Nézők nélkül, de megrendezik idén a US Opent

Kedden érkezett meg a bejelentés, hogy nem marad el 2020-ban az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság. Az már biztos, hogy idén nézők nem lesznek, de a szervezők az előttünk álló napokban további részleteket tárnak majd fel.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden megadta a zöld utat a US Open megrendezéséhez, ráadásul ugyanabban az időpontban – augusztus 31. és szeptember 13. között – amivel terveztek még a COVID-19 világjárvány kialakulása előtt. Manhattanben bár fokozatosan enyhítenek a szigorításokon, nézők nem lesznek majd a Billie Jean King Tennis Centerben az Amerikai Tenisz Szövetség tervei szerint. A “zárt kapuk” mellett más szigorú előírások is lesznek majd, mint például a játékosok folyamatos tesztelése és testhőmérséklet-mérése, vagy éppen a szállásolásuk. Hogy más lesz-e a lebonyolítási rendszer, azt még nem tudni, de a USTA azt már bejelentette, hogy bár ugyanúgy 128 fősök lesznek a főtáblák egyesben, nem lesznek selejtezők. A feltételeket az ATP-vel és a WTA-val később vitatják meg.

Természetesen a tenisz világát is megbénította a koronavírus-járvány, március óta semmilyen hivatalos tornát nem rendeztek meg, s nem is fognak legalább július közepéig. E döntés-sorozatnak a legnagyobb következménye az lett, hogy idén nem rendezik meg a Wimbledoni tornát (először halasztották el a második világháború óta). A legnagyobb kérdést azonban a Francia Tenisz Szövetség merítette fel azzal, hogy más apparátusok véleményénét meg sem kérdezve őszre tette át a Roland Garrost, ami így egy héttel a US Open befejezte után venné kezdetét.

Csonka US Open elé nézhetünk

A legnagyobb dilemma előtt az uraknál Rafael Nadal áll, aki New Yorkban és Párizsban is címvédő, de négy hét alatt két ilyen nagy versenyt aligha próbálna meg teljesíteni, és akkor még nem volt szó a lehetséges utazásokról és a kemény pályáról salakra való átállásról sem. Az európai teniszezők nagy része eleve tartózkodik attól, hogy ebben a bizonytalan időszakban kontinenseket utazzanak át, a korábbi női világelső Simona Halep nem is tervezi már idén elhagyni Európát, a tengerentúliak közül pedig maga Serena Williams is vonakodik az idei US Opentől. Mellettük még Novak Djokovicnak is megvannak a fenntartásai, a férfi világelső viszont hamarosan dönteni fog az esetleges szerepléséről.

S bizony elképzelhető, hogy a Nagy Hármas időszakában lesz egy olyan GS-torna, melyen a trió egyike sem vesz részt, ugyanis amellett, hogy a szerb és a spanyol klasszis még bizonytalan, Roger Federer már befejezte a 2020-as szezont.

A borítókép forrása: AFP