ATP Finals 2022: Megvannak a csoportok

Csütörtökön kisorsolták a szezonzáró torinói “világbajnokság” kvartettjeit.

Most már tudjuk, milyen mérkőzések lesznek az ATP Finals első napjaiban, ugyanis megtartották a férfi teniszezők nem hivatalos világbajnokságának sorsolását. A megszokottakhoz hűen a szezon nyolc legjobban teljesítő teniszezője méri össze tudását két négyfős csoportban, majd egy rövid, négyfős kieséses szakaszban.

Zöld csoportba sorsolták a torna első kiemeltjét, Rafa Nadalt (1.), aki a világelső Carlos Alcaraz visszalépése után vált a mezőny legmagasabban rangsorolt résztvevőjévé. A Grand Slam-rekorder spanyol az idei Roland Garros-döntő után ismét összecsaphat a norvég Casper Ruud-del (3.), valamint két újonccal, a kanadai Felix Auger-Alissime-mel (5.) és az amerikai Taylor Fritz-cel (8.) is.

Vörös csoport négyeséből hárman korábban már megnyerték az ATP Finalst. Közülük természetesen Novak Djokovic (7.) az, aki kiemelkedik, aki bár nem sokat játszott idén, de akkor viszont eredményesen. A torna ötszörös bajnoka a 2020-as győztes Daniil Medvedev-vel (4.), és a 2019-es bajnok Stefanos Tsitsipas-szal (2.) is megmérkőzik majd, de itt van ebben a négyesben még Andrey Rublev (6.) is, aki zsinórban harmadjára kvalifikálta magát a versenyre.

Az előírásoknak megfelelően lesz a mezőnyben két tartalék versenyző is arra az esetre, ha valaki időközben kénytelen visszalépni. Ezt a szerepet idén Holger Rune (9.) és Hubert Hurkacz (10.) harcolta ki.

A csoportokban mindenki játszik mindenkivel egy két nyert játszmáig zajló meccset (döntőszett 6/6-os állás után tie-breakkel). A sorrendet a teniszezők között az alábbi szempontok döntik majd el:

  1. Győzelmek száma
  2. Lejátszott meccsek száma
  3. Egymás elleni mérleg
  4. Szettarány
  5. Játékarány
  6. Torna előtti ranglistás helyezés

Az első két helyezettek bejutnak az elődöntőbe, ahol a csoportgyőztesek a másik csoport második helyezettjeivel mérkőznek meg a döntőbe jutásért.

A tornát fedett kemény pályán, a torinói Pala Alpitour arénában rendezik meg. Az olasz nagyváros tavaly vette át a stafétát Londontól és az O2 Arénától egy évtizedes regnálás után. A mezőny kissé csonka lesz, hiszen párizsi negyeddöntője után a spanyol világelső, Carlos Alcaraz lemondta a részvételét hasizomsérülés miatt, továbbá a címvédő Alexander Zverev sincs ott a mezőnyben – habár az olimpiai bajnok német sorsa jóval hamarabb eldőlt, miután még az év első felében elszakadt a bokaszalagja a Roland Garros elődöntőjében.

Kép forrása: atptour.com