Kevin Anderson győzelmével kezdődött el a 2018-as ATP Finals

A dél-afrikai londoni debütálásakor rögtön nyert is, Dominik Thiemet győzte le.

A Roland Garros és Wimbledon idei döntőse, azaz Dominic Thiem (6.) és Kevin Anderson (4.) nyitotta meg az idény utolsó nagy versenyét, az ATP Finalst. A szezon 8 legjobbjának seregszemléje egy kétszettes találkozóval rajtolt, de korántsem volt sima az osztrák és a dél-afrikai találkozója. Thiem várhatta kellemesebb emlékekkel ezt a mérkőzést, hiszen legutóbb, mikor Andersonnal találkozott, élete talán legjobb kemény pályás teniszét nyújtva nyert magabiztosan, a US Open nyolcaddöntőjében.

Hamar kiderült, hogy ez a mérkőzés sokkal másabban fog alakulni. Thiem a második adogatójátékát elveszítette az első játszmában, s aztán Anderson tőle megszokott szerváival nem is engedte visszaférkőzni az osztrákot. A dél-afrikai remekül játszott a nyitások mögött, első és második adogatásoknál egyaránt (86, illetve 82 százalék), miközben break-előnye megduplázására is nyílt lehetőség. Egy break azonban elég volt az előny megszerzéséhez, 42 perc alatt nyerte meg első szettjét a londoni O2-Arénában.

Sajnálhatja Thiem, hogy “beregadt a rajtnál”
Kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

Thiem a második játszmára már összeszedte magát. Adogatásai feljavultak, erre azonban szüksége is volt, mert Anderson is képes volt az addigi szerva-statisztikáin javítani. Break-labdával például nem is szembesültek a felek a második játszmában, ez azonban nem jelentette azt, hogy Boris Becker és Goran Ivanisevic wimbledoni összecsapása elevenedett meg újra. Látványos tenisz zajlott: mind a ketten több nyerőt ütöttek, mint hibát. Thiem 18-10-es mutatója volt a legimponálóbb, főleg annak tükrében, hogy az osztrák 5-12-es mérleggel zárta az első játszmát. Anderson gyakorlatilag tartotta a szintjét, a nyitószettben 15 nyerő mellé 10 hibát vétett, a folytatásban pedig csak kettővel többet, vissza nem adott ütéseinek száma ugyanannyi volt.

A második szettről tie-break döntött, ami a mérkőzés legizgalmasabb periódusa lett. Thiem korai mini-break-je nem nyomott sokat a latban, s hamarosan megkezdődött a csata a sorsdöntő kétpontnyi különbség kiharcolásáért. Anderson 3 meccslabdához, Thiem 2 szettlabdához jutott, de ha valamelyik fél egy pontra került a lezárástól, akkor a másik teniszező szervájával kezdődött a következő pont. Így jutottak el a 10-10-es állásig, akkor azonban Anderson megtörte a jeget, s miután fonákkal letámadta osztrák ellenfele szerváját, egy látványos tenyeres nyerővel juttatta magát mini-break-előnyhöz. A dél-afrikainak sikerült is adogatóként megnyernie a következő pontot, így első ATP Finals-meccsén rögtön diadalmaskodott is – 1 óra 48 perc alatt.

Végeredmény: K. Anderson (dél-afrikai, 4.) – D. Thiem (osztrák, 6.) 6/3 7/6(10)

A játék nap természetesen ezzel nem ért véget. A Lleyton Hewitt-csoport első fordulójának második mérkőzését magyar idő szerint 21 órától rendezik Kei Nishikori (8.) és sokak kedvence, Roger Federer (2.) között.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

A hozzászólások le vannak zárva.