RG18: Már csak egy győzelem kell a 11. címhez Nadalnak

A spanyol világelső Juan Martin Del Potrót győzte le a nap második elődöntőjén. Dominic Thiem-mel döntőzik vasárnap.

Ha Rafael Nadal (1.) és Juan Martin Del Potro (5.)  néz farkasszemet egymással, joggal reménykedhetünk egy izgalmas és élvezetes teniszmérkőzésben, még akkor is, ha a helyszín a Roland Garros centerpályája, a Court Philippe Chatrier, ami a spanyol világelső hátsó kertjének számít, főleg azután, hogy már 10-szeres Garros-bajnoknak mondhatja magát.

Látva Nadal negyeddöntőjét Diego Schwartzman (11.) ellen pedig nem volt földtől elrugaszkodó gondolat, ha valaki azt vizionálta, hogy az újabb argentin ellenfél szintúgy okozhat kellemetlen perceket, akár órákat a Salakkirályának, akinek egyébként csak az volt az egyetlen meccs, ahol igazán megszenvedett eddig. Del Potro az idáig vezető úton egy szettel többet veszített el: egyet még az első fordulóban Nicolas Mahut ellen, a másodikat pedig Marin Cilic (3.) vette el a legjobb 8 között.

A futball nyelvén szólva: Del Potro nem lőtte be a helyzeteit…
Kép forrása: newser.com

A meglepetésben reménykedők örömmel figyelhették a mérkőzés első 8 játékát. Nadal javarészt statisztált a labdamenetekben, Del Potro pedig durrantotta védjegyes tenyereseit, ennek eredményeként pedig sok break-labdát tudott kiharcolni, szám szerint 6-ot. Már a meccs harmadik game-ében semmi-40-ig jutott el, majd 4/4-nél is 15-40-je, s további egy előnye volt. Ezeket azonban nem tudta kihasználni, az egyik kedvező szituációnál ráadásul egy hatalmas tenyerest készült ütni, de pechére kerettel találta el a labdát. A 4/4-es állás döntőnek bizonyult a mérkőzés forgatókönyvében, pedig ekkor még egy játszmán sem voltunk túl. Nadal azonban miután a második meleg helyzetet is megúszta, az ezt követő játékban először jutott break-labdákhoz a meccs során. Soha jobbkor, hiszen ezek egyben szettlabdák is voltak, melyek közül a másodikat értékesítette is.

Ezután pedig egy teljesen más mérkőzés vette kezdetét. Ki lehet jelenteni, hogy Del Potro érezte a tét súlyát. Tudhatta, mekkora lehetőségei voltak, s hogy azok milyen ritkaságszámba mennek a Garroson játszó Nadal ellen. “Tandil tornya” összeomlott, a továbbiakban kevesebb játékot tudott megnyerni, mint addig. A mallorcai pedig úgy szárnyalt a vörös salakon, ahogyan csak ő tud. A további két játszmában ütött 20 nyerőt és csak 11 ki nem kényszerített hibát, míg Del Potro játékát – egy-két reménysugarat jelentő megoldást leszámítva – javarészt indokolatlan rontások jellemezték.

Nadal 2 óra 17 perc alatt lerendezte a találkozót. Nagyjából annyi időt töltött pénteken a pályán, mint következő ellenfele, Dominic Thiem (7.), aki bizony a legutóbbi egymás elleni találkozón kedvenc borításán győzte őt le.

Végeredmény: Nadal (spanyol, 1.) – Del Potro (argentin, 5.) 6/4 6/1 6/2

Na, de nem szabad ennyire előre szaladni. Egyelőre beszéljenek a tények a találgatások helyett: a spanyol 11. Garros-döntőjébe jutott be, ezzel Federer után ő a második teniszező, aki egy adott Grand Slam-en ilyen sokszor eljutott a fináléba (a svájci természetesen ezt Wimbledonban érte el). Vasárnap pedig 17. Grand Slam-győzelméért száll majd harcba.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/bbctennis

A hozzászólások le vannak zárva.