Toni Nadal: “Elúszott egy nagyszerű lehetőség”

Rafa Nadal nagybátyja és korábbi edzője szerint a Salakkirálynak idén lett volna az egyik legnagyobb esélye megnyerni az ATP Finalst.

A spanyol klasszis nemcsak a tenisznek, hanem az egyetemes sportnak is emblematikus alakja. Az olyan kiválóságok esetében, mint amilyen ő is, azt hinné az ember, hogy az a temérdek siker magától értetődő, mert eleve ilyen karrierre lettek predesztinálva. Rafa Nadal is azonban ember, akit mások patronáltak, ösztönöztek és tanítottak. A mallorcai legnagyobb mestere kétség kívül nagybátyja, Toni volt, aki az első teniszleckéktől egészen 2017-ig edzette őt. Így, ha “Toni bácsi” mond valamit unokaöccséről, korántsem nevezhető az irreleváns véleménynek. Nemrégiben Rafa idei utolsó meccséről, a Daniil Medvedev ellen elveszített ATP Finals-elődöntőről kérdezték:

“Fájdalmas vereség volt, hiszen ez egy nagyon fontos torna, ami nem mellesleg még hiányzik Rafának a gyűjteményből. Most jó esélyei voltak arra, hogy megtörje a jeget, de elúszott egy nagyszerű lehetőség, mert szerintem a játéka elegendő lett volna a végső sikerhez. Remek szezont futott, nagy kár, hogy nem tudta megkoronázni ezt azzal, hogy a legjobbak között is a legjobbnak bizonyuljon.” 

Természetesen az újabb Roland Garros-siker is szóba került. Az idei már a 13. volt Párizsban, amivel nem mellesleg Roger Federert is beérte a Grand Slam-győzelmek rangsorában (20-20). A rendhagyó, őszi megrendezés, a hűvös időjárás, de még a lassabb labdák sem akadályozták meg a győzelemben, Toni Nadal pedig ezt sem hagyja szem elől téveszteni:

“Az idei eredményekre azonban úgy kell tekinteni, hogy ez egy furcsa szezon volt, ebből a szempontból pedig mindeképpen pozitívnak kell lennünk. Egy ilyen évben tizenharmadjára is magasba emelni a Muskétások Trófeáját, elismerést érdemel.”

A korábbi világelső mindig is kemény edzőnek tartotta nagybátyját. Elmondása szerint nem egyszer sírva ment haza az edzésekről, de idővel rájött, hogy erőfeszítései az ő javát szolgálják, hogy nagy játékossá váljon. A példátlan küzdőszellem mellett fegyelemre is nevelte: ha nem is megtiltotta az ütőhajigálást, de azzal ösztökélte magatartását, hogyha egyszer is eldobja az ütőjét, nem edzi őt tovább.

Rafa azonban nyugodt maradt és “Toni bácsi” végül önszántából engedte útjára unokaöccsét 2017 elején. Egyszerűen úgy érezte akkor, hogy eljött az ideje a váltásnak. Azonban a családtól és a tenisztől egy cseppet sem szakadt el, sőt: jelenleg is a Rafa Nadal Akadémián dolgozik és az ott pallérozódó fiatalokat tanítja.

(via)

Kép forrása: tennis365.com