt, újfent megkérdőjelezheti edzője/mentora, Günter Bresnik hozzáállását, miszerint tanítványának a lehető legtöbb tornán el kell indulnia.

Minden esetre megszületett Thiem karrierjének 10. tornagyőzelme, de nem egy sétagaloppot követően. Simon (aki mindössze a 75. a világranglistán) megnyerte az első szettet, majd a másodikat is break-kel kezdte meg. Előnyét azonban nem tudta végigvinni. Az osztrák a játszma közepén visszabreakelt, majd rövidítésben simán kiegyenlített, ezután pedig ugyanilyen könnyen húzta be a döntőszettet is és 3/6 7/6(1) 6/1-re nyert. Azonban nemcsak a tornagyőzelmeivel jubilált. Szombaton nyerte meg ugyanis 200. meccsét a World Touron. Jutalma 250 ranglistapont és 89 435 euró.

Hogy megérte-e megtenni ezeket az erőfeszítéseket, kiderül az előttünk álló két hétben a Roland Garroson. Első körös ellenfele a belorusz Ivashka lesz, utána pedig újra összehozhatja a sors barcelonai legyőzőjével, Stefanos Tsitsipas-szal.

A férfi egyes főtáblájáról bővebben itt olvashat

A kiemelt kép forrása: newsforyou.today

A hozzászólások le vannak zárva.