ATP Madrid: Thiem és Nadal továbbjutott, kiesett a teljes orosz különítmény

Csütörtökön már a negyeddöntőbe jutás a tét a spanyol fővárosban. A gyorsabb salakpálya nem fog ki a borítás legnagyobbjain ám más meccseken a műfajtól távol állók is tudtak érvényesülni.

Alakul a legjobb 8 mezőnye Madridban, a szezon összességében negyedik, salakpályán második Mesterversenyén. A csütörtöki játéknap első továbbjutói között volt a US Open címvédője, Dominic Thiem (3.) is. Az osztrák teniszező alap esetben ezen a borításon favoritnak számít, de kisebb kihagyása és közelmúltbeli eredményei miatt talán félteni lehetett előzetesen. A kétszeres Roland Garros-döntős azonban magabiztos eddig a tornán, ugyanis szettveszteség nélkül verekedte be magát a negyeddöntőbe, a 16 között az ausztrál Alex De Minaurt búcsúztatta.

Thiem 2017-ben és 2018-ban döntőzött a mostani tornán.
Kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

Az elődöntőért meglepetésre nem az elmúlt hónapokban roppant eredményes Andrey Rublevvel (6.) mérkőzik meg, hanem John Isnerrel. A hórihorgas amerikai győzelme az orosz felett azért váratlan, mert legnagyobb sikereit a gyorsabb kemény pályákon és füvön érte el, ám azonban azt érdemes hozzátenni, hogy a madridi pályák valamivel gyorsabbak a magaslati levegő miatt, így azok is “labdába rúghatnak”, akik egyébként nem a vörös borításon tudják tudásuk legjavát nyújtani. Isnernek egyébként nem Rublev volt az első nagy skalpja a héten, egy fordulóval korábban a hazai pályán játszó Roberto Bautista Agutot (9.) is kiejtette.

A csütörtöki játéknap nem az oroszok, vagy ha pontosabbak akarunk lenni, akkor nem az orosz színben versenyzők napja volt. Rublev mellett ugyanis Aslan Karatsev is búcsút intett a tornának azok után, hogy kikapott az orosz születésű, de kazah színekben szereplő Alexander Bubliktól. Karatsev Belgrádban frenetikus meccsen ejtette ki Novak Djokovicot, itt pedig Diego Schwartzmant (7.) verte meg (idén már másodszor), de a kissé flegma kazah Fucsovics Márton és Denis Shapovalov (11.) után a szezon berobbanóját is legyőzte. Bublik még vár az ellenfelére, aki a Stefanos Tsitsipas (4.) – Casper Ruud mérkőzés győztese lesz.

John Isner gyakorlatilag a semmiből bukkant elő újra.
Kép forrása: twitter.com/MutuaMadridOpen

Az orosz búcsúk közül talán a regnáló világbajnok Daniil Medvedevére (2.) lehetett a legjobban számítani. Az Australian Open idei döntőséről az elmúlt néhány hónap eredményei miatt sem lehetett feltételezni, hogy ki lenne békülve a salakkal, de ennek ezen a héten már többször is hangot adott ennek. A borításon sokkal otthonosabban mozgó Christian Garin (16.) élt is a kínálkozó lehetőséggel és a chilei karrierje legjobb eredményét érte el Masters-versenyen. Bublikhoz hasonlóan ő sem tudja még, hogy kivel játszik a negyeddöntőben, a játéknapról még hátravan Matteo Berrettini (8.) és Federico Delbonis találkozója.

Akinek nincs oka a panaszra, az egyértelműen a Salakkirály, Rafa Nadal (1.). A torna ötszörös bajnoka lehetséges utódja, Carlos Alcaraz után szintén egy fiatallal, de már a 20-as éveiben járó Alexei Popyrinnel mérkőzött meg. Az ausztrál játékos minden egy lapra feltéve hatalmas alapvonal-ütésekkel játszott, amivel a meccs elején némileg megnehezítette a 20-szoros Grand Slam-bajnok dolgát, de teljesen nem tudott kifogni rajta. Thiem mellett Nadal sem veszített még játszmát a tornán. A legjobb 8 között az Alexander Zverev (5.) – Daniel Evans párharc győztesére vár.

A játéknap eddigi eredményei

Kép forrása: atptour.com

A borítókép forrása: twitter.com/WeAreTennis