ATP beharangozó: München és Oeiras

Az európai salakszezon harmadik hetében Németország és Portugália felé veszik az irányt a játékosok. Mindkét torna 250-es, ezért a legjobbak szereplésére a héten nem lehet számítani, pályára lép viszont a világranglista hatodik helyezettje, Tomas Berdych és a kilencedik helyen álló Milos Raonic is, akik Portugáliában szállnak harcba a trófeáért. Münchenben az első kiemelt Fabio Fognini lesz.

BMW Open, München

Az első kiemelt Fognini először lép pályára Münchenben Forrás: repubblica.it

Az első kiemelt Fognini először lép pályára Münchenben
Forrás: repubblica.it

Az öt Németországban rendezett torna közül elsőként Münchenben ragadnak ütőt a játékosok. A torna negyvenedik évfordulóján négy korábbi bajnok is tiszteletét teszi: Tommy Haas (2013), Kohlschreiber (2007, 2012), Youzhny (2010) és Davydenko (2004, 2011). Első kiemeltként az idén remekelő Fabio Fognini indul, őt a címvédő Haas, valamint Youzhny, Monfils, Kohlschreiber, Lopez, Seppi és Dodig követik a sorban.

A 26 éves Fognini versenynaptárába első alkalommal került bele a müncheni torna, melyen pályafutása során harmadik alkalommal szerepel majd első kiemeltként. Az első számú olasz teniszező remek formában van idén, hiszen Vina del Marban tornát tudott nyerni, a Davis Kupában pedig jelentős szerepe volt abban, hogy hazája válogatottja Argentínát és Nagy-Britanniát búcsúztatva bejutott az elődöntőbe.

Szabad kártyát kapott a versenyre a junior világranglistát vezető Alexander Zverev, aki neve hangzásának ellenére Németországot képviseli. Az áprilisban 17. életévét betöltő junior Australian Open bajnok eddig egy alkalommal szerepelt ATP torna főtáblán –  tavaly Hamburgban első körös vereséget szenvedett Bautista-Agut ellen.

Főtábla

Portugal Open, Oeiras

Berdych 2005 után ismét Portugáliába utazott Forrás: livetennis.com

Berdych 2005 után ismét Portugáliába utazott
Forrás: livetennis.com

A 25. alkalommal megrendezett Portugal Openen Tomas Berdych és Milos Raonic lesznek a húzónevek. A korábbi bajnokokat tekintve egyedül Albert Montanes játékát figyelhetik majd a nézők, aki 2009-es sikere után 2010-ben címet tudott védeni. A harmadik kiemelést Granollers kapta, őt pedig Garcia-Lopez, Tursunov, Sousa, Gabashvili és Kukushkin követik.

Berdych pályafutása során nyolcadik alkalommal vág majd neki egy tornának első kiemeltként, a legutóbbi ilyen versenyén, 2013-ban Bangkokban épp a második kiemelt Raonictól kapott ki. Legutóbbi portugáliai szerepléséhez egészen 2005-ig kell visszanyúlni, akkor első körös búcsút könyvelhetett el Tabara ellen.

A top10 legfiatalabb játékosa, Milos Raonic másodszor száll harcba a Portugál Open trófeájáért, 2011-ben egészen az elődöntőig jutott, azonban sérülés miatt kénytelen volt feladni azt a találkozót. Idén jó előjelekkel szállhat harcba, hiszen a szezon első három 1000-es tornáján rendre bejutott a legjobb nyolc közé.

A hazai játékosok közül Joao Sousa játékára lesznek kíváncsiak a szurkolók, aki a valaha volt legmagasabban rangsorolt portugál teniszező (40.), tavaly Kuala Lumpurban pedig első portugálként sikerült tornát nyernie. Sousa legutóbb 2012-ben vett részt a küzdelmekben, akkor a negyeddöntőig sikerült menetelnie. A selejtezős játékosokat leszámítva szabad kártyával pályára lép a hazaiak közül Gastao Elias és Rui Machado is.

Főtábla

A kiemelt kép forrása: atelevisao.com