ATP Finals 2020: Daniil Medvedev legyőzte Nadalt!

Az orosz teniszezőnek egy fordulatos, 2 óra 35 percig tartó meccsen sikerült megvernie először a Salakkirályt, így Djokovic után a másik legenda is kikapott a nem hivatalos VB szombati elődöntőin.

Nem nyúlik vissza nagy múltra (egyelőre) Daniil Medvedev (4.) és Rafael Nadal (2.) párharca a teniszben. Azonban tavaly két igazán emlékezetes mérkőzést is vívtak egymás ellen. Ott volt a US Open döntője, illetve ugyanezen torna csoportkörös meccse, mikor Medvedev a döntőjátszmában kiharcolt 5/1-es vezetés ellenére kapott ki. Volt tehát mit törlesztenie és bizakodhatott is a formájában. Úgy érkezett erre a tornára, hogy előtte megnyerte a szezon utolsó Masters-versenyét Párizsban, majd a La Manche-csatorna túlpartján, Londonban sem talált legyőzőre három meccs után. Nadal ezzel ellentétben egy vereséget elszenvedett Dominic Thiemtől és döntőszettet kényszerült játszani a címvédő Stefanos Tsitsipas-szal.

Úgy kezdődött a nap második elődöntője, hogy az orosz volt a magabiztosabb: gyorsabban tudta le az adogató játékait átlagban, mint Nadal (hat játék után öt perc volt a különbség), ráadásul az első szett első felében 3 break labdája is volt a csoportkör egyetlen 100 százalékos teniszezőjének. Nadalnak nem volt ínyére Medvedev kellemetlen játéka a fedett kemény pályán, de ha valaki ki tudja magát menteni az ilyen hátrányos helyzetekből, az pont a Salakkirály. Ha nehezebben is, de hozta ő is a szerváit és élvezhette azt az előnyt, hogy break nélkül ő lehetett mindig előnyben, mivel ő kezdte a meccset is adogatóként. 4/3-nál aztán váratlanul Medvedev játéka tört meg, és ami neki harmadjára sem sikerült, az Nadalnak elsőre igen: breakelte az oroszt, majd kiszerválta a nyitojatszmát 57 perc után.

Nadal ATP Finals 2020

Nadal szinte már szélmalomharcot vív az ATP Finals címéért.
Kép forrása: eredmenyek.com & AFP

Medvedevet nem törte meg a talán nyert helyzetből elveszített szett. Megtartotta játéka színvonalát és behúzta a második játszma első három game-jét. Mi több, 4/1-ig 12 nyerő ütése mellé egyetlen egyszer sem hibázott! Hova tovább, az 5/1-hez is volt egy labdája a Párizs Masters idei bajnokának. Viszont megint megtört nála valami és ez majdnem a meccsbe került. Nadal megnyert négy játékot egymás után és adogathatott a győzelemért, ekkor viszont ő torpant meg és Medvedev elég könnyedén gyarapította a breakek számát a második szettben, ami végül rövidítésben dőlt el. A játszma 13. játékának elején az orosz egy parádés labdamenet megnyerésével mini-break-előnybe került, ezt azonban már végig tudta vinni és kiegyenlített. Medvedev mintha úgy ment volna le a pincébe, hogy előtte tett egy kitérőt tett a padlás felé: a saját dolgát bonyolította meg.

A döntőszett elején a stabilitás volt a jellemző, miközben azért fel-fel csillantak lehetőségek a fogadók számára (az orosz például rögtön break-labdával kezdett, de nem használta ki). Mikor az adogatók nehéz helyzetbe kerültek, képesek voltak olyan megoldást találni, hogy kevés ütésből is megmentsék az adott game-t. 3/3-nál Medvedev ismét szorongatta Nadalt, és bár a spanyol önmagához hűen küzdött, nem tudta megőrizni a szerváját. Az orosz pedig végül taktikailag múlta felül őt: Nadal próbált változtatni a játékán, többször lépett fel a hálóhoz, de nem volt elég hatékony egy számára kissé idegen kávéházban. Medvedev összességében élesebb volt az egész mérkőzésen és ez végül kifizetődött, életében először verte meg Rafael Nadalt és második ATP Finals-án veretlenül jutott be a döntőbe.

Végeredmény: D. Medvedev (orosz, 4.) – R. Nadal (spanyol, 2.) 3/6 7/6(4) 6/3

Ott majd a világelső Novak Djokovicot legyőző Dominic Thiem lesz az ellenfele. A két csoportgyőztes és az a két teniszező csap majd össze, akik egyaránt elmondhatják magukról, hogy legyőzték ezen a tornán a világelsőt és a világranglista másodikját is. Ez nevezhető mindkét fél részéről megérdemelt részvételnek…

A borítókép forrása: twitter.com/UbiTennisEng